Εκδήλωση για το κυκλοφοριακό απο την Πρωτοβουλία του Γ. Μπουτάρη. Άλλη μια μάταιη εκδήλωση;


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, οργάνωσε η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που μας αφορούν όλους. Η χθεσινή εκδήλωση ελπίζουμε να μην είναι άλλη μια μάταιη προσπάθεια, κρίκος στην αλυσίδα παρόμοιων εκδηλώσεων, που δυστυχώς δεν έφεραν κάποιο ωφέλιμο αποτέλεσμα, για την Θεσσαλονίκη.


Στις πόλεις πρέπει να ζουν άνθρωποι και όχι αυτοκίνητα, καθώς ο άνθρωπος είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στη ζωή της πόλης, υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, προλογίζοντας την εκδήλωση της παράταξης, με θέμα «Κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην πόλη μας». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να πιέσουμε τις Δημοτικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς να αναπτύξουν περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, ανέφερε ότι το κυκλοφοριακό καταγράφεται από τους Θεσσαλονικείς ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης, με παράπλευρες συνέπειες τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τον χαμένο χρόνο, τη μείωση του πληθυσμού και τον εκτοπισμό δραστηριοτήτων εκτός πόλης. Τόνισε ακόμα ότι ενώ το ευρωπαϊκό παράδειγμα περιορίζει το αυτοκίνητο και προάγει τη βιώσιμη μετακίνηση, στην Ελλάδα παίρνουμε αποσπασματικά και συνήθως όχι αποτελεσματικά μέτρα, διότι αυτά που παίρνονται κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αναφερόμενος στους στόχους της εκδήλωσης σημείωσε ότι απαιτούνται έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης για το κρίσιμο διάστημα 2010-2015, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα 9,2 km του Μετρό. Θα πρέπει να εξεταστεί ο περιορισμός της εισόδου των Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης, με την παράλληλη αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ, του ΟΛΘ και του parking της ΧΑΝΘ για δωρεάν στάθμευση και τη δωρεάν μετακίνηση στο κέντρο με λεωφορεία του ΟΑΣΘ ή με mini buses. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις των επιστημόνων θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση των λύσεων που θα επιλεγούν με ταυτόχρονη συμμετοχή των πολιτών στις τελικές αποφάσεις, ακόμη και μέσω δημοψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Πέτρος Κρητικός, ανέφερε τις διαπιστώσεις του Συλλόγου για το θέμα της αστικής κινητικότητας, που συνοψίζονται στα εξής : 
1. Η Θεσσαλονίκη είναι η φτωχότερη συγκοινωνιακά πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται και να υποβαθμίζεται η καθημερινότητα των πολιτών. 
2. Είναι η μοναδική πόλη αυτού του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει μέσο σταθερής τροχιάς και
3. Το αστικό λεωφορείο είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς.
Με αποτέλεσμα την υπερβολική χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων και τη δημιουργία χάους στην πόλη, την κατάληψη των ελεύθερων χώρων, τη δημιουργία ρύπων που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, την καταγραφή πολλών ατυχημάτων με θύματα πεζούς, τον αποκλεισμό των ΑμΕΑ και των ηλικιωμένων και την έλλειψη χώρων παιχνιδιού για τα παιδιά.
Χαρακτήρισε την Θεσσαλονίκη «πόλη ακίνητη και εφιαλτική», καθώς κατακλύζεται από Ι.Χ., χαρακτηρίζεται από κτίρια, δρόμους και χώρους στάθμευσης και οι πολίτες βρίσκονται ή μέσα σε κτίρια ή μέσα σε Ι.Χ.
Τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν στόχοι και πολιτική, και μοναδικός υπεύθυνος για να θέσει στόχους είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όραμα για την πόλη, και η δημιουργία υποδομών που θα εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, όπως :
• Οδικές (υποθαλάσσια αρτηρία, εξωτερική περιφερειακή οδός)
• Δημόσιων μεταφορών (Μετρό και επεκτάσεις)
• Χώροι στάθμευσης
Ο κ. Κρητικός πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και συγκεκριμένα :
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ
• Απελευθέρωση πεζοδρομίων
• Δημιουργία και διαφύλαξη πεζοδρόμων
• Μόνιμος έλεγχος των παρανομούντων
• Πύκνωση των σηματοδοτούμενων διαβάσεων των πεζών
• Βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών
• Επέκταση των λεωφορειολωρίδων και απαγόρευση εισόδου στα ταξί
• Μείωση των θέσεων στάθμευσης και αύξηση των θέσεων δικύκλων και ποδηλάτων
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ
• Απαγόρευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και περιορισμός των τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης
• Πεζοδρομήσεις οδών
• Δημιουργία κέντρων κινητικότητας
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
• Δημιουργία ενιαίου φορέα αστικών μετακινήσεων
• Δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας
• Αύξηση του στόλου του ΟΑΣΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Τόσκας, έκανε την εκτίμηση ότι στη Θεσσαλονίκη σπαταλάμε σχεδόν 1 εκατομμύριο Ευρώ την ημέρα είτε μποτιλιαρισμένοι στο αυτοκίνητο είτε σε άσκοπες μετακινήσεις και τόνισε ότι ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση της εξάρτησης από το Ι.Χ., που θα επιτευχθεί με τη δημιουργία βιώσιμων μεταφορών, δηλαδή συνδέσεις με ευχάριστα και άνετα μέσα χωρίς επιβάρυνση. Με την προβολή διαφανειών απέδειξε το χάος που επικρατεί στην πόλη, τη συνεχή παραβίαση των λεωφορειολωρίδων, την κατάληψη των πεζοδρομίων από σταθμευμένα αυτοκίνητα, το ελλιπές πλαίσιο των δημοτικών συγκοινωνιών, το προβληματικό σύστημα διαχείρισης των φωτεινών σηματοδοτών. Ανακοίνωσε δε ότι τα 600 οχήματα του ΟΑΣΘ θα αυξηθούν σύντομα με τη σύμφωνη γνώμη της νέας διοίκησης του Οργανισμού.
Δήλωσε επίσης ότι μέχρι να γίνει το Μετρό χρειαζόμαστε :
• Καθαρά καύσιμα
• Τραμ
• Θαλάσσια συγκοινωνία
• Ποδήλατο
• Σιδηρόδρομο μέχρι το Λιμάνι
• Δημοτική αστική συγκοινωνία
• Επέκταση των λεωφορειολωρίδων
• Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών 
• Αστυνόμευση

Τέλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Νίκος Καλογήρου, ανέφερε ότι το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στην παράνομη στάθμευση των οχημάτων, το οποίο αναδείχθηκε όταν σταμάτησε η πολιτική της αυστηρής αστυνόμευσης, με την πρωτοβουλία του Δήμου να ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη στάθμευση, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του κέντρου της πόλης. Υπογράμμισε δε ότι εάν δεν υπάρχει η καλώς εννοούμενη αστυνόμευση, η κατάσταση οδηγείται σε παράνομη ή και «νόμιμη» κατοχή των δημόσιων χώρων της πόλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχω αρχίσει να μην πιστεύω σε οράματα τύπου Κούβελα ούτε και σε αντίθετης φιλοσοφίας οράματα του τύπου θα διώξουμε τα οχήματα από το κέντρο της πόλης». Τόνισε ότι η λελογισμένη χρήση του αυτοκινήτου θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα δίκτυο μέσων δημόσιας μεταφοράς και ότι η αλλαγή πολιτικής θα πρέπει να γίνει στα μικρά κυρίως ζητήματα και όχι στα μεγάλα.

Στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος εξήρε τον ευθύ λόγο και τις προτάσεις των ομιλητών και επεσήμανε ότι οι προτάσεις αυτές είναι γνωστές στη διοίκηση του Δήμου, έχουν κατ΄ επανάληψη τεθεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου από την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και εκτός αυτού με Συνεντεύξεις Τύπου και μαζικές παρεμβάσεις. Παρ΄ όλα αυτά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει το θεσμικό προνόμιο για την προώθηση και την εφαρμογή τους, επιδεικνύει αδιαφορία και με τις αποφάσεις του επιδεινώνει την αφόρητη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη. Υπενθύμισε την απόλυτη άρνηση του Δημάρχου να υιοθετήσει την πρόταση της «Πρωτοβουλίας» για τη δημιουργία γραμμής τραμ στην πόλη, με το επιχείρημα ότι «το τραμ θα ασχημήνει τη Θεσσαλονίκη». Εν τέλει, το πρόβλημα για την υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί βρίσκεται στην αντίληψη που διέπει τη δημοτική αρχή, στην άρνηση του Δημάρχου να αντιληφθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος για την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων και την απόδοσή τους στους πολίτες. Οι λύσεις θα προέλθουν από την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου στις επόμενες εκλογές και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλες οι παρατάξεις και οι ενώσεις πολιτών, που επιθυμούν να δουν την πόλη μας ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, που θα σέβεται τους πολίτες της και τις ανάγκες τους.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν ο εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Αντώνης Καράγιωργας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών BikeRespect Κώστας Συμελίδης και εκπρόσωπος τωνΟικολόγων Πράσινων, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» Χρύσα Αράπογλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γεράκης. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητοί φίλοι, πάρα πολύ καλές αυτές οι ενέργειες ,από οπουδήποτε κι αν έρχονται, για μια ποιο ανθρώπινη πόλη, φιλική προς τον άνθρωπο.

Αλλά ένα μόνον με φοβίζει.
Ότι το μέγα πρόβλημα ,σε όλη αυτή την κατάσταση, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Αν δείτε στην καθημερινότητα μας ,τον τρόπο που οδηγούμε (επιθετικός-αγενής και έξω από κάθε όριο),τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερομεθα σαν πεζοί(μια από τα ίδια ),τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουμε σαν άνθρωποι (επίσης τραγικός).

