ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Η ομάδα των έξι


Αποτέλεσαν μέρος της γενιάς του ’90, βαφτίστηκαν από πολλούς ως “Η χρυσή γενιά της αυτοδιοίκησης" και ήταν γνωστοί ως “Ομάδα των έξι”. Διετέλεσαν δήμαρχοι για πολλές θητείες, βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα σε έργα που κληρονόμησε η πόλη, ενώ εκτός από σύμμαχοι και "σύντροφοι" -κατά το κόμμα- υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι πολύ καλοί φίλοι.

Από τους έξι, ο μοναδικός που παραμένει στο τιμόνι του δήμου του είναι ο Χριστόδουλος Οικονομίδης στην Καλαμαριά, ο οποίος αποχωρεί σε ένα χρόνο, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι φίλοι του.
Οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Σερβετάς (Τριανδρία), Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Πολίχνη), Αλέξανδρος Σταματουλάκης (Αμπελόκηποι), Γρηγόρης Χταζησάββας (Νεάπολη), Σπύρος Μπαρούτας (Σταυρούπολη) και Χριστόδουλος Οικονομίδης (Καλαμαριά) ήταν από τους λίγους αιρετούς στο νομό Θεσσαλονίκης που έκαναν πράξη το δόγμα "Ένας για όλους, και όλοι για έναν". Κατά τη διάρκεια της θητείας τους διεκδικούσαν κονδύλια για τους δήμους τους όλοι μαζί -σπανίως ο καθένας μόνος- και προώθησαν πολλές διαδημοτικές συνεργασίες σε τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, δράσεις που καρπώθηκαν όλοι οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ακόμα και ο… μακρινός τους φίλος Χριστόδουλος Οικονομίδης, που βρέθηκε στην άλλη πλευρά της πόλης, συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι εκ δυσμών συνάδελφοί του.
Ακόμα και σε πολιτικό - κομματικό επίπεδο η πορεία τους ήταν κοινή, αφού εκλέγονταν υπό τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας και επισήμως το χρίσμα του κόμματος, πλην των Αλ. Σταματουλάκη και Σπ. Μπαρούτα, που πορεύτηκαν επιτυχημένα χωρίς χρίσμα. Μάλιστα, η περίφημη "Ομάδα των έξι" ήταν αυτή που την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, στηρίζονταν την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη.

"ΠΡΟΙΚΑ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας της στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ομάδα των έξι δημάρχων αγωνίστηκε για να προικοδοτήσει σημαντικό έργο στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και για να βγάλει από την απομόνωση και την υποβάθμιση μεγάλο μέρος της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η Μονή Λαζαριστών, ο χώρος πολιτισμού στο δυτικό τόξο, είναι το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών και πιέσεων των τότε δημάρχων Σταυρούπολης, Νεάπολης και Αμπελοκήπων. Το περίφημο Θέατρο Γης στην Τριανδρία αποκτήθηκε και κληροδοτήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από προσπάθειες του οικείου δήμου, με τη συνεργασία των υπολοίπων.
Επίσης, σημαντικό κεφάλαιο από τις διαδημοτικές συνεργασίες των πρώην αιρετών αποτέλεσε η αποδέσμευση των τεσσάρων στρατοπέδων στη δυτική Θεσσαλονίκη: Ζιάκα, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά και Καρατάσιου. Από αυτά, οι εκτάσεις των δύο πρώτων αποδόθηκαν στους οικείους δήμους, ενώ εκκρεμεί η απόδοση των δύο τελευταίων. Η αξιοποίηση των στρατοπέδων όμως ήταν και το μέγα στοίχημα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, του γνωστού Δυτικού Τόξου, υπό την προεδρία του πρώην δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα. "Θεωρώ ότι η συμμαχία μας και η στενή συνεργασία που είχαμε άνοιξε νέους δρόμους και δρομολόγησε την καθιέρωση σημαντικών θεσμών για την πόλη", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησάββας και προσθέτει πως όλοι μαζί πέτυχαν πολλά για τη δυτική Θεσσαλονίκη, και αυτό κατέστη εφικτό επειδή μεταξύ τους υπήρχε σεβασμός, αλληλεγγύη αλλά και όραμα πέρα από τα στενά όρια του κάθε δήμου.
Στόχος της ομάδας των έξι ήταν να καταστεί η παρεξηγημένη, πριν από χρόνια, δυτική Θεσσαλονίκη ενιαία ενότητα της πόλης, κι αυτό, όπως σημειώνει ο πρώην δήμαρχος, έκανε τη διαφορά.

