Στάση πληρωμών οι πολίτες...


του Κώστα Καίσαρη
ΤΟ «Δεν πληρώνω» στα διόδια, στο μετρό και στα λεωφορεία δεν είναι θέμα αδυναμίας. Μπορεί κάποιοι λίγοι πράγματι να μην έχουν το ενάμισι ευρώ για το εισιτήριο, αλλά οι περισσότεροι το κάνουνε από κόντρα. Είναι ένας τρόπος να εκφράσουνε τη ζοχάδα τους και την αντίδρασή τους απέναντι στο κράτος.
Αφού εσείς με κλέβετε σαν πολίτη απ' όλες τις μπάντες, θα σας κλέψω κι εγώ τα ναύλα. Είναι όμως θέμα χρόνου το «Δεν πληρώνω» να επεκταθεί γενικότερα και να γίνει ένας άτυπος θεσμός. Οχι από νταηλίκι, αλλά από πραγματική αδυναμία. Και δεν το λέει αυτό κάποια σύγχρονη Πυθία που μασάει φύλλα, μαστουριάζει και προβλέπει τα μελλούμενα. Το «Δεν πληρώνω» θα είναι με μαθηματική ακρίβεια η κατάληξη της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Κουτσά στραβά θα βγει το καλοκαίρι. Οι κώλοι θ' αρχίσουνε να σφίγγουνε από το φθινόπωρο. Η ήδη στεγνή αγορά θα... στεγνώσει ακόμα περισσότερο. Η ήδη υπάρχουσα έλλειψη ρευστότητας στον κόσμο θα μεγεθυνθεί. Και σήμερα είναι κάποιοι που δεν μπορούνε να πληρώσουνε τα χρέη τους στις τράπεζες.
Δεν μπορούνε να πληρώσουνε το νοίκι, το φως και το νερό. Πριν προλάβει, λοιπόν, να χρεοκοπήσει η χώρα, επειδή δεν θα μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της, θα χρεοκοπήσει εκ των έσω. Πριν κάνει και επίσημα στάση πληρωμών το κράτος θα κάνουνε οι πολίτες. Αν οι μηχανές για να δουλέψουνε θέλουνε βενζίνα ή πετρέλαιο, για να δουλέψει η οικονομία και να γίνει το νταραβέρι χρειάζονται λεφτά.
Πού να βρεθούνε όμως; Κι αν αυτά που κυκλοφορούνε σήμερα είναι λίγα, αύριο θα είναι ελάχιστα. Πώς θ' αντέξουνε οι τράπεζες όταν δεν θα εισπράττουν απ' αυτούς που έχουν δανείσει; Πώς θα κινηθεί η αγορά όταν δεν θα πληρώνει κανένας; Να χρωστάει ο ένας στον άλλον και να είναι όλοι πάτσι; Δεν γίνεται έτσι.
Κι άιντε και τα πούλησε όλα αυτά το κράτος και κοψοχρονιά μάλιστα. Και τι έγινε; θα λυθεί το πρόβλημα; θα λυθεί για έξι μήνες, άντε ένα χρόνο. Μετά τι θα γίνει; θα βγάλει στο σφυρί ο Παπανδρέου το σπίτι του Γέρου της Δημοκρατίας (φωτό) στο Καστρί σαν οικογενειακή προσφορά στη σωτηρία της πατρίδας;
Αν έβγαινε στο σφυρί και η κυβέρνηση, πόσο θα έπιανε ο Πάγκαλος;
-Observer
Για να πάθει ακόμα μεγαλύτερη κατάθλιψη;
ΚΙ όταν θα πουλήσει το κράτος όσες κερδοφόρες εταιρείες του έχουνε μείνει, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και τα ρέστα, από πού θα βγάζει λεφτά; Ποια θα είναι τα έσοδά του; Από την πάταξη της φοροδιαφυγής; Εύκολο ήταν για τον Διώτη να πιάσει τη «17η Νοέμβρη».
