Να μείνει πράσινο το στρατόπεδο Καρατάσιου


Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα σχέδια για οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση στο “φιλέτο” των 680 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου δηλώνουν κάτοικοι και φορείς του δήμου Πολίχνης. Διαμηνύουν ακόμη ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις διάφορες πολιτικές πιέσεις που ασκούνται, δεδομένου ότι η έκταση αυτή είναι η τελευταία ελεύθερη στην περιοχή για πράσινο, πολιτισμό και αθλητισμό.
Της Φανής Σοβιτσλή

Την πρόθεση των κατοίκων και του δήμου για τη δημιουργία υπερτοπικού, οικολογικού πάρκου στην έκταση που καλύπτει το πρώην στρατόπεδο ενισχύουν και τα τελευταία στοιχεία των επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων σε ό,τι αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, ως η δεύτερη μεγαλούπολη της χώρας, διαθέτει μόλις δύο με τρία τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, όταν τα ευρωπαϊκά στάνταρντ επιβάλλουν τουλάχιστον οκτώ με δέκα τ.μ. ανά κάτοικο.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ Αθανάσιος Ζάγκας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, την οποία διοργάνωσε χθες ο δήμος Πολίχνης, για τη σημασία του στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερου χώρου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ζάγκας υποστήριξε ότι οι πολίτες και οι φορείς είναι ανάγκη να βγουν μπροστά, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα “ξυπνήστε, πεθαίνουμε…”.
Ο καθηγητής τόνισε ακόμη ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, λόγω των έργων του μετρό, χάνονται δεκάδες δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να μεγαλώσουν και δυστυχώς, όπως είπε, αυτά που έχουν απομείνει αποτελούν υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, ενώ συνολικά το περιβάλλον έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις.
“Έγκλημα” χαρακτήρισε την απόφαση της πολιτείας να μην παραχωρήσει στις τοπικές κοινωνίες τις εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων για περιβαλλοντικές δραστηριότητες ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης. Πρότεινε, μάλιστα, ο ενιαίος χώρος του στρατοπέδου Καρατάσιου μαζί με το ρέμα Μυτιλήνης μέχρι και τους Βυζαντινούς Νερόμυλους να γίνει υπερτοπικό οικολογικό πάρκο για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.
“Δεν είμαστε μία φοβική πόλη, αλλά μία πόλη ανοιχτή, αρκεί να υπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη τόσο με το Καρατάσιου, όσο και με τα άλλα στρατόπεδα”, σημείωσε ο δήμαρχος.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ
Αντίθετοι με οποιαδήποτε πρόταση που αφορά την τσιμεντοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου δήλωσαν οι πολίτες-ενεργά μέλη των Κινήσεων Πολιτών για τη διεκδίκηση και παραχώρηση του χώρου, καθώς και τα μέλη των Φίλων Πρασίνου Θεσσαλονίκης.
“Η πρόταση για τη μεταστέγαση του Πολυτεχνείου, που ήταν και η τελευταία που έπεσε στο τραπέζι, μάς βρίσκει αντίθετους, γιατί βαφτίζουν ανάπτυξη την πρόθεση να ρίξουν κι άλλο τσιμέντο σε έναν χώρο που είναι ιδανικός για πράσινο”, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Πολίχνης, Σάκης Λαζαρίδης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Φίλων Πρασίνου ζήτησαν οι υπαίθριοι χώροι να μην παραχωρηθούν για ανέγερση νέων κτιρίων, αλλά να χαρακτηριστούν με Προεδρικό Διάταγμα χώροι κοινόχρηστου πρασίνου.
Στη διάρκεια της ημερίδας αισθητή ήταν η απουσία των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης που κλήθηκαν, ενώ το παρών έδωσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην βουλευτής Ακης Τσοχατζόπουλος καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Καλαντίδου και Τάσος Κουράκης.


Εμείς εδώ στους Αμπελόκηπους με το δικό μας το στρατόπεδο, τι κάνουμε ρε παιδιά;


ΠΗΓΗ : ΕΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όχι άλλο πράσινο στους Αμπελοκήπους, θα μας πνίζει.
Π.Κ.Π
(όπως Μ.Λ.Μ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Re sy to Karatasiou den einai stous Ampwelokipous
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ειναι πολυ σημαντικο αυτο που εγινε στην πολιχνη, οπως κ, καθε ενεργεια πολιτων που εκφραζει ευαισθησια και αγωνια για το σημερα και το αυριο της ποιοτητας ζωης ,του αερα που θα αναπνεουμε, το που θα περπαταμε ,για οσους δεν ξεχασαν το τελευταιο.
με ενοχλει προσωπικα η προσεγγιση "τι θα γινει με το δικο μας στρατοπαιδο". οχι γιατι πιστευω οτι δεν εκφραζει μια ειλικρινη αγωνια για την γειτονια μας αλλα γιατι η γειτονια μας πια ειναι τουλαχιστον οι β/δυτικες συνοικιες κ το λιγοτερο που θα μπορουσαμε να κανουμε ειναι να δημιουργησουμε τις συνθηκες ωστε να συναντηθουν οι ευαισθησιες και αγωνιες αυτων των ανθρωπων.
μια συναντηση ολων των σχηματων -παραταξεων - φορεων κλπ για κοινη ληψη αποφασεων.
ειναι εκφρασμενες σε μεγαλο βαθμο οι αποψεις για εννιαιο χωρο αστικου δασους με πυρηνα τα αποδοθεντα στις κοινωνιες στρατοπεδα.
ειναι κοινη η αγωνια να μην οικοπεδοποιηθουν η να αποριψουμε ,μοντελα στρεμπενιωτη.
ειναι εκφρασμενη η πεποιθηση, οι δημοι να μην φορτωσουν στους ελευθερους αυτους χωρους ολες τις''αναγκες '" - εξυπηρετησεις τους.
ας ονειρευτουμε περισσοτεροι για κατι που αξιζει και ειναι εφικτο να γινει και ας προσπαθησουμε μαζι
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Επιτέλους τσιμπήσατε...κάτι ετοιμάζεται πάντως απ' ότι λένε οι ...δημοσιογραφικές μου πηγές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το 9ο Δημοτικό να γίνει στο στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου και να αφήσετε πάρκινγκ την αλάνα στο τέρμα της Φιλιππουπόλεως, γιατί το πάρκινγκ είναι από τα μεγαλύτερα καθημερινά ψυχοφθόρα προβλήματά μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μα εκει θα γινει το υπογειο παρκινγ φίλε μου. Έτσι δε λέει ο Κυρίζογλου;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν αναφέρομαι στο πάρκιγκ της πλατείας (που δε θα γίνει ποτέ), αλλά στην αλάνα δίπλα στο 5ο και 9ο Δημοτικό, που έχει διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης. Το 9ο Δημοτικό μπορεί κάλλιστα να χτιστεί 50 μέτρα πιο μακριά στο στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου. Όσοι μένουμε στην περιοχή πρέπει να κινητοποιηθούμε.
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Μα το εχουν εξξαγείλει . Θα γίνει φιλε. απλά δεν ξέρω αν θα ζούμε τότε. Πάντως ενδιαφέρουσα η πρόταση σου. Μπορείς να την κάνεις πιο λιανά;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!