Odon von Horvath: ΠΙΣΤΗ, ΑΓΑΠΗ, ΕΛΠΙΔΑ (απο το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης)


“Μια φορά κι ένα καιρό, σ’ αυτή την ήπειρο τη γηραιά και μάλιστα εκεί που βρίσκεται η καρδιά της, οι άνθρωποι δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένοι. Ο κόσμος ο παλιός γύρω τους - αλλά και μέσα τους! - δεν βιαζόταν να πεθάνει και ο καινούριος δεν κατάφερνε να γεννηθεί.
Χωρίς δουλειά, άρα και αξιοπρέπεια, ήταν πολλοί. Περισσότεροι όμως ήταν οι λεγόμενοι μεσαίοι ή μικροαστοί, αυτοί που νομίζουν, πως υπάρχει μόνον ότι οι ίδιοι γνωρίζουν, και αυτοί που, κατα κανόνα πάντα, κρίνουν ποιός θα κυβερνήσει. Αυτοί λοιπόν βρέθηκαν ξαφνικά, πολύ φτωχοί και πολύ θλιμμένοι. Χωρίς να θέλουν αλλά ούτε και να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. Έτσι έχασαν την ΠΙΣΤΗ στον εαυτό τους, την ΑΓΑΠΗ για το διπλανό τους και φυσικά την ΕΛΠΙΔΑ για μια ανθρώπινη ζωή.

Απέναντί τους είχαν ενα κράτος - που στήθηκε με την ανοχή ή και την ενοχή τους - μοχθηρό και θυμωμένο. Νοιαζόταν μοναχά για να συντηρήσει τον εαυτό του και τους ελάχιστους, τους εκλεκτούς του.

Σ’ όλους τους άλλους, στους πολλούς, έδειχνε περιφρόνηση κι έντονη δυσπιστία. Γρήγορα λοιπόν η αποκαρδίωση διογκώθηκε, η ασφυξία γενικεύτηκε και η μαζική πια κατάθλιψη έδωσε τη θέση της στη φρενίτιδα και τη μανία...”

(απόσπασμα απο το εισαγωγικό σημείωμα του σκηνοθέτη, για την παράσταση)

Είδαμε χθες βράδυ την πρεμιέρα του Θεατρικού έργου, που σκηνοθέτησε ο Πέτρος Ζηβανός. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένα καλή παράσταση. Με δυνατό θέμα και εξ ίσου δυνατές ερμηνείες απο τους ηθοποιούς. Με δυνατό ρυθμό, που δεν σ’ αφήνει να αλλάξεις σκέψεις... να αφαιρεθείς. Με συναισθήματα που αναβλύζουν αβίαστα, απ’ το θεατρικό σανίδι και στερεώνονται για τα καλά στην σημερινή μας πραγματικότητα. Για να “ξεπλύνουν” τα πάθη μας και να “καθαρίσει” το μυαλό και η ψυχή μας...

Αυτό είναι η Θεατρική Τέχνη! Κι αυτός είναι ο προορισμός της. Να συνεγείρει, μέσω των συναισθημάτων, τη συνείδησή μας, τη συνείδηση της σημερινής μας πραγματικότητας! Όσο πικρής κι αν είναι... Κι αυτά ακριβώς μας πρόσφεραν οι άνθρωποι του Κ.Θ.Ε.Θ.


Τα διαπιστευτήρια του σπουδαίου “Εργαστηρίου Θεατρικής Τέχνης” και των ¨Ομάδων Θεατρικής Δράσης” είναι ήδη άριστα, για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Χθές επικύρωσαν, για άλλη μια φορά, την σπάνια ποιότητά τους, με μια παράσταση-ορόσημο για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας. Να μη τη χάσετε!


Οι παραστάσεις που ξεκίνησαν χθές θα διαρκέσουν μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ. στο θεατράκι της οδού Μάντεως Τειρεσία και Γ. Κωνσταντινίδη 15.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310865904

Σχόλια

Ο χρήστης Erisadesu είπε…
να διαβάσετε το sunday της κυριακής να πεθάνετε στο γέλιο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!