«Δελτίο νέφους» μέσω του Ιnternet! Καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 32 ευρωπαϊκές χώρες με καθημερινή ενημέρωση των πολιτών



Oπουδήποτε και αν βρίσκεστε, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορείτε με ένα κλικ στον υπολογιστή σας να μάθετε τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Μicrosoft δημιούργησε ένα καθημερινό «δελτίο νέφους» μέσω Διαδικτύου. Οι πολίτες σε 32 ευρωπαϊκές χώρεςμεταξύ των οποίων και η Ελλάδαμπορούν πλέον να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την ποιότητα του αέρα σε κάθε σημείο της Γηραιάς Ηπείρου. Το σύστημα (Εye on Εarth) δεν είναι ακόμη πλήρες, ωστόσο περιέχει ήδη αρκετές καταχωρισμένες πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα. 

Ο online χάρτης του «νέφους» (http://eyeonearth. cloudapp. net/) επικαιροποιείται καθημερινά με τα στοιχεία που παρέχουν οι ίδιες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι ακόμη φτωχά, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν να επιδείξουν «πλούσιες» μετρήσεις. Μέχρι στιγμής αυτό το νέο «εργαλείο» δίνει πληροφορίες για τη ρύπανση σε έναν σταθμό μέτρησης στο κέντρο της Αθήνας και σε δύο στη Θεσσαλονίκη (Κορδελιό και Πανεπιστήμιο). 

Oταν ο χάρτης ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει στοιχεία για τη ρύπανση σε 1.000 σταθμούς μέτρησης ρύπων σε 32 χώρες. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε 24 γλώσσες και θα περιλαμβάνουν εκτός από την καθημερινή καταγραφή των ρύπων και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας. Ετσι θα μπορεί να εκτιμηθεί η πορεία της αέριας ρύπανσης. Για παράδειγμα, τη δεκαετία 1997-2006 το ποσοστό των Ευρωπαίων που εκτέθηκε σε μικροσωματίδια κυμάνθηκε μεταξύ 18% και 50%. Το ίδιο διάστημα 18%-42% των 500.000.000 Ευρωπαίων εισέπνεαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 14%-61% υψηλά επίπεδα όζοντος. Το Εye on Εarth, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας για την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ιδιωτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Στον ίδιο χάρτη καταχωρίζονται επίσης τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (1997) για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων της Ευρώπης. Επτά ευρωπαϊκές χώρες- Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Σλοβακίαέχουν ήδη αποστείλει τις αντίστοιχες μετρήσεις του 2008. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!