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ
Σήμερα, οι πέντε πρώην δήμαρχοι (ο κ. Οικονομίδης συνεχίζει στο δήμο Καλαμαριάς) ασχολούνται με το επάγγελμα που ασκούσαν στο παρελθόν και δηλώνουν ευχαριστημένοι από την πορεία τους. "Η πολιτική έχει και κέρδος αλλά και χασούρα. Παρόλα αυτά, στα 16 χρόνια που υπηρέτησα το δήμο Νεάπολης θεωρώ ότι λίγα πράγματα δεν έγιναν. Είμαι περήφανος για την απόκτηση της έκτασης του στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, από όπου αποτράπηκε η δόμηση, για την καθιέρωση του Φεστιβάλ Παιδείας και για το Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας που συγκεντρώνει στους κόλπους του πάνω από 1.000 νέους", τονίζει ο κ. Χατζησάββας.
Ο πρώην δήμαρχος Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς έμεινε στο τιμόνι του δήμου τέσσερις τετραετίες. "Η συνεργασία μας θεωρώ ότι υπήρξε καταλυτική σε πολλούς τομείς, κι αυτό το καρπώθηκε η δυτική Θεσσαλονίκη, που σαφώς υπήρξε υποβαθμισμένη περιοχή", σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως όλοι τους δούλευαν για όλους και ένας για όλους. "Σπάνια πετύχαμε κάτι όταν η διεκδίκηση ήταν υπόθεση ατομική. Αντίθετα, πάντα κερδίζαμε όταν διεκδικούσαμε μαζί για τους δήμους για τους πολίτες".
Ο πρώην δήμαρχος νιώθει ευτυχής που συνεργάστηκε με τη συγκεκριμένη ομάδα και περήφανος που “έτρεξε” αρκετά σημαντικά για τους πολίτες έργα. "Στα συν της μακράς μου θητείας ήταν η αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης, καθώς ο προγραμματισμός που κάναμε ως διοίκηση έλυσε το πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Δημιουργήσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο, σημείο αναφοράς για την Τριανδρία, ενώ προικοδοτήσαμε τρία νέα σχολεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες". Ο κ. Σερβετάς παραδέχεται βεβαίως ότι κάποια πράγματα δεν πρόλαβαν να γίνουν, όμως στον πολιτικό στίβο, όπως αναφέρει, υπάρχουν και απώλειες.

"ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ"
Ο Αλέξανδρος Σταματουλάκης κράτησε το τιμόνι του δήμου Αμπελοκήπων από το 1990 μέχρι και το 2002. Η συνεργασία του με τους πρώην δημάρχους, με τους οποίους σήμερα διατηρεί στενή φιλία, υπήρξε υποδειγματική, και όχι απαραίτητα γιατί όλοι τους προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο. "Καταφέραμε πολλά μαζί, κι αυτό σήμερα έχει τη μεγαλύτερη σημασία, κυρίως για τους πολίτες, που απολαμβάνουν τα οφέλη από τα έργα που έγιναν όχι μόνο στους Αμπελόκηπους αλλά σε ολόκληρη στη δυτική Θεσσαλονίκη", υπογραμμίζει ο κ. Σταματουλάκης. Θεωρεί δε ότι βασικός πυλώνας των κοινών δράσεων ήταν η αποδέσμευση των εκτάσεων των στρατοπέδων, παρότι σήμερα υπάρχουν εκκρεμότητες. "Άνοιξε ένας δρόμος που ήταν ανηφορικός, αλλά άξιζε τον κόπο", σημειώνει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παρα τις κατα καιρους διαφωνιες μου με την πολιτικη Σταματουλακη,οντως υπηρχε συντονισμος μεταξυ των Δημων.
Σκεφτειτε τι μπορει να γινει με μητροπολιτικη διοικηση.
ΕΛ ΣΙΝΤ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!