Φλέγονται τα δάση της Μεσογείου!


Πιο εύφλεκτα από ποτέ γίνονται τα τελευταία χρόνια τα δάση και σε αυτό ευθύνονται οι κλιματικές αλλαγές. Οι καύσωνες, οι παρατεταμένες ξηρασίες αλλά και οι αλλαγές στις χρήσεις γης σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την κακή διαχείριση των δασικών εκτάσεων επηρεάζουν καταλυτικά τα δάση της Μεσογείου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace «Το μέλλον στις φλόγες».

Το αποτέλεσμα είναι πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, ένα φαινόμενο που θα χειροτερεύει με το χρόνο, δεδομένου ότι η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από τα καμένα εδάφη εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ιδιαίτερα δυσοίωνη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η έκθεση εξετάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα τελευταία 6 χρόνια, από τη Γαλικία (όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται οι μισές φωτιές της Ισπανίας), τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας το 2007. «Οι κλιματικές αλλαγές συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καινούργιας ‘γενιάς’ πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» αναφέρει η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, ήδη μέχρι τα μέσα του 2009 η δασική έκταση που είχε αποτεφρωθεί στην ΕΕ φέτος ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική καμένη γη σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν ενώ επικρατούσαν στην περιοχή ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση. Τα φαινόμενα αυτά, ενώ δεν προκαλούν από μόνα τους τις πυρκαγιές, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καταπολέμησή τους με τα υπάρχοντα μέσα και σχεδιασμούς. Εν όψει των νέων συνθηκών ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, είναι απαραίτητος ο εκ νέου σχεδιασμός για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), ως ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Οι πυρκαγιές εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται από τα καμένα δάση, την ώρα που λιγοστεύουν οι περιοχές του πλανήτη που λειτουργούν ως «πνεύμονες», απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι οι δασικές πυρκαγιές ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιστήμη προβλέπει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον Αμαζόνιο και στα Βόρεια και Αρκτικά Δάση (Boreal Forests). Αν μάλιστα η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περάσει τους 3 βαθμούς – ένα ρεαλιστικό σενάριο αν δεν λάβουμε δράση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – τότε η ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, εκτός από τη Μεσόγειο και σε περιοχές όπως οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ, το οροπέδιο του Θιβέτ και η Νότια Αμερική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!