Ενιωθε σαν ελάφι στη ζούγκλα...

του Κώστα Καίσαρη
ΔΕΝ έχεις το δικαίωμα να κρίνεις έναν άνθρωπο στα 85 του χρόνια. Σ’ αυτήν την ηλικία η οικογένειά σου έχει την υποχρέωση να σε προστατεύει, αφού είναι δεδομένο ότι έχεις ανάγκη πολύπλευρης βοήθειας. Και ο Μίκης Θεοδωράκης στην ποιοτική εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου εν μέσω Πάγκαλου και Βενιζέλου ήταν απροστάτευτος. Οπως ένα ελάφι στη ζούγκλα ανάμεσα σε τίγρεις και λιοντάρια, αν προσθέσουμε Μίμη Ανδρουλάκη και Αλέξανδρο Λυκουρέζο, που ήταν επίσης στην εκλεκτή παρέα.
Οπως και η Αννα Φόνσου, που έχει γράψει ιστορία ως ηθοποιός, στην εκπληκτική ερμηνεία της στο «Κορίτσι και το άλογο». Δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάσουν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιάνης. Για τον Αντώνη Ρέμο δεν γίνεται συζήτηση. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είπε «τον έχω ξεχωρίσει σαν μεγάλη λαϊκή φωνή». Το ότι σηκώθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης από τον τάφο του δεν έχει αναφερθεί ακόμα. Από την παρέα μόνο η Ζέτα Μακρυπούλια κι ο Καπουτζίδης λείπανε.
Στην επόμενη εκπομπή παίρνουν μέρος οι υπεράνω κομμάτων αλλά πάντα με την εξουσία Σαββόπουλος - Γεωργουσόπουλος. Είναι δεδομένο ότι οι πνευματικοί άνθρωποι πέρα από το λόγο τους κρίνονται και από τη στάση ζωής τους. Βαρόμετρο η σχέση τους με την εξουσία και το χρήμα. Ο Θεοδωράκης τις έχει δώσει τις εξετάσεις του όταν έπρεπε και τις έχει περάσει με άριστα. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι όσοι έχουνε λεφτά ή αξία είναι σαν τον αναμμένο γλόμπο που τραβάει τις μύγες.
Μια τέτοια περίπτωση είναι κι ο Θεοδωράκης. Και μέχρι κάποια χρόνια αυτές τις μύγες τις έδιωχνε. Ο χρόνος όμως είναι ανίκητος. Κάπως έτσι, λοιπόν, ήρθε δίπλα δίπλα με τον Θόδωρο Πάγκαλο ή αλλιώς «όλοι μαζί τα φάγαμε». Εδώ όμως υπάρχει η ευθύνη του συντονιστή της εκπομπής που την άφησε να κάνει κοιλιά. Και προς Θεού, μη γίνει κανένας συνειρμός με τις κοιλιές του Πάγκαλου και του Βενιζέλου. Μιλάμε για τη ροή της εκπομπής.
Με τον Πάγκαλο να μένει στο μεγαλύτερο διάστημα σιωπηλός, ενώ έχει τόσα πολλά και ενδιαφέρονται να πει. Πού θα έβρισκε δηλαδή την καλύτερη ευκαιρία με τόσο επιφανείς συνδαιτυμόνες να αναφερθεί στην υπόθεση Οτσαλάν; Πώς κατάφερε σε συνεργασία με τη CIA και τον Καλεντερίδη της ΚΥΠ να παραδώσει τον παλιόκουρδο τρομοκράτη στη γείτονα και φίλη χώρα Τουρκία.

Ο Πάγκαλος μπορεί να κάνει τα πάντα Ο Πάγκαλος δεν είναι μόνο λόγια. Εχει να επιδείξει έργο. Και η υπόθεση-Οτσαλάν (φωτό) είναι η μεγαλύτερη πολιτική πράξη της ζωής του και για την οποία είναι υπερήφανος. Η υπογραφή του στο μνημόνιο έπεται. Οταν έχεις πάρει εντολή να παραδώσεις τον Οτσαλάν και την έχεις εκτελέσει, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Λίγα λόγια επίσης είπε και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Με κορυφαία ατάκα ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας αριστερός πατριώτης».
Πράγματι. Ενώ αντίθετα οι περισσότεροι άλλοι αριστεροί είναι προδότες και ανθέλληνες. Κι ο Αλέξανδρος, όμως, θα μπορούσε να έχει πει πολλά και ενδιαφέροντα. Για τη νομική επιστήμη. Να αναφερθεί στο πώς είχε καταφέρει να αθωώσει τον αστυνομικό που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του 15χρονου Καλτεζά στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο το 1985. Σε αντίθεση με τον Κούγια στη δίκη για τον Γρηγορόπουλο.
Οταν τρως δύο από τον Ηρακλή, τα τρία από την Μπαρτσελόνα είναι μια χαρά.
-Observer
Μόνο στην ερυθρόλευκη σημαία έμεινε πιστός ΓΙΑ να τα λέμε όλα, βέβαια, την εισαγωγή από τον Ζορμπά ο Θεοδωράκης την είχε κλέψει. Ατόφια. Στον Γιώργο Ζαμπέτα ανήκει η σύνθεση. Γνωστό είναι αυτό. Δεν υπάρχει άλλωστε συνθέτης που να μην έχει κάνει ζούλες. Κι ο Μάνος Χατζιδάκις έχει ξηγηθεί έτσι.
Ο Σαββόπουλος, μάλιστα, δεν ντράπηκε να βάλει το όνομά του στο «Ντιρλαντά» και στον «Παλιάτσο και ληστή» του Μπομπ Ντίλαν. Αυτά γίνονται. Το να είναι όμως ο Βαγγέλης Βενιζέλος φίλος του Μίκη Θεοδωράκη πώς μπορεί να γίνει; Τι έχουνε να πούνε μεταξύ τους; Τι έχει κάνει ο Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού; Το νόμο για να χαρίσει τα χρέη στις ομάδες της Θεσσαλονίκης; Ή το θέατρο Ακροπόλ, που αγόρασε από τον Μπατατούδη; Μέχρι και στο βραβείο Λένιν που έχει πάρει ο Θεοδωράκης έγινε αναφορά. Με τον Πάγκαλο να κρατιέται και να είναι ψύχραιμος.
Δεν επανέλαβε δηλαδή αυτό που έχει πει ότι «όσοι είναι κομμουνιστές θα πρέπει να εξετάζονται από ψυχίατρο». Εδειξε ευγένεια και συγκατάβαση απέναντι στην ιστορία. Για τους Ανδρουλάκηδες τα έχουμε ξαναπεί. Αυτοί είδανε το φως τους νωρίς. Δεν ήτανε κανένα κορόιδο ο Μίμης να μείνει εφ' όρου ζωής στην Αριστερά. Εχει άλλωστε τις φωτογραφίες που έχει βγάλει με τον Φιντέλ Κάστρο (φωτό) και τον Χαρίλαο Φλωράκη και τις δείχνει. Τρέχοντας πήγε να βρει τον Κόκκαλη. Η ερυθρόλευκη σημαία του Ολυμπιακού, άλλωστε, είναι η μοναδική που έμεινε πιστός. Σε ιδεολογικό επίπεδο από το ΚΚΕ πήγε στον Συνασπισμό, από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ και άραξε. Αλλο πιο δεξιό κόμμα για να πάει δεν υπάρχει.

