Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Πρόκριμα στα δυτικά


Λίγες ημέρες πριν η επιτροπή γνωμοδοτήσει για την περιοχή όπου θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, τα σενάρια φουντώνουν, προκαλώντας ντόμινο διεργασιών. Σύμφωνα με τους μνηστήρες και τις καραμπόλες που δημιουργούνται, τη μάχη μάλλον θα κερδίσει η Δυτική Θεσσαλονίκη.

Της Φανής Σοβιτσλή (ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δύο βασικά σενάρια, τα οποία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τελικός "νικητής" στη μάχη της διεκδίκησης της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα είναι περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης (με εξαιρετικά μικρή την πιθανότητα πρόκρισης της ανατολικής περιοχής), φουντώνουν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των διεκδικητών, προκαλώντας ντόμινο διεργασιών της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυρίως από τοπικές κυβερνητικές πηγές, για το μεγαλεπήβολο σχέδιο που αναμένεται να μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης, αλλά και να προσδώσει σημαντική υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, δύο εμφανίζονται ως τα επικρατέστερα σενάρια:
Το πρώτο σενάριο θέλει να προκρίνονται η Σίνδος και η τοποθεσία Μεράς, στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Στην περίπτωση αυτή, την κούρσα φέρεται να κερδίζει η Σίνδος, ειδικά αν καταστεί δυνατό να υπερβεί τα προβλήματα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για την περιοχή του Λαγκαδά που έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς νομικές εκκρεμότητες, και την έκταση των 600 στρεμμάτων του δήμου Μίκρας. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι τη μάχη θα κερδίσει ο Λαγκαδάς, καθώς πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι η ΔΕΘ πρέπει να… μετακομίσει δυτικά της Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Ενώ λοιπόν μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την υποβολή των τελικών προτάσεων (η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουλίου) σχετικά με την επίμαχη χωροθέτηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, κορυφώνεται η αγωνία των διεκδικητών. Παρότι τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλα, όπως επισημάνθηκε, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι προβάδισμα στην κούρσα της διεκδίκησης έχουν η Σίνδος και ο Λαγκαδάς, ενώ πόντους κερδίζει και η συμμετοχή του δήμου Μίκρας, με περιορισμένες ωστόσο πιθανότητες επικράτησης.
Μάλιστα, ο τελευταίος παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώπιον του υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, του δημάρχου, του νομάρχη και άλλων μελών της επιτροπής, τον πλήρη φάκελο με την έκταση που προτείνεται για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η πρόταση αξιολογείται ως ρεαλιστική, αφού συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα είναι μέσα στις δύο που θα περάσουν στον τελικό γύρο.
Παρά την προσπάθεια των διεκδικητών να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, λίγο πριν από την τελική εισήγηση για την περιοχή ή τις περιοχές που προκρίνονται για τη μετεγκατάσταση τη ΔΕΘ πολλά είναι τα σενάρια που διαρρέουν σχετικά με το ποιες περιοχές θεωρούνται φαβορί. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι την κούρσα φαίνεται να κερδίζει η Σίνδος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ αντίπαλο δέος θεωρείται η περιοχή του δήμου Λαγκαδά, ο οποίος παρουσίασε ήδη ολοκληρωμένη πρόταση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ
Η πρόταση του δήμου Μίκρας, που μπήκε και αυτός στο παιχνίδι της διεκδίκησης, παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης από τη διοίκηση του δήμου, παρουσία του υπουργού κ. Καλαφάτη, του δήμαρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και άλλων εκπροσώπων της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης.
Η τοποθεσία που προτείνει ο δήμος Μίκρας είναι έκτασης 629 στρεμμάτων και βρίσκεται στα όρια με το δήμο Θερμαϊκού. Από αυτά, τα 222 στρέμματα ανήκουν στο δήμο και τα υπόλοιπα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε παραχωρήσει την έκταση στη μονή Βατοπεδίου, αλλά στη συνέχεια επιστράφηκε, διότι ο δήμος δεν επρόκειτο να συναινέσει στην ανέγερση των δύο νοσοκομείων, παιδιατρικού και ογκολογικού.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεόδωρος Γκουστίλης, η δημιουργία των πρότυπων νοσηλευτικών μονάδων είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της νέας εθνικής περιφερειακής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση στη Μητροπολιτική Ζώνη Καινοτομικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή. Στα υπέρ της περιοχής, όπως είπε, είναι ότι “σε περιοχή του αεροδρομίου, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μίκρας, πραγματοποιείται η επέκταση του νέου σύγχρονου διαδρόμου 10-28, έργο που, με την ολοκλήρωσή του, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του δεύτερου αεροδρομίου της χώρας. Η πρότασή μας για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε έκταση 629 στρεμμάτων εντός των ορίων του δήμου πληροί απολύτως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της χωροθέτησης”, σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην ευρύτερη γεωπολιτική ζώνη της ΝΑ Ευρώπης μέσω της Εγνατίας οδού και της ΠΑΘΕ και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Χαλκιδική και τα ξενοδοχεία της, καθώς και με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της περιοχής.


