Το πρώτο εργοστάσιο «οσμωτικής ενέργειας» εγκαινιάζει η Νορβηγία. Με τη δύναμη του αλατιού






Η νέα μονάδα καταλαμβάνει το χώρο ενός παλιού εργοστασίου χλωρίνης, 60 χλμ από το Όσλο (Πηγή: Statkraft)
Όσλο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Μια πρωτοποριακή εγκατάσταση που εγκαινιάζεται την Τρίτη στη Νορβηγία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα αντλώντας ενέργεια από την ανάμειξη θαλασσινού και γλυκού νερού στο φιορδ του Όσλο.
Η οσμωτική ενέργεια «είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας που, σε αντίθεση με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, παράγει ένα προβλέψιμο και σταθερό ποσό ενέργειας ανεξάρτητα από τον καιρό» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στάιν Έρικ Σκίλχαγκεν, επικεφαλής του έργου στην Statkraft, μια κρατική εταιρεία που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές.
Όσμωση στη φυσική είναι η μετακίνηση μορίων νερού διαμέσου μιας ημιπερατής μεμβράνης, η οποία επιτρέπει τη διέλευση του νερού αλλά όχι άλλων ουσιών. Το νερό μετακινείται από την περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση μιας διαλυμένης ουσίας -θαλασσινού νερού στη συγκεκριμένη περίπτωση- προς την περιοχή χαμηλότερης συγκέντρωσης.
Στο νέο εργοστάσιο της Statkraft, μια λεπτή ημιπερατή μεμβράνη διαχωρίζει το θαλασσινό από το γλυκό νερό. Το γλυκό νερό ρέει λόγω όσμωσης προς την πλευρά του αλμυρού νερού και δημιουργεί έτσι μια πίεση, η οποία κινεί στη συνέχεια μια γεννήτρια.
Σε πρώτη φάση, η πειραματική μονάδα θα παράγει ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια -η ισχύς περιορίζεται στα 1 με 2 Kilowatt, περίπου όσο καταναλώνει το μάτι μιας ηλεκτρικής κουζίνας.
Η Statkraft ελπίζει πάντως ότι μέχρι το 2015 θα έχει εγκαινιάζει ένα νέο εργοστάσιο εμπορικής κλίμακας με ισχύ γύρω στα 25 Megawatt, αρκετή για τις ανάγκες 10.000 νοικοκυριών.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους η όσμωση στα βιβλία της χημείας γράφεται ώσμωση και το γράφω γιατί ξέρω πως σου αρέσει η ελληνική γλώσσα και ορθογραφία. Απλά χρησιμοποιούν το ο γιατί τα 2 ω τους φαίνονται... υπερβολικά!!!
Φιλάκια
Κρικέλης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!