Αμπελόκηποι: Θα γεμίσουμε ..Αστυνομικοί (κατά πως λένε οι ειδήσεις!)


Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. η πλατεία Αριστοτέλους, η πλατεία Δικαστηρίων, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το πάρκο της οδού Μελενίκου, η ευρύτερη περιοχή των οδών Μοναστηρίου, Γιαννιτσών και της συνοικίας των Κινέζων, ο σταθμός των ΚΤΕΛ “Μακεδονία” και η πλατεία Ναυαρίνου.

Με επιπλέον 200 αστυνομικούς ενισχύεται η αστυνομική δύναμη της πόλης ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και να ελαχιστοποιηθούν τα εγκλήματα του δρόμου στις γειτονιές
Αλλάζει ο κεντρικός σχεδιασμός αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης της μικροεγκληματικότητας και ιδιαίτερα του “εγκλήματος του δρόμου”. Το κέντρο της πόλης κατανέμεται σε επτά “κόκκινες” περιοχές, που θα αστυνομεύονται από ισχυρές δυνάμεις, ενώ ειδικά έκτακτα μέτρα λαμβάνονται για τις γειτονιές
Περίπου 200 αστυνομικοί, πλέον των δυνάμεων που υπάρχουν, υπολογίζεται ότι θα διατεθούν μόνον για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ληστειών και κλοπών στο δρόμο. Στο κέντρο της πόλης από τις 15 του μήνα βγαίνουν ακόμη 25 πεζές περιπολίες, που θα επιχειρούν με επίκεντρο τις περισσότερο εγκληματογόνες περιοχές. Έτσι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν αυξάνονται σε 80 και θα επιχειρούν στις δύο βάρδιες. Παράλληλα ενισχύονται κατά μία οι ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), ενώ προστέθηκαν ήδη άλλοι δέκα μοτοσικλετιστές στις ομάδες “Ζ” της Άμεσης Δράσης.“Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη μικροεγκληματικότητα, δηλαδή τις ληστείες του δρόμου, είτε προλαμβάνοντας με την παρουσία μας τέτοια περιστατικά είτε αντιμετωπίζοντάς τα άμεσα”, δήλωσε στη “Μ” ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Δουλγέρης.Διάχυτη είναι η αίσθηση πως ομάδες κακοποιών δρουν ανεξέλεγκτα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, παρότι τα περιστατικά σύμφωνα με τα στοιχεία αντιμετωπίζονται εκ των υστέρων και οι δράστες οδηγούνται στις φυλακές. Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι περισσότερες ομάδες που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της πόλης αποτελούνται από νεαρούς ηλικίας μέχρι 30 χρόνων. Στο “μικροσκόπιο” της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τεθεί επτά περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στις οποίες καθημερινά καταγράφονται δεκάδες περιστατικά μικροεγκληματικότητας. Πρόκειται για την πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου (πλατεία Δικαστηρίων), το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το πάρκο της οδού Μελενίκου, το σταθμό του ΟΣΕ και την ευρύτερη περιοχή της Μοναστηρίου, της Γιαννιτσών και της συνοικίας των Κινέζων, το σταθμό των ΚΤΕΛ “Μακεδονία” και την πλατεία Ναυαρίνου.Τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας στις παραπάνω περιοχές τα τελευταία χρόνια προκαλούν “πονοκέφαλο” στις αστυνομικές αρχές, αφού οι καταγγελίες πολιτών για κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών έχουν κατακόρυφη αύξηση. Μάλιστα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση των “εγκλημάτων του δρόμου” κατά 33%, που παρατηρήθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη.Όπως επισήμαναν αστυνομικές πηγές, πολλές από τις παραπάνω περιοχές “ελέγχονται” από οργανωμένες ομάδες, ανάλογα με τις εγκληματικές δραστηριότητες που καταγράφονται. Πάντως σε κάποιες από αυτές έχουν σημειωθεί και σοβαρά περιστατικά, όπως συμπλοκές, τραυματισμοί, ακόμη και ανθρωποκτονίες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Η πολυκοσμία στις στάσεις των αστικών λεωφορείων, στην αγορά στο Καπάνι, στα καφέ της πλατείας Αριστοτέλους και στην Άθωνος ευνοεί τις “πορτοφολούδες”, που είναι κυρίως γυναίκες από τη Βουλγαρία. Τις βραδινές ώρες υπάρχουν καταγγελίες για κλοπές κινητών τηλεφώνων από ομάδες νεαρών, οι οποίοι με την απειλή μαχαιριών ή και πιστολιών σταματούν τους περαστικούς σε σημεία με ελλιπή φωτισμό, ενώ αρπάζουν και κινητά από τραπέζια. Στην περιοχή υπάρχει αυξημένο και το φαινόμενο της επαιτείας.