Οι περιοχές που προκρίθηκαν

Πέντε είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για τις οποίες έχουν γίνει οι σχετικές παρουσιάσεις στις συνεδριάσεις της επιτροπής για τη μετεγκατάσταση. Οι τρεις τοποθετούνται στα ανατολικά της πόλης και οι άλλες δύο στα δυτικά. Οι πέντε περιοχές είναι:
- Το αεροδρόμιο Σέδες
- Το αγρόκτημα του ΑΠΘ
- Ο δήμος Μίκρας
- Το αγρόκτημα του ΤΕΙ Σίνδου.
- Η ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά - Μυγδονίας


Οι επικρατέστερες περιοχές

- Φαβορί θεωρούνται η Σίνδος και η τοποθεσία Μεράς, στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας
- Αουτσάιντερ η έκταση των 600 στρεμμάτων του δήμου Μίκρας


Ερχονται αντιδράσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μοναδικός που κρατά το “κλειδί” στα χέρια του, ανακοινώσει από το βήμα της φετινής 74ης ΔΕΘ ότι η περιοχή που επιλέγεται είναι η Σίνδος, δεν αποκλείεται να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα λόγω της γνωστής διαμάχης μεταξύ του δήμου Εχεδώρου και του ΤΕΙ ως προς την ιδιοκτησία της έκτασης.
Δεν αποκλείεται όμως λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας να βγουν και δημόσια… τα μαχαίρια από τα θηκάρια, καθώς ορισμένα μέλη της επιτροπής ερίζουν υπέρ της μιας ή της άλλης περιοχής.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι φορείς -ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο υπουργός ΥΜΑΘ κ. Καλαφάτης- είναι ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δημόσια γη, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα απαλλοτριώσεων και μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης διευκρίνισε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι καθαρά γνωμοδοτικός για καθεμία από τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης που διεκδικούν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

  • Σταύρος Καλαφάτης, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: “Ως πρόεδρος της επιτροπής, έχω έναν κρίσιμο και, θεωρώ, καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Ανεξάρτητα με τις απόψεις που υπάρχουν, εγώ θα πρέπει να τις συγκεράσω. Όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και δεν είναι σε θέση να προκρίνει. Όποιος το επιχειρεί αυτό, θεωρώ ότι κάνει λάθος. Ασφαλώς, ο καθένας έχει τις απόψεις του για το θέμα, και ο Τύπος μπορεί να εξυφαίνει διάφορα σενάρια. Ωστόσο αυτά θα είναι μακριά από το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας. Μάλιστα, η ίδια η διαδικασία θα αποτελέσει κι ένα κρας τεστ για την πόλη, ενώ είναι μία καλή ευκαιρία για όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων”.

  • Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: “Θεωρώ υποκρισία το παιχνίδι αυτό της κυβέρνησης, διότι έχουν γίνει ήδη μελέτες και έχουν υπάρξει κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρόταση της Σίνδου αφορούσε στο παρελθόν και την EXPO, και αν είχε γίνει εκεί, σήμερα θα είχαμε στον ίδιο χώρο και τη ΔΕΘ με το συνεδριακό κέντρο. Αντ’ αυτού, έχουμε πέντε νέα συνεδριακά κέντρα στην Αθήνα και πλήρη απαξίωση της ΔΕΘ. Όσο για την περιοχή της Σίνδου, θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη τοποθεσία για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, για πολλούς λόγους. Καλούμε τον κ. Καραμανλή να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι οριστική επιλογή είναι η περιοχή της Σίνδου και να δεσμευτεί ότι το έργο θα γίνει με δαπάνη του δημοσίου”.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΤΕ ΔΥΤΙΚΑ ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ !!!!!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!