Εκλεισε σαν πολιτικός. Με την παρέα στην εκπομπή να λέει και να ξαναλέει για τα δύσκολα χρόνια της Χούντας και την αστυνομία που κυνήγαγε όσους ακούγανε Μίκη Θεοδωράκη. Πράγματι. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά της Δημοκρατίας. Οταν διασκέδαζε η παρέα, έξω από το στούντιο ήτανε η αστυνομία. Μόνοι τους όλοι αυτοί υπουργοί και βουλευτές δεν μπορούνε να βγούνε από τα σπίτια τους. Για να πάνε να διασκεδάσουνε και να τραγουδήσουνε Μίκη Θεοδωράκη, πρέπει να τους φυλάει η αστυνομία. Χαίρετε.
Ο μεγάλος παίκτης αναγνωρίζει το λάθος του ΕΤΣΙ είναι. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές δεν έχουνε κανένα πρόβλημα να κρυφτούνε πίσω από το δάχτυλό τους. «Εκανα λάθος κίνηση» είπε ο Σισέ για το γκολ που έχασε στο τετ α τετ με τον Βαλδές. «Αυτές τις φάσεις πρέπει να τις τελειώνεις». Ο οποιοσδήποτε Ελληνας ποδοσφαιριστής θα έψαχνε να βρει δικαιολογίες. Οτι έφταιγε το χορτάρι. Οτι ο γκολκίπερ στάθηκε τυχερός και πάει λέγοντας.
Ενας παίκτης που είναι μεγάλος και ξέρει την αξία του δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει το λάθος του. Το σωστό στη συγκεκριμένη φάση ήταν να πλασάρει χαμηλά ο Σισέ στην απέναντι γωνία. Δεν το έκανε κι ο Βαλδές έβγαλε την μπάλα με το αριστερό χέρι. Κατά τα άλλα αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση του σκηνοθέτη της κρατικής τηλεόρασης. Με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να οφείλει να εκφράσει τις διαμαρτυρίες της.

Ο Ζιλμπέρτο γι' αυτόν περπάταγε περισσότερο Σ’ ΕΝΑ τόσο σημαντικό παιχνίδι δεν έκανε ένα κοντινό στον Νικόλα Πατέρα. Ούτε ένα. Λες και παίζουνε κάθε χρόνο Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα. Αντί να παραδειγματιστεί από τους σκηνοθέτες του συνδρομητικού, που έχουνε τον πρόεδρο κορόνα στο κεφάλι τους, έκανε του κεφαλιού του. Οσο τώρα για τον Φερέιρα έκανε το αυτονόητο: ξεκίνησε την ομάδα όπως έπρεπε να την ξεκινήσει με τους κατά τεκμήριο βασικούς.
Στη συνέχεια αυτονόητο ήταν και το ξεσκαρτάρισμα: πρώτη αλλαγή ο Μαρίνος. Είναι προφανές ότι δεν του άρεσε. Δεν τον πείθει. Αλλον δεν είχε να βάλει, έβαλε τον Δημούτσο. Δεύτερη αλλαγή ο Γκαρσία. Το να βγάλει 90 λεπτά και σε τέτοιου επιπέδου ματς ο Ισπανός δεν γίνεται. Τρίτη ο Κατσουράνης. Από τους δύο που περπατάγανε έκρινε ότι ο Ζιλμπέρτο περπάταγε περισσότερο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι θέλουνε το πιο πολύ ξύλο; Του Ηρακλή που πάνε να πάρουνε τον Καστίγιο ή του ΟΦΗ που θέλουνε να πάρουνε τον Χούτο;
ΠΗΓΗ: www.sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!