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η περιοχή γύρω από την πλατεία Δικαστηρίων αποτελεί κέντρο συγκέντρωσης κακοποιών, κυρίως ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που δραστηριοποιούνται σε ληστείες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 17χρονου ομογενούς από τη Γεωργία, που συνελήφθη κατηγορούμενος ότι με άλλους τρεις νεαρούς, ηλικίας 19 και 20 χρόνων, λήστεψαν 19χρονο περαστικό στην οδό Ολύμπου, τον οποίο οδήγησαν σε ΑΤΜ τράπεζας, για να κάνει ανάληψη χρημάτων, που τελικά δεν πέτυχαν. Η ομάδα των νεαρών όμως δεν έμεινε εκεί, αφού στη συνέχεια τον οδήγησε στο σπίτι του και έκλεψαν τον προσωπικό του υπολογιστή. “Πονοκέφαλος” αποτελεί και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Στο πάρκο της πλατείας παρατηρείται και παράνομος τζόγος από “παπατζήδες” που στήνουν αυτοσχέδιους πάγκους. Αυξημένες είναι και οι καταγγελίες για τσαντάκηδες, που βρίσκουν κρυψώνα στα σκοτεινά σημεία περιμετρικά του πάρκου.
ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Στο τμήμα της παραλίας περιμετρικά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο πάρκο της ΧΑΝΘ θα επικεντρωθούν τα νέα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι οι δεκάδες τοξικομανείς που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ. Οι χρήστες σύμφωνα με την αστυνομία είναι αυτοί που σταματούν τους περαστικούς και με την απειλή σουγιάδων και μαχαιριών τούς αναγκάζουν να τους δώσουν χρήματα, για να εξασφαλίζουν τη δόση τους.
ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ
Ο χώρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποτελεί ορμητήριο για ομάδες κακοποιών, που επιτίθενται σε περαστικούς και αρπάζουν τσάντες, χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ως συνηθέστερους στόχους ανήλικους, γυναίκες και φοιτητές, που περπατούν μόνοι. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες συνελήφθησαν δύο άτομα, ένα εκ των οποίων ανήλικο, τα οποία αποτελούσαν μέλη συμμορίας περίπου 15 ατόμων, που χρησιμοποιούσε το πανεπιστήμιο σαν κρησφύγετο για τη δράση της -καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 ληστείες. Ειδικότερα με την απειλή κατσαβιδιών, μαχαιριών και ψεύτικων πιστολιών λήστευαν φοιτητές και κατοίκους της περιοχής, από τους οποίους αφαιρούσαν μικροποσά και κινητά τηλέφωνα. Στο σπίτι του ενός εκ των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν και δύο φορητοί υπολογιστές, οι οποίοι είχαν κλαπεί από σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Χαρακτηρίζεται ως η “καρδιά” της μικροεγκληματικότητας όσον αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πολίτες και καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με τοξικομανείς, ενώ δεν λείπουν οι επιθέσεις σε περαστικούς, με ληστείες κινητών, χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων. Και αυτήν την περιοχή λυμαίνονται τσαντάκηδες και πορτοφολάδες, ενώ δεν λείπουν οι συμπλοκές συνήθως μεταξύ τοξικομανών.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΣΕ
Σημαντικό στοίχημα για την αστυνομία αποτελεί ο περιορισμός της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί θα δρουν στις οδούς Μοναστηρίου και Γιαννιτσών και στους δρόμους περιμετρικά του εμπορικού κέντρου City Gate. Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί σχολιάζουν πως σε αυτήν την περιοχή δρουν οργανωμένα κυκλώματα. Από τις κυριότερες δραστηριότητες αποτελεί η διακίνηση ναρκωτικών, ενώ τα βραδινά μαγαζιά πληρώνουν “προστασία” σε μπράβους της νύχτας. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις πως στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο λαθρομετανάστες, περιλαμβανομένης της κινεζικής συνοικίας. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό παραλίγο να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός, ο οποίος δέχτηκε σφαίρα στο στήθος από 35χρονο κακοποιό, που πριν από λίγες ημέρες είχε συμμετάσχει στη δολοφονία ενός υπαλλήλου βενζινάδικου στη Νικόπολη, ενώ ήταν και ένας από τους απαγωγείς του επιχειρηματία Γιώργου Αϊβάζογλου.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ
Σε αστυνομικό κλοιό θα τεθεί και ο σταθμός των ΚΤΕΛ “Μακεδονία” από τις 15 Φεβρουαρίου. Δεκάδες πολίτες έχουν πέσει θύματα ληστών, οι οποίοι με την απειλή μαχαιριών κλέβουν μικροποσά. Πληροφορίες αναφέρουν και κλοπές αποσκευών από ομάδες ληστών. Εξάλλου υπάρχουν καταγγελίες για δράση “πορτοφολάδων”, που εκμεταλλεύονται την πολυκοσμία τις πρωινές ώρες. Στο σταθμό των λεωφορείων και στην περιοχή γύρω από αυτόν γίνονται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών κυρίως από άτομα που μπαινοβγαίνουν στην κοντινή συνοικία του Δενδροποτάμου.

