Νίκη Μέρκελ, πανωλεθρία σοσιαλδημοκρατών!

Με ποσοστό 33,8% το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU/CSU), του οποίου ηγείται η συντηρητική καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Γερμανία, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 23% υπέστησαν ήττα που τους υποχρεώνει να βρεθούν στην αντιπολίτευση έπειτα από 11 χρόνια.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,μπορεί πλέον,όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα να σχηματίσει κυβέρνηση μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας της αρεσκείας της.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι του FDP, καθώς κατορθώνουν να αποσπάσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.

Η Μέρκελ πιστεύει ότι μια συμμαχία μεταξύ του κόμματός της με το FDP, είναι η ιδανική ευκαιρία για την οικονομική ανάκαμψη και την προώθηση των σχεδίων της για το σκοπό αυτό.

Στις πρώτες της δηλώσεις, έπειτα και από την νίκη της, η Μέρκελ είπε πως τώρα τη στιγμή της κρίσης θέλει να είναι η καγκελάριος όλων των Γερμανών και πως ο στόχος της είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς και η δημιουργία καινούργιων.

"Μπορούμε να γιορτάσουμε απόψε, αλλά από αύριο μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά" είπε η Άνγκελ Μέρκελ.

Επίσης η Μέρκελ σε δηλώσεις της έχει τονίσει ότι μια συμμαχία με το FDP θα βγάλει την Γερμανία από την χειρότερη κρίση των τελευταίων 60 ετών.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξεως του 33,8%, το οποίο όμως είναι το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους από το 1949.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με το 23% που συγκέντρωσαν έπεσαν στο χαμηλότερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο. Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 34,2% προ 4ετίας, πριν συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης 'μεγάλης συνεργασίας", ενώ η προηγούμενη χειρότερη εκλογική επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών χρονολογείται από το 1953 με 28,8%.

Μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών είναι και το Αριστερό κόμμα όπου με ένα 12% αναδείχθηκε σε ισχυρή πολιτική δύναμη, επίσης οι Πράσινοι συγκέντρωσαν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα φτάνοντας το 10%.

Συγχαρητήρια μηνύματα δέχθηκε ήδη η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε την Κυριακή στην γερμανίδα καγκελάριο για να τη συγχαρεί για τη νίκη της στις γενικές εκλογές της Γερμανίας. Επίσης ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας "συμφώνησαν ότι με την εκλογή μιας ισχυρής γερμανικής κυβέρνησης, η συνεργασία των δύο χωρών θα γίνει ισχυρότερη και βαθύτερη".

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν συνεχάρη τη γερμανίδα καγκελάριο για τη νίκη της στις εθνικές εκλογές της Κυριακής και όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, ο κ. Μπράουν συνεχάρη την κ Μέρκελ και τόνισε ότι "προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών".

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!