Όμηρος της Αθήνας το μετρό Θεσσαλονίκης


  • 1Οι κόντρες βορείων-νοτίων καθυστερούν το έργο.
  • Οι υπηρεσίες που ορίζουν την εξέλιξη του έργου έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα, με συνέπεια οι παράγοντες του μετρό στη Θεσσαλονίκη να θεωρούνται δευτεροκλασάτοι.
  • Ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Γιώργος Γιαννής βάλλει εναντίον του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Γαλούση, αμφισβητώντας ευθέως την επιλογή Σουφλιά.
  • Παράγοντες της Θεσσαλονίκης δεν απέκλειαν ο κ. Γαλούσης να είναι το “επόμενο θύμα των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο ροκάνισμα της συγκεκριμένης θέσης”.


Τριγμούς στο εσωτερικό της εταιρείας Αττικό Μετρό Α.Ε. προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της “ΜτΚ” για το αλαλούμ που επικρατεί στα εργοτάξια του μετρό, κυρίως σε ζητήματα συντονισμού, όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις του ίδιου του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθηγητή Ευάγγελου Γαλούση. Με επιστολή του ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γιαννής “αδειάζει” τον κ. Γαλούση, χαρακτηρίζοντας όσα κατέγραψε “προσωπικές απόψεις” και τον ίδιο πρόσωπο “που δεν έχει εμπειρία”.
Οι αναφορές στην απαντητική επιστολή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας προς τη “Μ” μετά το ρεπορτάζ της Κυριακής δείχνει ότι στους κόλπους της εταιρείας έχει αρχίσει εσωτερικός πόλεμος, που έχει ως συνέπεια και την καθυστέρηση της εξέλιξης των έργων. Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας αλλά και φορείς της πόλης που γνωρίζουν καλά το θέμα του μετρό, η κόντρα οφείλεται στο γεγονός πως όλες οι υπηρεσίες που ορίζουν την εξέλιξη του έργου έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα, με συνέπεια οι παράγοντες του μετρό στη Θεσσαλονίκη να θεωρούνται δευτεροκλασάτοι.
Ο κ. Γιαννής στην επιστολή του εμφανώς βάλλει εναντίον του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης, αμφισβητώντας ουσιαστικά την επιλογή που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γιώργος Σουφλιάς. “Οι εκτιμήσεις του αποτελούν προσωπικές του απόψεις, ο οποίος μάλιστα δεν έχει εμπειρία σε έργα μετρό, και οπωσδήποτε δεν έχουν καμία σχέση με την υψηλής ποιότητας και ασφάλειας κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου υπό την υποδειγματική επίβλεψη της Αττικό Μετρό”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε από εκπροσώπους της εταιρείας να σχολιάσουν για ποιο λόγο τοποθετήθηκε άνθρωπος “χωρίς εμπειρία” σε μια τόσο νευραλγική θέση, τονίστηκε ότι “δεν μπορούν πολλοί να έχουν εμπειρία σε έργα μετρό”. Επίσης παράγοντες της εταιρείας επέμειναν πως αυτά που γράφει στην επιστολή του ο κ. Γαλούσης “αδικούν το έργο του μετρό”.
Όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Αττικό Μετρό έχουν φτάσει στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος δεν είναι γνωστό πώς θα χειριστεί το ζήτημα. Πληροφορίες έλεγαν πως ο διευθυντής του μετρό στη Θεσσαλονίκη αποτελεί προσωπική επιλογή του, πως ήταν συμμαθητής του και πως όλη η ενημέρωση για τα προβλήματα και την εξέλιξη του έργου γίνεται σε συνεχείς επικοινωνίες τους. Ακόμη, ο κ. Γαλούσης θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικευμένους επιστήμονες ως καθηγητής μηχανικών μεταλλικών κατασκευών στο Πολυτεχνείο, γι’ αυτό άλλωστε κρίθηκε ως o πλέον ικανός για τη συγκεκριμένη θέση.
Είναι γεγονός πως το περιβάλλον του προέδρου της εταιρείας δεν διέψευσε ότι έχει αναπτυχθεί εσωτερικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ παράγοντες της συμπρωτεύουσας δεν απέκλειαν ο κ. Γαλούσης να αποτελέσει το “επόμενο θύμα των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο ροκάνισμα της συγκεκριμένης θέσης”, καθώς χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του, ούτε θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις σχέσεις, απλώς για να διατηρήσει τη θέση του.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ο πρόεδρος της εταιρείας στην επιστολή του επιμένει πως το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου θα τηρηθεί και το μετρό θα παραδοθεί στα τέλη του 2012, σε αντίθεση με όλες τις εκτιμήσεις ακόμη και παραγόντων της εταιρείας και της αναδόχου κοινοπραξίας για καθυστερήσεις. Επιπλέον αναφέρει πως το έργο εξελίσσεται πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι το μετρό της Αθήνας.
“Οι ρυθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί”, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Αναστάσιος Κονακλίδης. “Φαίνεται πως θα υπάρχει καθυστέρηση, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρόνο”, συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε το πρόβλημα του συντονισμού των υπηρεσιών μεταξύ πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης, λέγοντας: “Το είχαμε τονίσει εδώ και καιρό πως πρέπει να είναι αυτόνομο το παράρτημα της Θεσσαλονίκης, καθώς η απόσταση δημιουργεί καθυστερήσεις”. Ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμικότητα και αυτοτέλεια στις υπηρεσίες της Αττικό Μετρό στη συμπρωτεύουσα.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. “Θα ήταν ευχής έργο να επαληθευτούν οι θέσεις της εταιρείας, αλλά ήδη οι καθυστερήσεις έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες”, τόνισε στη “Μ”. “Επιμένω στη θέση μου πως, έτσι όπως εξελίσσονται τα έργα, το μετρό θα τελειώσει μετά το 2016”.
“Απόλυτο ψέμα” χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του προέδρου της Αττικό Μετρό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. “Μάγοι είναι;”, διερωτήθηκε. “Πώς είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, όταν στο 50% του χρόνου έχει κατασκευαστεί μόνον το 9% του έργου”, τόνισε. Εξάλλου υπογράμμισε ότι η εξέλιξη των εργασιών παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, καθώς οι μισοί σταθμοί δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί κατασκευαστικά, ενώ δεν έχει χωροθετηθεί ούτε ο τερματικός σταθμός της Νέας Ελβετίας. Εξέφρασε έντονους φόβους για ακόμη μεγαλύτερες από τις ήδη προβλεπόμενες καθυστερήσεις στο έργο, αφού “ακόμη και για την κεντρική γραμμή δεν έχουν διασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι. Τους λείπουν περισσότερα από 500.000.000 ευρώ και τώρα λένε πως θα κάνουν δάνειο”, τόνισε. Προανήγγειλε τέλος μεγαλύτερες καθυστερήσεις, εάν ο συντονισμός του έργου εξακολουθήσει να γίνεται από την Αθήνα.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Αττικό Μετρό

