Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας! (ή ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η "οικονομική κρίση")

Η "οικονομική κρίση", όρος που είναι της μόδας, κι επειδή ο καθένας την ερμηνεύει όπως νομίζει, διαβάστε την πραγματικότητα. Η οικογένεια Καζάκη, στη νέα Γωνιά Χαλκιδικής, μια ανάσα απο τη Θεσσαλονίκη, έχει μια καλή λύση. Δανειζόμαστε απο τον ιστότοπό τους (http://www.vineleaves.gr/index.htm  ) τις παρακάτω πληροφορίες:
Η δουλειά μας
Ξεκινήσαμε πριν περίπου 15 χρόνια, λίγο από ανάγκη και περισσότερο από αγάπη για γεύσεις αγνές και παραδοσιακές. Η φήμη των προϊόντων μας γρήγορα ξεπέρασε τα όρια του στενού φιλικού και οικογενειακού κύκλου και η ποιότητά τους διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα. Πολλές φορές χρειάστηκε να δυσαρεστήσουμε αρκετούς μια και δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που δημιουργήθηκε.


Σήμερα οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν την καλλιέργεια των αμπελιών μας, τη μεταποίηση των αγαθών που αυτά μας δίνουν πλουσιοπάροχα και βέβαια τη διακίνησή τους. Η αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε και η αφοσίωσή μας στην παραγωγή βιολογικών, ποιοτικών προϊόντων, όμως, παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα με το ξεκίνημά μας.
Άλλωστε το μεράκι μας και η συνεχής ποιότητα μάς έφεραν σήμερα στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών πελατών μας όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε πολλά μέρη στο εξωτερικό.
Αναζήτησε εκεί την καινοτομία, στα αμπελοχώραφα του πεθερού της, ξεκινώντας από τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας και συνεχίζοντας με τα ντολμαδάκια, για να φτάσει μέχρι τις αγορές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελβετίας και να οραματίζεται ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  
Από τα 100 βάζα αμπελόφυλλα του ξεκινήματος η ετήσια παραγωγή φτάνει σήμερα τα 120.000 βάζα και αποτελεί τη μισή παραγωγή της περιοχής του Αγίου Παύλου Χαλκιδικής. Ο τζίρος δε της οικογενειακής επιχείρησης ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.  
Μια νοικοκυρά χωρίς οικονομικές σπουδές έκανε την αρχή σε μια περιοχή που σήμερα διαθέτει άλλους έξι παραγωγούς αμπελόφυλλων. Μάλιστα, η οικογένεια βρίσκεται σε επαφές με τη νομαρχία Χαλκιδικής, ώστε τα αμπελόφυλλα της περιοχής να λάβουν ονομασία προέλευσης. Δραστήρια και πολυμήχανη, σύμφωνα με τον γιο της Θανάση, υπεύθυνο μάρκετινγκ της οικογενειακής επιχείρησης, η Μαριάννα Καζάκη δίνει απλές λύσεις για σύνθετα προβλήματα.   

