Μια καλή ευκαιρία ακόμη, να διορθώσουμε κάτι στην πόλη μας...


Εγκύκλιο με θέμα «Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους» υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με την οποία διασφαλίζεται η συγκέντρωση των ζωτικής σημασίας υπηρεσιών στα πιο προσβάσιμα σημεία των οικισμών, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα προσέγγισής τους γενικά από όλους τους πολίτες και κυρίως από τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Τα μέτρα αφορούν συνεχή δίκτυα πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας καθώς και προσβάσιμων βιώσιμων αστικών μεταφορών. 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των βασικών πολιτιστικών υποδομών της χώρας (αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά κέντρα, εκθεσιακοί και συναυλιακοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι κλπ.), περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ και σε αυτά. 

Τέλος, η εξασφάλιση της κυκλοφοριακής προσβασιμότητας συναρτάται απόλυτα με την προώθηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η οποία δίνει τη δυνατότητα πληροφόρησης στα ΑμεΑ. 

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: 

  •  Επιλογή των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το εμπορικό, διοικητικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό, αρχαιολογικό, ψυχαγωγικό κέντρο, όπου θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία αλυσίδας ανεμπόδιστης πρόσβασης. 

  •  Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πρόσβασης στις επιλεγείσες περιοχές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων ΑμεΑ, στα κτήρια και στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το κοινό, καθώς και στο υφιστάμενο πλέγμα πεζοδρομίων του ΟΤΑ, ούτως ώστε να προσδιοριστούν τα σημεία που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν την κίνηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων. 

  •  Ομαδοποίηση των εμποδίων σε κατηγορίες φυσικών, τεχνητών, αρχιτεκτονικών, διοικητικών και σε εκείνα που προκύπτουν λόγω συμπεριφοράς των πολιτών. 

  •  Προγραμματισμός των απαιτούμενων ενεργειών με βάση την ομαδοποίηση των εμποδίων, όπως διαφημιστικές πινακίδες, πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας οχημάτων, αντικείμενα αστικού εξοπλισμού και φύτευσης, κ.λπ. 

    Η εξάλειψή τους προϋποθέτει έργα ανακατασκευής πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεις, επαρκή αστυνόμευση και ταυτόχρονα ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συμπεριφοράς τους στα ζητήματα της προσβασιμότητας (π.χ. αποφυγή παράνομης στάθμευσης πάνω στις ράμπες του πεζοδρομίου). 

    Με την απόφαση προβλέπεται ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι οικισμών (πλατείες, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια κλπ.) πρέπει να διαμορφώνονται ή να ανακατασκευάζονται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ. 

    Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν όλους τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες νομών, τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και τους δήμους της ΝΑ Θεσσαλονίκης. 
  • Σχόλια

    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Ε αυτό ειναι απο τα άγραφα.
    Να κάνει αντιπολίτευση ο Παυλόπουλος στον Δήμαρχο.
    Να τον καλέσουμε στην εθελοντική εργασία.
    Τον Παυλόπουλο εννοώ.
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Είδατε μέχρι και ο Παυλόπουλος επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας .


    Μόλις το ζητήσατε το έκανε .
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Έστειλα για ανάρτηση μια ανακοίνωση, το γράφω και εδώ γιατί είναι σχετικό. Η συνάντηση για την προσπελασιμότητα ορίστηκε από τα παιδιά στην εθελοντική εργασία την άλλη Τετάρτη στις 9.30μμ
    Κ.Κρικέλης

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

    Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

    Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!