Πλησιάζει η Ώρα ...της Γης!

Στις 8.30 μμ και για μια ώρα, θα σβήσουν τα φώτα σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η WWF, εναντίον της κλιματικής αλλαγής, με την κωδική ονομασία Ώρα της Γης.
Έτσι σήμερα θα βυθιστούν στο σκοτάδι και για διάστημα μίας ώρας ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα, ο Παρθενώνας και η γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου, αλλά και το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο Πύργος της Πίζας, η πύλη του Βραδεμβούργου αλλά και οι πυραμίδες της Αιγύπτου.

Θεσσαλονίκη


Στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί δήμοι, όπως ο κεντρικός, η Καλαμαριά και άλλοι, θα συμμετάσχουν και φέτος στην προσπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας από τις 8.30 το βράδυ και για μία ώρα, θα βυθιστούν στο σκοτάδι, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Τείχη, ο πύργος του Τριγωνίου και η Πινακοθήκη. Ο δήμος Καλαμαριάς θα κατεβάσει τους διακόπτες στα τέσσερα δημοτικά κτίρια που βρίσκονται επί των οδών Κομνηνών 58, Μεταμορφώσεως 9, Καραμαούνα 1 - πλατεία Σκρα και Εθνικής Αντιστάσεως 128 καθώς και στο κτίριο του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Τρίτη η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα έρχεται τρίτη ανάμεσα στις 115 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή Ώρα της Γης. Συγκεκριμένα 247 δήμοι, κοινότητες και νομαρχίες δήλωσαν μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν, αν και σύμφωνα με τη WWF, η συμμετοχή κορυφώνεται συνήθως την τελευταία ημέρα.
H Ώρα της Γης «γεννήθηκε» το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου συμμετείχαν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένα χρόνο αργότερα, η προσπάθεια άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες. Πέρυσι, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες από 4.000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συνολικά 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην περσινή Ώρα της Γης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα!
Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετέχει στην Ώρα της Γης
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως συμμετέχει "με ενθουσιασμό και ελπίδα στην Ώρα της Γης", την παγκόσμια συλλογική δράση για την προστασία του πλανήτη μας, αναφέρει ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμα που εξέδωσε για την εκδήλωση που έχει οργανώσει η διεθνής περιβαλλοντολογική οργάνωση WWF.
"Καλούμε τους πάντας, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητος, να συμμετάσχουν στην «Ώραν της Γης»", αναφέρει ο πατριάρχης στο μήνυμα του, τονίζοντας: «Με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται πλέον σε κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα και σε αδιάψευστη απόδειξη των ευθυνών της ανθρωπότητος για την οικολογική κρίση, η συλλογική οικολογική δράση αναδεικνύεται ως η μόνη ελπίδα για την αλλαγή της πορείας αυτοκαταστροφής, την οποία ακολουθούμε».
Επίσης, ο Γενικός Πρόξενος τη Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλειος Μπορνόβας ανήγγειλε τη συμμετοχή του Γενικού Προξενείου στην πρωτοβουλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!