Διατηρητέο το 1ο Δημοτικό Σχολείο ! Σώθηκε οριστικά!


Επιτέλους! Και μια θετική είδηση...
Λίγες μέρες μετά απο την κατεδάφιση του υφαντουργείου Αναστασιάδη λάβαμε απο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (την Δευτέρα 19/1/09 απο την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών) ένα σημαντικό έγγραφο, για άλλη υπόθεση όμως...
Το έγγραφο περιέχει την αιτιολογική έκθεση, που χαρακτηρίζει το κτίριο που στεγάζει τα 1ο και 6ο δημοτικά σχολεία (στην οδό Πανταζοπούλου και Βενιζέλου) ως διατηρητέο! Πρόκειται περί του πιο παλιού σχολείου των Αμπελοκήπων, που κατασκευάστηκε το 1928!
Η ιστορία ξεκινά απο το 2000 όταν η δημοτική κίνηση Πολίτες των Αμπελοκήπων είχε πάρει την πρωτοβουλία, να ζητήσει απο την αρμόδια υπηρεσία, τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως διατηρητέο. Μπορεί να πέρασαν κάμποσα χρόνια και να δημιουργεί έκπληξη η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι πολύ μεγάλη η καθυστέρηση στην εξέλιξη μιας τέτοιας υπόθεσης, όμως είναι πλέον γεγονός, ότι το πέτρινο ‐ όπως το ξέρουμε ‐ δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων κρίθηκε διατηρητέο.
Το έγγραφο απευθύνεται στο δήμο Αμπελοκήπων, που είναι ιδιοκτήτης του σχολείου και κοινοποιήθηκε και στη δημοτική κίνηση των Πολιτών των Αμπελοκήπων (που έθεσε το θέμα) αλλά και στο Πολεοδομικό Γραφείο του Ευόσμου. Επισημαίνεται δε, πως εάν υπάρχουν αντιρρήσεις περί του χρακτηρισμού, αυτές θα πρέπει να διατυπωθούν γραπτώς, προς την αρμόδια υπηρεσία, εντός μηνός απο την κοινοποίηση του εγγράφου.
Η αιτιολογική έκθεση περιέχει τα ιστορικά στοιχεία και την αναλυτική περιγραφή του κτιρίου και καταλήγει με την πρόταση του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέο, αναφέροντας τα εξής:
Α). Το κτίριο είναι αξιόλογο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία.
Β). Αποτελεί σημαντικό κτίριο της περιοχής, συνδεδεμένο με τη σχολική παιδεία των κατοίκων.
Γ). Διαθέτει στοιχεία του πρώιμου μοντερνισμού της εποχής του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη.
Δ). Βρίσκεται σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο της περιοχής και συμβάλλει στην ανάδειξη της εικόνας του αστικού τοπίου.
Στην πρόταση περιέχεται η εντολή όπου απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή του. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στις στέγες και τις όψεις του διατηρητέου κτιρίου, πλών των αναγκών, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, στην ελληνική γλώσσα, που υποδηλώνουν τη χρήση του. Επιπλέον διακόπτονται οι οικοδομικές εργασίες, που εκτελούνται στο προς χαρακτηρισμό κτίριο με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε πρίν απο την κοινοποίηση της αιτιολογικής έκθεσης.
Το έγγραφο υπογράφει ο απελθών υπουργός κ. Μαργαρίτης Τζίμας.
Απομένει λοιπόν ο απαραίτητος χρόνος για να χαρακτηριστεί το σχολείο τελεσίδικα διατηρητέο μέχρι τη δημοσίευση της τελικής απόφασης, εάν κι εφ’ όσον υποβληθούν αντιρρήσεις περί του χαρακτηρισμού.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για μένα αυτή η είδηση ήταν διπλά ευχάριστη. Πρώτα γιατί με την απόφαση αυτή το 1ο Δημ. Σχολείο θα μείνει "ες αεί" να το καμαρώνουν οι νυν και οι επερχόμενες γενιές των Αμπελοκήπων. Συγχαρητήρια σε όλους,σε: ΥΜΑΘ, Δήμο Αμπελοκήπων, "Πολίτες των Αμπελοκήπων", Σχολική κοινότητα του 1ου Δημ. και σε όποιον τελικά συνέβαλε πολύ ή λίγο να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος λόγος της χαράς μου είναι γιατί προσωπικά έχω δεσμούς με αυτό το σχολείο και αυτό το κτίριο. Σε αυτό πέρασα μερικά χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής. Υπήρξα διευθυντής σε αυτό το σχολείο, έζησα μέσα σε αυτό και έχω πολλές αναμνήσεις.

Να πω δυο στοιχεία ιστορικά για το σχολείο. Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 1928, αποπερατώθηκε όμως το 1931. Το σχολείο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στους μαθητές το σχ. έτος 1931-32 με την επωνυμία 42ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο ήταν το μισό απ' ότι βλέπουμε σήμερα, στη δεκαετία του '70 έγινε επέκταση.

Για όποιον θέλει να δει το αρχικό κτίριο και την πρόσοψή του, υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΙΑΘ στην ενότητα "συλλογή". Την έχω και στο προσωπικό μου αρχείο, μορώ να τη στείλω.

Κώστας Κούρτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!