Χτες...
Η ιστορία μας ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του '80. Η Μαριάννα Καζάκη, λάτρης της καλής μαγειρικής και των παραδοσιακών γεύσεων, ξεκινά τη συσκευασία των αμπελόφυλλων από τα αμπέλια του παππού Θανάση με τη μέθοδο της παστερίωσης ώστε να μπορεί να απολαμβάνει, εκείνη και η οικογένειά της, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του μαγιάτικου αμπελόφυλλου ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Έχοντας εργαστεί από πολύ μικρή ηλικία στο εστιατόριο του πατέρα της, Πάγκαλου Καζάκη, υπό την καθοδήγηση της Αρμένισσας γιαγιάς Μαρίας, ξέρει να ξεχωρίζει το νόστιμο από το άτεχνο φαγητό και να διακρίνει την ποιότητα στα προϊόντα που βάζει στο τραπέζι της.
Την ίδια εποχή ο Δημήτρης Καζάκης ασχολείται όλο και περισσότερο με τα αμπέλια του πατέρα του στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής σαν μια διέξοδο από τους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ποτέ δε σταμάτησε να ασχολείται με τη γη, να θερίζει τα στάρια και να φροντίζει τα αμπέλια. Έτσι, συμπληρώνεται και το εισόδημα της οικογένειας με τα έσοδα από τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Βικτώρια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Άλλωστε, την ίδια εποχή τα παιδιά του Δημήτρη και της Μαριάννας, ο Πάγκαλος και ο Θανάσης, τελειώνουν το σχολείο και ξεκινούν τις σπουδές τους.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποκόβει την πολύ σημαντική Γερμανική αγορά από τους Έλληνες σταφυλοπαραγωγούς λόγω της διάρκειας και του κόστους μεταφοράς του προϊόντος μέσω Αδριατικής. Συνέπεια είναι η υπερπροσφορά του προϊόντος εντός Ελλάδας και η κάθετη πτώση της τιμής του. Έτσι, οι περισσότεροι αμπελουργοί στη Βόρεια Ελλάδα είτε ξεριζώνουν τα αμπέλια τους είτε τα μπολιάζουν με ποικιλίες κρασοστάφυλου.


Τότε είναι που ο Δημήτρης, με την παρότρυνση της Μαριάννας, αποφασίζει να καινοτομήσει. Τα αμπέλια μπολιάζονται σε Σουλτανίνα επειδή το φύλλο της Σουλτανίνας (ή Σουλτάνας όπως τη λένε οι ξένοι) είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό αλλά και μαλακό, δηλαδή ό,τι πρέπει για να γίνει ένα καλό ντολμαδάκι με ισορροπία ανάμεσα στη γεύση της γέμισης και τη νοστιμιά του φύλλου.

...σήμερα...
Η νοστιμιά των αμπελόφυλλων της οικογένειας δεν άργησε να κατακτήσει τους φίλους και τους γνωστούς. Όλοι είχαν να λένε για τα αμπελόφυλλα "της Μαριάννας", όπως συνήθιζαν να τα ονομάζουν. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου δύσκολο να βρούμε το όνομα του προϊόντος μας. Αντίθετα, ήταν (και παραμένει) δύσκολο να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που υπάρχει για τα "Αμπελόφυλλα της Μαριάννας": από μόλις 500 βαζάκια που έβρασαν στον μπαξέ του πατρικού σπιτιού στη Νέα Γωνιά το 1989, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 75.000 βάζα.
Ο Πάγκαλος, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα φυτικής παραγωγής σε κολλέγιο της Αγγλίας. Εκεί, "μπολιάστηκε" σε έναν καινούριο τρόπο παραγωγής: τη βιολογική καλλιέργεια. Διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές τροφές αλλά αναγνωρίζοντας και τη μοναδική γεύση που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα, η οικογένεια αποφάσισε - καινοτομώντας και πάλι - να μετατρέψει όλα τα αμπέλια της σε βιολογικά. Οι αμπελώνες Καζάκη είναι από τους πρώτους εξ ολοκλήρου βιολογικούς σε όλη την Ελλάδα.

Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή μεγάλωνε και η φήμη των αμπελόφυλλων απλωνόταν και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Το πρώτο "συσκευαστήριο", ο μπαξές του πατρικού μας, γρήγορα έδωσε τη θέση του σε ένα μικρό κτήριο το 1996. Σύντομα και αυτό ήταν ανεπαρκές. Έτσι, το 1999 το αρχικό κτήριο επεκτάθηκε και το 2003 επεκτάθηκε κι άλλο. Σήμερα, οι χώροι παραγωγής, αποθήκευσης και τα γραφεία των εγκαταστάσεών μας καταλαμβάνουν πάνω από 2000 τ.μ.
Παράλληλα, ο αυξημένος όγκος παραγωγής αλλά και οι απαιτητικές αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε επέβαλαν την οργάνωση και τήρηση ενός αυστηρού συστήματος διασφάλισης ποιότητας προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες μας. Έτσι, το 2004 εφαρμόσαμε και πιστοποιηθήκαμε κατά HACCP για τις διαδικασίες παραγωγής που εφαρμόζουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!