Σφοδρότερες από ποτέ οι κόντρες στο δημοτικό συμβούλιο


2hΟπως η πολιτική ζωή του τόπου ταλανίζεται από τη σκανδαλολογία, έτσι και σε τοπικό επίπεδο, στο δήμο Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται γύρω από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

Η υπόθεση αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης με την ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και δικαστικές διαμάχες, ενώ, εάν η ανθρωπογεωγραφία στο δήμο μείνει αμετάβλητη, τότε θα αποτελέσει και το επίκεντρο της προεκλογικής μάχης.
Η κόντρα εξελίσσεται γύρω από το βασικό πολιτικό δίπολο του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή μεταξύ του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσας Αράπογλου. Οι σχέσεις τους βρίσκονται στα άκρα, κάτι άλλωστε που καταμαρτυρούν και οι ανοικτές δικαστικές διαφορές, εν αναμονή και της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό της αγωγής που είχε καταθέσει ο δήμαρχος εις βάρος της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για συκοφαντική δυσφήμιση.
Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει βέλη κατά της διοίκησης. Με αφορμή την υπόθεση έχει χτίσει την πολιτική και αντιπολιτευτική τακτική της γύρω από το επιχείρημα πως στο δήμο έχει δημιουργηθεί ένα εικοσιπενταετές σύστημα, το οποίο έχει διαφθαρεί, δεν μπορεί να ελέγξει, άρα και να διοικήσει, και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει. Η διοίκηση απαντά κατηγορώντας την αντιπολίτευση για δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, ελλείψει πολιτικών προτάσεων και για να κρύψει τα εσωτερικά της προβλήματα. Αντιπαραβάλλει μάλιστα πως η υπόθεση δεν ταυτίζεται με τη δεκαετία Παπαγεωργόπουλου, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες, και πως η ίδια αποκάλυψε το θέμα και διευκόλυνε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Την ώρα που οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης από εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε πολλαπλάσια ποσά από αυτά που αρχικά είχαν υπολογιστεί, εντείνεται και ο προβληματισμός στο δημαρχιακό μέγαρο για τις πολιτικές επιπτώσεις και τη φθορά από την υπόθεση της υπεξαίρεσης, που έρχεται να προστεθεί στην αναμενόμενη και λογική από τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από τη στιγμή που ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέλαβε τα δημαρχικά καθήκοντα. Την ίδια ώρα, όμως, πλην των εξωγενών επιθέσεων, η υπόθεση της υπεξαίρεσης έδωσε την αφορμή να εκδηλωθεί και εσωκομματική γκρίνια, ενώ τροφοδότησε και σενάρια περί νέας υποψηφιότητας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2010, όπως του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σταύρου Καλαφάτη ή του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα. Ωστόσο, έως τώρα ουδείς από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος έχει αμφισβητήσει την παρουσία ή μια νέα υποψηφιότητα του κ. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος με κάθε αφορμή διαμηνύει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ξεχωριστή σημειολογία, άλλωστε, έχει κατά πολλούς το γεγονός ότι λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και παρότι η υπόθεση της υπεξαίρεσης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά έργα, τα πάρκα της νέας παραλίας. Εν είδει νέας κίνησης υποστήριξης, από το δήμο έχουν ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να εγκαινιάσει και το δημαρχιακό μέγαρο, δίχως ωστόσο έως τώρα να έχουν λάβει θετική απάντηση.

