Ο Αμβρόσιος και το κουσούρι...


του Νίκου Σαραντάκου
Για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, που είναι και μπλόγκερ, τον Αμβρόσιο, έχουμε ξαναγράψει, με αφορμή την άθλια συκοφαντία για τους δήθεν ομαδικούς γάμους με ανήλικα κορίτσια που οργάνωσε η Χαμάς. Θυμίζω ότι ο μητροπολίτης προτίμησε να αναμεταδώσει αυτή τη συκοφαντία και αρνήθηκε να αποσύρει το άρθρο του όταν επισκέπτες του ιστολογίου του τού επισήμαναν ότι η «είδηση» είχε διαψευσθεί, οπότε δεν έχει πια δικαιολογία ότι δεν ήξερε.
Τις προάλλες, ο άγιος Καλαβρύτων έδωσε νέα, πολύ χειρότερα, δείγματα γραφής. Παίρνοντας αφορμή από τον θόρυβο με αφορμή τη σειρά 1821 του Σκάι, ξέσπασε στο εξής κήρυγμα μίσους:
Ντροπή και σ’ αυτούς, όποιοι και αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, οι οποίοι θέλουν να εμφανίσουν τόν Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σαν ΟΜΟΦΥΛΌΦΙΛΟ! Όχι, ωρέ μάγκες, οι “ανώμαλοι” δεν έχουν τά φόντα για να γίνουν ΉΡΩΕΣ! Αποτελούν έκτρωμα της φύσεως!
______Εφιάλτες δυστυχώς πάντοτε υπήρχαν στην Ελλάδα! Να είναι καταραμένοι από το Θεό όσοι βλάπτουν την αγαπημένη μας Ελλάδα. Όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τήν Ἐλλάδα, από Χώρα της Ορθοδοξίας καί του Πολιτισμού, σε Χώρα των απίστων και των ανωμάλων! Το “κουσούρι” δεν πρόκειται να νομιμοποιηθή! Θα είναι πάντοτε καταδικασμένο από το Θεό καί από όλους τους ορθώς φρονούντες Έλληνες! 
Η Ελλάδα μας δεν πρόκειται να γίνει Σόδομα καί Γόμορρα!
Τέτοιο ξέσπασμα ιερού μίσους δεν δικαιολογείται με τίποτε, διότι δεν είναι προφορικός λόγος, να πεις ότι ξέφυγε μια άτυχη διατύπωση. Εδώ είναι γραπτό, και δεν είναι μια φράση μεμονωμένη, είναι ολόκληρο κομπολόι από απαράδεκτους χαρακτηρισμούς -ουσιαστικά, το σύνολο της ανάρτησης του μητροπολίτη είναι αυτό το ομοφοβικό παραλήρημα (αφού κατά τα άλλα παραθέτει μια επιστολή «αγανακτισμένης Ελληνίδας»).
Για το αν οι  κατά Αμβρόσιο «ανώμαλοι» έχουν ή όχι τα φόντα για να γίνουν ήρωες, θα παρατηρήσω ότι στην αρχαιότητα ένα από τα μεγαλύτερα παράδειγμα ηρωισμού τα έδωσε ο θηβαϊκός ιερός λόχος, που αποτελιόταν, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, από ζευγάρια, εραστές και ερωμένους.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι χρησιμοποιείται η λέξη «κουσούρι». Κουσούρι, για να μην ξεχάσω τα δικά μου, είναι τούρκικο δάνειο (kusur), και σημαίνει ελάττωμα αφενός και αναπηρία αφετέρου, όμως η λέξη έγινε διάσημη πριν από μερικά χρόνια όταν τη χρησιμοποίησε ο μακαρίτης (κατ’ άλλους μακαριστός) Χριστόδουλος για να χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία, οπότε η τωρινή αναφορά αναπόφευκτα παραπέμπει στη ρήση του Χριστόδουλου. Γι’ αυτό λέω ότι μου κάνει εντύπωση ο Αμβρόσιος που μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου· διότι τα Καλάβρυτα και το Αίγιο δεν απέχουν πολύ από την Πάτρα, και όπως διαβάζω στο αξιόλογο ιστολόγιο ενός πατρινού θεολόγου, για αλλουνού κουσούρι μιλάνε στην Πάτρα –ή, όπως λέει ο ίδιος ο θεολόγος:
Θα ήθελα να θυμίσω στον Σεβασμιώτατο – δε νομίζω να το αγνοεί – πως ολόκληρος αρχιμανδρίτης της γενέτειράς του, ο Κύριλλος Κωστόπουλος, καταλόγισε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – παραδελφό του Σεβ/του – το “κουσούρι”!
Όμως, πέρα από τη μισαλλοδοξία και την ομοφοβία, ο μητροπολίτης έχει και άλλα προσόντα. Ήταν ιεροκήρυκας στη Χωροφυλακή, και στον χειροτονητήριο λόγο του, τον Αύγουστο του 1976 (είχε εκλεγεί τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου πριν πάει στα Καλάβρυτα) δεν παρέλειψε να θυμηθεί τους φίλους του, τους χουντικούς βασανιστές χωροφύλακες και αστυνομικούς, που εξαιτίας αυτού του ατυχούς συμβάντος ταλαιπωρούνταν, κι έτσι έστειλε «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».  (Το θέμα το είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής της ΕΔΗΚ Γ. Μυλωνάς)
Κατά τα άλλα, πριν από μερικές μέρες ο άγιος Καλαβρύτων ανάγγειλε στο ιστολόγιό του ότι πυκνώνει τα «μαχητικά του σημειώματα» επειδή πλησιάζει η Σαρακοστή που είναι περίοδος περισυλλογής και θέλει να προλάβει να βρίσει όσους έχει σκοπό. Και πράγματι, συνέχισε τα κηρύγματα μίσους, αφού σε πρόσφατη ανάρτηση επαναλαμβάνει την ελεεινή συκοφαντία για τους γάμους ανηλίκων της Χαμάς, ανάρτηση που τη διανθίζει με φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα του ακροδεξιού Ελεύθερου Κόσμου, προφανώς επειδή οι παλιές αγάπες δεν σβήνουν ποτέ.
Το χειρότερο ίσως είναι ότι με το να κάνει τέτοια κριτική στην κυβέρνηση ο Αμβρόσιος, στην πραγματικότητα τη βοηθάει. Διότι, σου λέει ο άλλος, για να τους επιτίθεται με τόσο μένος αυτός ο φανατικός απόστολος του μίσους, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχουν κάνει.
ΠΗΓΗ: http://sarantakos.wordpress.com/2011/02/26/kusur/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!