Κυρίως τη νύχτα ,"Αστακοί" οι γειτονιές
Σχέδιο δράσης της Ασφάλειας στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης άρχισε να εφαρμόζεται από χθες, με πρώτη περιοχή αυτή των Αμπελοκήπων, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ληστεία πατέρα και γιου, ιδιοκτητών καταστήματος ψιλικών, οι οποίοι νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι από επίθεση νεαρών.Το σχέδιο θα υλοποιείται ανά τριήμερο σε διαφορετική γειτονιά, με στόχο να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Ειδικότερα αστυνομικοί της Ασφάλειας με μοτοσικλέτες και περιπολικά θα επιχειρούν κυρίως τη νύχτα με τη συνδρομή αστυνομικών των τοπικών τμημάτων. “Οι γειτονιές θα χωρίζονται σε οκτώ σημεία, τα οποία θα είναι ‘αστακοί’ τις ημέρες αυτές”, τόνιζαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχουν στην εφαρμογή του μέτρου.Στους ελέγχους στις συγκεκριμένες περιοχές θα συμβάλουν και οι ομάδες των ΟΠΚΕ, που θα στήνουν μπλόκα για την ταυτοποίηση ατόμων.
Τα έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές θα περιλαμβάνουν και επαφές με καταστηματάρχες, πολλοί από τους οποίους έχουν πέσει θύματα ληστειών ομάδων κακοποιών. Άλλωστε στις περιοχές αυτές η αστυνομία δέχεται δεκάδες καταγγελίες καθημερινά, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των δημάρχων.Παράλληλα δόθηκε εντολή από το επιτελείο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης τα περιπολικά των τμημάτων τάξης να βρίσκονται όλη τη νύχτα στο δρόμο και να κυκλοφορούν με αναμμένους φάρους σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας περιστατικά και διενεργώντας αιφνιδιαστικούς ελέγχους.“Στόχος είναι η κρυφή αστυνόμευση για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας και η φανερή για αποτρεπτικούς λόγους”, επισήμαναν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας ετοιμαστούμε για ελέγχους.
Οι κακοί είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.
Θυμάστε τα χιλιάδες μικρά παιδιά των φαναριών που όπως εμφανίστηκαν ξαφνικά,έτσι και χάθηκαν;.Μετά που χάθηκαν ,μίλησαν για κύκλωμα που μετέφερε αυτά τα παιδιά απο χώρα σε χωρα.
Μήπως προσέξατε,ότι εδώ και λίγο καιρό υπάρχει πληθώρα αναπήρων ζητιάνων με αμαξίδια η και πατερίτσες,με ακρωτηριασμένους που επιδεικνύουν ,την αναπηρία τους;
Αποφάσισαν ξαφνικά όλοι να βγούν στον δρόμο ,για να σοκάρουν την καλομαθημένη κοινωνία μας;
Δεν μπορώ να δώσω λογική απάντηση.
Είναι δυνατόν η αστυνομία να μην ξέρει τι συμβαίνει;
Είναι δυνατόν ,εάν συμβαινει κάτι ανάλογο με τα παιδιά των φαναριών, να γίνεται χωρίς την συνεργασία τολμώ να πώ,ανθρώπων του νόμου και της τάξης;
Μπορούμε-αν ισχύουν τα παραπάνω-να εμπιστευτούμε την σημερινή αστυνομία;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Χωρίς καμιά διάθεση να ισοπεδώσω ενστολους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ti eixes Giannh,ti'xa panta :S)...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!