Αντιπολίτευση: Μετωπική επίθεση κατά του δημάρχου
Στην αντίπερα όχθη της μείζονος αντιπολίτευσης η κ. Αράπογλου έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της στρατηγικής στο εν λόγω θέμα. Με αιχμή της οξείας αντιπολίτευσης που ασκεί την υπεξαίρεση, έχει διττό στόχο: Αφενός να πλήξει τη διοίκηση καταγγέλλοντας διαφθορά, κακοδιαχείριση, αδυναμία ελέγχου και δημιουργία συστήματος, αφετέρου να εξασφαλίσει το πράσινο χρίσμα, μέσα από τη διαρκή και σκληρή αντιπολίτευση, στην οποία κινητοποιεί και τον κομματικό μηχανισμό, για μια νέα δημαρχιακή υποψηφιότητα. Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο την πολιτική ευθύνη αλλά και την αδυναμία διοίκησης και ελέγχου. Η όξυνση των τόνων βέβαια εξυπηρετεί και το στόχο υποβάθμισης των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων της παράταξης “Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια”, που είναι ουσιαστικά διχοτομημένη.
Τις καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου και της διοίκησης υποστηρίζει και η παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”. Θερμότερα από την πλευρά των δύο δημοτικών συμβούλων της (Αβραμόπουλος, Κουράκης), πιο χλιαρά από τον επικεφαλής Γιάννη Μπουτάρη, ειδικά μετά την επιστολή που απέστειλε στον κ. Παπαγεωργόπουλο με θετικές προς αυτόν αναφορές, ώστε να άρει την εις βάρος του αγωγή. Όμως η διαφορά μεταξύ του επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων στην “Πρωτοβουλία” είναι γενικότερη, ειδικά μετά τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή στη “Δράση” του κ. Μπουτάρη, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις ούτε γύρω από την παράταξη ούτε από την υποψηφιότητά του.
Τις πολιτικές ευθύνες του κ. Παπαγεωργόπουλου γύρω από την υπόθεση της υπεξαίρεσης και συνολικότερα για τη διαχείριση των οικονομικών και την οικονομική πολιτική του δήμου αναδεικνύουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΚΚΕ Αγάπιος Σαχίνης και του ΣΥΝ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Πάνω από 22,5 εκατ. ευρώ η μαύρη τρύπα στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης που αποκαλύφθηκε στη διεύθυνση ταμειακής υπηρεσίας ταλανίζει τον κεντρικό δήμο εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο
Η πρώτη σχετική ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο τον Φεβρουάριο του 2008. Ταυτόχρονα με τη δημόσια δήλωσή του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την υπόθεση, η οποία στην εξέλιξή της προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις.
Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης αφορούσαν ένα άνοιγμα της τάξης των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, οι πληροφορίες που ήλθαν στην πορεία στο φως της δημοσιότητας ανεβάζουν τη “μαύρη τρύπα” σε ποσό που πιθανότητα υπερβαίνει τα 22,5 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος, ωστόσο, των χρημάτων που έχουν υπεξαιρεθεί από τα δημοτικά ταμεία παραμένει ακόμη απροσδιόριστο, με τους σχετικούς οικονομικούς ελέγχους να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κατά κύριο λόγο, το πρωτοφανές αυτό οικονομικό σκάνδαλο αφορά τη μη απόδοση εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ εσχάτως αποκαλύφθηκε και άνοιγμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς την εφορία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, η υπεξαίρεση για την περίοδο από το 1998 μέχρι και το 2007 υπερβαίνει το ποσό των επτά εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, καθώς οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε προηγούμενα έτη.

Η Εφορία μιλά για απάτη με αφετηρία το 1993
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε και το πρώτο σκέλος του προσωρινού φορολογικού ελέγχου από την αρμόδια Θ’ ΔΟΥ. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζει προς την εφορία ένα άνοιγμα της τάξης των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από τη μη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Η απάτη, τουλάχιστον προς την εφορία, φαίνεται να εκτείνεται χρονικά και πέραν της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, έχοντας την αφετηρία της στο 1993. Πλέον όλων των άλλων, ο κεντρικός δήμος βρέθηκε σε δεινή θέση, καθώς, λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης, δέχθηκε δύο φορές την ποινή της στέρησης της φορολογικής του ενημερότητας.
Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτήν την υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ εμφανίζεται 45χρονος υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος από το 1991 μέχρι και το 2007 ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των υπέρ τρίτων οφειλών. Από τις πρώτες ημέρες που έγινε γνωστή η εμπλοκή του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης κίνησε τις διαδικασίες για την απόλυσή του και στράφηκε εναντίον του δικαστικά.
Ωστόσο, παρότι η σχετική μήνυση-έγκληση κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2008, η άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση έγινε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Η πρώτη ποινική δίωξη στρέφεται προσωπικά εναντίον του συγκεκριμένου πρώην δημοτικού υπαλλήλου, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου και αφορά δύο κακουργήματα για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!