Αναφορικά με το δημοσίευμα της 26ης Ιουλίου 2009 στην έγκριτη εφημερίδα σας με τίτλο “Μετρό μετά το 2016” και δεδομένου ότι δεν ζητήσατε ενημέρωση από την Αττικό Μετρό για το εν λόγω θέμα πριν προβείτε σε ακατανόητους χαρακτηρισμούς (“βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης”), οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, σας αναφέρουμε τα εξής για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας:
1. Η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά με εντατικούς ρυθμούς εντός του χρονοδιαγράμματος του έργου. Η κατασκευή τόσο των σηράγγων από τους δύο υπερσύγχρονους μετροπόντικες όσο και των 13 σταθμών του μετρό προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πολύ γρηγορότερους από εκείνους της κατασκευής του μετρό της Αθήνας, και μάλιστα στα ιδιαίτερα δυσμενή εδάφη της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα στο βασικό έργο του μετρό της Αθήνας δεν είχε καν ξεκινήσει η λειτουργία των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη κατασκευαστεί 2.400 μέτρα σήραγγας από τους δύο μετροπόντικες.
2. Σήμερα όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν στις πρώτες φάσεις κάθε μεγάλου έργου, όπως οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι καταλήψεις-απαλλοτριώσεις των χώρων, η ευρείας κλίμακας παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφελείας και η οριστικοποίηση των μελετών έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα του έργου, ώστε το μετρό να παραδοθεί στο τέλος του 2012.
3. Όπως σε όλα τα έργα της Αττικό Μετρό, το σύνολο των πολύπλοκων τεχνικών και συμβατικών ζητημάτων αντιμετωπίζεται με συστηματικό και υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα στη σύμβαση και στη σχετική νομοθεσία περί εκτέλεσης δημοσίων έργων.
4. Οι εκτιμήσεις του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελούν προσωπικές του απόψεις, ο οποίος μάλιστα δεν έχει εμπειρία σε έργα μετρό και οπωσδήποτε δεν έχουν καμία σχέση με την υψηλής ποιότητας και ασφάλειας κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου υπό την υποδειγματική επίβλεψη της Αττικό Μετρό.
5. Συνεπώς, ο τίτλος, οι χαρακτηρισμοί και το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος αδικούν κατάφωρα τόσο τις προσπάθειες των εκατοντάδων μηχανικών και στελεχών της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας όσο και εν γένει την πρόοδο του μεγάλου αυτού έργου.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες της Αττικό Μετρό είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων χρειάζεστε για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Με εκτίμηση
Γιώργος Γιαννής
πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου


Απάντηση Γαλούση

“Δεν πήγα στο μετρό να γίνω αρεστός, ούτε να κάνω καριέρα”, δήλωσε στη “Μ” ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, εμφανώς ενοχλημένος από τις αναφορές στο πρόσωπό του εκ μέρους της εταιρείας. “Θέλω να βοηθήσω να πάει καλά το έργο, κάτι που θέλει η Θεσσαλονίκη, είναι επιθυμία του πρωθυπουργού, ο οποίος κατάγεται από εδώ, όπως και του υπουργού”, πρόσθεσε. Μάλιστα, αναφερόμενος στην έλλειψη εμπειρίας που επικαλείται ο πρόεδρος της εταιρείας, περιορίστηκε να πει: “Δεν θα σχολιάσω τις γνώσεις μου, αλλά όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί πέρασαν από τα χέρια μου”.
Αναφέρθηκε ακόμη, όπως και στην επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, στο πρόβλημα συντονισμού που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. “Έχω μία ευαίσθητη θέση, καθώς ανέλαβα το μετρό της Θεσσαλονίκης και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα. Προσπαθούμε να το γεφυρώσουμε”, επισήμανε. Επίσης υποστήριξε πως τα προβλήματα που κατέγραψε στην επιστολή που αποκάλυψε η “ΜτΚ” αφορούσαν την περίοδο που συντάχθηκε, δηλαδή τις αρχές του περασμένου Ιουνίου. “Εκείνα πίστευα τότε, αλλά τώρα έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση”, κατέληξε.


ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!