Αυτό λοιπόν που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας ,το κυκλοφοριακό για την συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας ,είμαστε εμείς.

Γι αυτό ,θα έλεγα ,το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ,είναι να στρέψουμε τα μάτια πρώτα μέσα μας ,να γίνουμε άνθρωποι (γιατί πιστέψτε με ,αυτό το μοντέλο που βλέπω σήμερα ,δεν με χαροποιεί καθόλου) κι έπειτα να πάρουμε οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις .


Ένας ανώνυμος δημότης.
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Αγαπητέ φίλε ανώνυμε δημότη,
επέτρεψέ μου να σου πω, μια μικρή αληθινή ιστορία: ο φίλος μου ο Mathias Mandos γεννήθηκε, ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο. Σχεδόν κάθε χρόνο κάνει διακοπές στη χώρα μας και δεν παραλείπει, εκτός απο τα νησιά μας, να με επισκεφτεί στη Θεσσαλονίκη. Τρελλαίνεται για την πόλη μας και για την Ελλάδα.
--Είστε η πιο όμορφη χώρα! δηλώνει ενθουσιασμένος για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις γκόμενες..
-- Αλλά πιο πολύ μου αρέσει να κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο! Παρκάρω όπου γουστάρω! Παρκάρω όπου θέλω! Περνάω με κόκκινο, ανεβαίνω στα πεζοδρόμια, τα βράδυα αφήνω το αμάξι μου στη Τσιμισκή, πίνω τις μπύρες μου και δεν νοιάζομαι για αλκοτέστ!
--Αυτή είναι χώρα! τονίζει συνεπαρμένος! κι ύστερα, σαν απο τύψεις, ομολογεί:
-- Πού να τα κάνω αυτά στη Γερμανία! Θα μου κόψουν τον κόλο!
Κι επειδή, αγαπητέ μου ανώνυμε φίλε είσαι ρομαντικός και καλοπροαίρετος, τα συμπεράσματα δικά σου!
Vielen Dank
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φίλε Αλέξανδρε
Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις πλακίτσα ,γιατί μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο , ένας που ζει μάλιστα στο Βερολίνο.

Έχω πολλούς φίλους από την Γερμανία ,έχω μαθητεύσει εκεί και κανείς μα κανείς τους δεν συμπεριφέρεται έτσι όταν έρχεται εδω.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται ,ζουν κι εκφράζονται.

Αναμφίβολα ,είμαστε μια πάρα πολύ ωραία χώρα ,αλλά όταν μας ζητηθεί να αποδώσουμε ευθύνες , πάντα φταίνε οι άλλοι.
Βλέπεις που καταντήσαμε .
Κάποιος που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο ,να χαρακτηρίζεται ρομαντικός .
Δεν μ'ενοχλει η λέξη ,αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα.
Αλέξανδρε, πρέπει να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι.
Θυμίζουμε ορδές και όχι συντεταγμένη κοινωνία . Φταίνε πολλά. Η δομή της κοινωνίας μας έχει διαφοροποιηθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε, καλύτερα και όχι χειρότερα.
Το τραγικό όμως είναι ότι βλέπουμε από μακριά, η το χειρότερο ,καθισμένοι στα καφέ , με τον περίφημο φραπέ! (κατά τύχη βγήκε και εύηχο) .
Αλέξανδρε , είμαστε ένας πανέξυπνος λαός ,αλλά λίγο απείθαρχος .
Αυτό είναι το μεγάλο μας μείον ,που δυστυχώς δεν μας βγαίνει σε καλό.

Vielen Dank auch und aufwiederschreiben .

Ένας ανώνυμος δημότης
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Guten morgen, αγαπητέ ανώνυμε δημότη.
Δεν έχω καμμία αντίρρηση με τα γραφόμενά σου και τον τρόπο που βλέπεις τη θλιβερή μας αναρχία στους δρόμους. Αντίθετα! Είμαι υπέρμαχος του ρομαντισμού σου.
Το παράδειγμα που χρησιμοποίησα με τον Γερμανό φίλο μου είναι πέρα για πέρα αληθινό και ισχύει και για Ουαλό και Ιταλό φίλο μου. Θέλω να πώ, πως οι άνθρωποι είμαστε παντού ίδιοι. Αυτό που μας "αλλάζει" είναι η τήρηση των κανόνων. Η αστυνόμευση των δρόμων στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία κλπ. και προ παντός η τιμωρία και η μη συγχώρεση, μας "αναγκάζει" και γινόμαστε πειθαρχημένοι κι ευγενικοί. Και η πιο μεγάλη απόδειξη είμαστε εμείς οι ίδιοι! Πού να διανοηθεί έλληνας οδηγός να παρκάρει στην Kufunderstrasse στο Βερολίνο; έστω κι αν είναι λίγες ώρες εκεί ως τουρίστας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!