Καταθέσεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης


ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

«Εξηγήσεις» κλήθηκαν να δώσουν τέσσερις αντιδήμαρχοι Οικονομικών για το έλλειμμα - «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση - «φωτιά» του φερόμενου ως πρωταγωνιστή στην υπόθεση, η οικονομική επιθεωρήτρια που ανέλαβε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης κάλεσε να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων τέσσερα άτομα που διατέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών τα τελευταία χρόνια.

Η επιθεωρήτρια, η οποία με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει αναλάβει τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου για την ίδια υπόθεση, κάλεσε να καταθέσουν ανωμοτί και άλλα τέσσερα στελέχη του δήμου, ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους και πρώην διευθυντές υπηρεσιών.

Απειλούν με μηνύσεις οι πρώην αντιδήμαρχοι

Οπως έγινε γνωστό, κατέθεσαν οι Αναστάσιος Γερογιάννης, Απόστολος Τσουρέκας, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Μιχάλης Ζορπίδης. Και οι τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα και όλοι αρνήθηκαν την κατηγορία ότι «ήταν εν γνώσει τους οι παράνομες πράξεις που διέπραξε ο υπάλληλος, που είχε οριστεί από το 1991 μέχρι και το 2007 ως διαχειριστής κρατήσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει παραδεχτεί μέρος των παράνομων πράξεων που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας όμως ότι «τις ενέργειές του γνώριζαν οι ανώτεροί του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κατάθεση ως υπόπτων των τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων διέρρευσε ότι ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης διέφυγε στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι ήδη σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη «πληροφορία» διαψεύστηκε από το συνήγορο του πρώην υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο πελάτης του βρίσκεται εδώ και θα υποστηρίξει μέχρι τέλους τις θέσεις του».

Αρχές Οκτωβρίου η νέα έκθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική επιθεωρήτρια που διερευνά το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να διαβιβάσει στις αρχές Οκτωβρίου νέα έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων προς τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια ειδικού ανακριτή. Ωστόσο, στην έκθεση, η οποία ήδη διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και αφορά την παράνομη εκταμίευση 7.147.687 ευρώ από τα ταμεία του δήμου με πλαστογραφημένα παραστατικά πληρωμής, η επιθεωρήτρια αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από καμία αρμόδια υπηρεσία του δήμου και περιγράφει μία χαοτική κατάσταση στα οικονομικά του δήμου.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι «κάθε τέλος του έτους παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση πλαστογραφημένων παραστατικών πληρωμών από το συγκεκριμένο υπάλληλο».

«Φαίνεται ότι τύγχανε ιδιαίτερης μέριμνας εκ μέρους των ανωτέρων του. Δε διαπιστώθηκε καμία διαμαρτυρία, παρατήρηση από κανέναν σε οποιαδήποτε βαθμίδα εξουσίας, όταν ο διαχειριστής ενταλματοποιούσε κρατήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά σε φωτοτυπία με χειρόγραφες σημειώσεις, προσθαφαιρέσεις ποσών, σβησίματα κ.λπ.», σημειώνεται στην έκθεση.

Η κατάθεση του «πρωταγωνιστή»

Ο 45χρονος στην κατάθεση που έχει ήδη δώσει στην επιθεωρήτρια εξαπολύει βολές ακόμη και εναντίον του δημάρχου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «γνώστη της όλης κατάστασης». Μάλιστα, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι οικονομικές οφειλές, ο πρώην υπάλληλος ισχυρίζεται ότι απ' αυτήν τη μεθοδολογία είχαν οικονομικά οφέλη και αντιδήμαρχοι.

«Σκοπός τους ήταν να αναλάβουν τα χρήματα, τα οποία εγώ παρέδιδα στον... (στενό συνεργάτη του δημάρχου) και ο οποίος μου έλεγε: "Τα υπόλοιπα να τα κλείσεις εσύ όπως ξέρεις". Οι οικονομικοί διευθυντές όπως και οι αντιδήμαρχοι είχαν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη από τις αντίστοιχες εξοφλήσεις των λογαριασμών των προμηθευτών. Συγκεκριμένα, σε κάθε πληρωμή με τον τρόπο της "δεύτερης πληρωμής" έπαιρναν ποσοστά και υπέγραφαν τις εικονικές αποδείξεις οφειλής και έτσι ο δήμος εμφάνιζε εικονικές οφειλές», υποστηρίζει στην κατάθεσή του. Ο πρώην υπάλληλος στην κατάθεσή του δεν αρνείται ότι πλαστογραφούσε έγγραφα, λέγοντας όμως ότι οι ενέργειές του ήταν σε γνώση όλης της διοίκησης του δήμου.

«Τα πλαστά τα κατασκεύαζα μόνος μου με σκανάρισμα του σχετικού εντύπου. Αυτές οι διαδικασίες ήταν σε γνώση όλων, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατή η καθημερινή εκταμίευση ποσών», έχει καταθέσει ο 45χρονος Παναγιώτης Σαξώνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!