Παραλία Κρήνης: Κτίζουν μεζονέτες πάνω στο κύμα!


Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, για να αποτρέψουν ανοικοδόμηση στην παραλιακή ζώνη της Κρήνης. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε να χτίσουν», απαντά ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

“Η παραλία ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς. Δεν θα επιτρέψουμε να χτιστεί ούτε ένα τούβλο και θα αγωνιστούμε να αποδοθούν οι παραλιακές εκτάσεις στο δήμο”. Αυτήν την πεποίθηση εκφράζουν πολίτες της Καλαμαριάς, που οργανώθηκαν και σύστησαν επιτροπή, για να αποτρέψουν επιχειρούμενη ανοικοδόμηση στην παραλιακή ζώνη της Κρήνης.
Η αντίδραση των πολιτών προκλήθηκε, διότι “δόθηκε άδεια για να χτιστούν τρεις μεζονέτες δίπλα από το νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγιά και το κέντρο “Μαρίδα”, σε απόσταση πενήντα μέτρα από το κύμα. Η παραλία είναι χώρος αναψυχής και περιπάτου, και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέμβαση”, αναφέρει στη “Μ” ο Σάββας Δημητριάδης, εκπρόσωπος του “Ομίλου Πολιτών Καλαμαριάς”.
Για να εμποδίσει την ανέγερση των οικοδομών στην περιοχή, η επιτροπή κατοίκων κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο πρωτοδικείο, η οποία έγινε προσωρινά δεκτή και έτσι σταμάτησαν οι εργασίες. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί και προσφυγή στο ΣτΕ από τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμαριάς”, που ανέδειξε το ζήτημα.
“Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για να χτιστεί η παραλιακή ζώνη αλλά δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθεί. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Θα βγούμε στο δρόμο και θα κλείσουμε την οδό Σοφούλη, ενώ θα αποκλείσουμε με βάρκες τη μαρίνα. Έτσι, θα αναγκαστεί η πολιτεία να εξετάσει το πρόβλημα”, δηλώνει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας”.
“Ανοίγει ο δρόμος για να χτιστεί ολόκληρη η παραλιακή ζώνη. Ο ιδιοκτήτης του διπλανού οικοπέδου ζήτησε κι αυτός άδεια να χτίσει”, υπογραμμίζει ο Στέλιος Βενιάδης, κάτοικος της περιοχής.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η παραλιακή ζώνη της Κρήνης είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και δεν επιτρέπεται η ανοικοδόμηση. “Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, η περιοχή αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος”, εξηγεί ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής της “Δημοτικής Κίνησης Πολιτών” και προσθέτει ότι “βάση αυτής της απόφασης ακυρώθηκε προεδρικό διάταγμα για έγκριση πολεοδομικής μελέτης του 1990”.
Συγκεκριμένα, η απόφαση 2164/1994 του ΣτΕ αναφέρει ότι “το βασικότερο χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί η ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία του τοπίου της λόγω της πυκνής βλάστησης που παρουσιάζει όχι μόνο στην παράκτια περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν, όπου μεγάλες ιδιοκτησίες αποτελούν ενιαία συνεχόμενη έκταση με την περιοχή αυτή. Το τοπίο αυτό είναι μοναδικό όχι μόνο για την περιοχή της Καλαμαριάς αλλά και για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη, γιατί συνδυάζει την ιδιομορφία του παραλιακού βραχώδους εδάφους με την πυκνότητα, τη συνέχεια και την ποικιλία της βλάστησης που διακρίνεται σε πολλά πεύκα και λίγα κυπαρίσσια (κύρια σε όλη τη ζώνη της παραλίας) σε πυκνές συστάδες δέντρων και σπάνιων θάμνων και σε οπωροφόρα δένδρα. Έτσι αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, πόλο αναψυχής των κατοίκων όλης της Θεσσαλονίκης και όαση πρασίνου”.
Εκτός αυτού, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, δίπλα από το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν τα διατηρητέα παραλιακά κέντρα “Χαμόδρακας” και “Ψαράς”, τα οποία πρέπει, βάσει νόμου, να αναδεικνύονται και να προστατεύονται. Ο δήμος Καλαμαριάς, όμως, κίνησε διαδικασία για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή και για τον καθορισμό χρήσεων, όρων και περιορισμό δόμησης και βγήκε απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία επιτράπηκε να χτιστούν μεζονέτες.
“Ακόμη και με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιτρέπει την οικοδόμηση, ο δήμος Καλαμαριάς δεν έπρεπε να εκδώσει πολεοδομική άδεια, αλλά να αγωνιστεί για να περάσουν στην ιδιοκτησία του οι εκτάσεις”, λεει ο κ. Δημητριάδης και προσθέτει ότι “το μέγα πολιτικό ζήτημα είναι η υποκρισία του δήμου, ο οποίος καλούσε πέρυσι τον κόσμο να αγωνιστεί για την παραλία. Η διοίκηση του δήμου είχε αναρτήσει πανό σε όλο το μήκος της παραλίας με συνθήματα”. Ο κ. Παπαδόπουλος καταγγέλλει από την πλευρά του ότι “ο δήμος κάλεσε τον περασμένο Μάρτιο τους κατοίκους και τις παρατάξεις, και συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή αγώνα ενάντια στο κτίσιμο της παραλίας και για την προστασία όλου του παραλιακού μετώπου από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα. Ωστόσο, είχε ήδη εκδώσει τις οικοδομικές άδειες”.
Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τις εκτάσεις της παραλίας με κάθε τρόπο, πιέζοντας την πολιτεία να δώσει χρήματα για απαλλοτριώσεις.


Η απάντηση του δημάρχου

“Η συγκεκριμένη περιοχή είναι οικοδομικό τετράγωνο από την ίδρυση της Καλαμαριάς μέχρι το τελευταίο πολεοδομικό σχέδιο που συντάχθηκε πριν επτά χρόνια. Άρα μπορούν να χτίσουν. Οι κάτοικοι το γνώριζαν και κανείς δεν αντέδρασε”, απαντά ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης. “Όταν είδαμε ότι ετοιμάζονται να χτίσουν, πριν από τέσσερα χρόνια, ζητήσαμε αναστολή των εργασιών και ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει τους όρους δόμησης και να καθορίσουμε χαμηλό ύψος, ώστε να μην κλείσει ο αέρας της πόλης προς τη θάλασσα. Αυτό το πετύχαμε και πράγματι άλλαξαν οι όροι. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε να χτίσουν”, υπογραμμίζει ο κ. Οικονομίδης. Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ που χαρακτηρίζει την περιοχή προστατευόμενη, ο δήμαρχος Καλαμαριάς απαντά ότι “η απόφαση αναφέρεται σε άλλο σημείο”.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης samurai είπε…
ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΗΝΗΣ, ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
εκδικασθηκαν τα ασφαλιστικα μετρα και παγωσε καθε ειδους οικοδομικη δραστηριοτητα στην παραλια αναμενωντας την τελικη ασποφαση
διαβαστε περισσοτερα εδω
http://kalamariatimes.blogspot.com/2009/10/blog-post_3861.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!