Το οικονομικό έγκλημα δεν κουβαλάει τις βόμβες πάνω του σαν τον Ξηρό (φωτό) να του σκάσουνε στα χέρια. Ούτε εκτελεί με 45άρι. Πράγματι, δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα. Και μετά τα χειρότερα έρχονται τα πολύ χειρότερα. Στο μεταξύ, όταν παίζει στα κανάλια το θέμα της οικονομίας, όλα έχουν την ίδια συνοδευτική εικόνα: Λεφτά. Τα μηχανάκια που τα μετράνε στα γρήγορα. Τούβλα από δεσμίδες με πενηντάρικα.
Τις μηχανές που κόβουνε με την πρέσα τα «φύλλα» από τα χαρτονομίσματα. Η σκόρπια, πεντακοσάρικα, διακόσαρια και κατοστάρικα, στα γκισέ. Καταλαβαίνεις ότι όταν το Star έχει ρεπορτάζ από τη Μύκονο, θα δείξει κώλους ξεβράκωτους. Και τώρα που αρχίσανε οι ζέστες και μπήκε το καλοκαίρι όλα τα κανάλια στα ρεπορτάζ της παραλίας θα κάνουνε ζουμ στα βυζιά και τους κώλους. Κατανοητό.
Οταν όμως ο κόσμος έχει ήδη τεράστια προβλήματα και του λες ότι έρχονται απολύσεις κι άλλα μέτρα, γιατί του δείχνεις στην εικόνα πεντακοσάρικα και τούβλα από πενηντάρικα; Για ποιο λόγο; Για να πάθει ακόμα μεγαλύτερη κατάθλιψη; Αν κάποιος πάει στους ανώνυμους αλκοολικούς, οι τηλεοράσεις θα δείχνουν ρεπορτάζ από κάβες και μπουκάλια ουίσκι; Στα προγράμματα απεξάρτησης δείχνουνε βίντεο με τις καλύτερες ποιότητες φούντας και την πιο καθαρή άσπρη; Οταν λοιπόν ο κοσμάκης δεν έχει σέντζι, αυτοί γιατί μοστράρουνε τα χαρτονομίσματα; Για να αυξάνουν το στερητικό σύνδρομο; Χαίρετε.
Εκφράζει την αρρώστια και την αλητεία
ΤΟ κίνημα των «Supporters» στην ΑΕΚ είναι το καλύτερο παράδειγμα πώς μπορεί να ξεφτίσει και η πιο σοβαρή έννοια. Κατ' αρχάς, ο supporter είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια εγγλέζικη λέξη μπορεί να προσδιορίσει με τον καλύτερο τρόπο το νόημα που εκφράζει. Τι ανάλογο δηλαδή υπάρχει στα ελληνικά; Ο φίλαθλος; Ο μοναδικός φίλαθλος που υπάρχει είναι η εφημερίδα.
Το οπαδός, όπως έχει καθιερωθεί στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, είναι συνυφασμένο με τσαμπουκάδες, επεισόδια, μάχες των χούλιγκαν σώμα με σώμα και σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Κόρινθο και με Καλάσνικοφ. Και με μπουκάρισμα στο γήπεδο για να κυνηγήσουνε και να ρίξουνε ξύλο στους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους. Με μια κουβέντα, ο οπαδός στην Ελλάδα εκφράζει την αρρώστια και την αλητεία.
Να κάνει έρανο όπως παλιά
Ο supporter είναι κάτι το ευγενικό: Είναι ο υποστηρικτής. Αυτός που ακολουθεί την ομάδα του και τη στηρίζει. Ανεξάρτητα από το αν κερδίζει ή χάνει και χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Η παρουσία του και μόνο στα γήπεδα είναι αρκετή. Δεν είναι χρηματοδότης ο supporter όπως πάνε να τον κάνουνε στην ΑΕΚ.
Ούτε φιλάνθρωπος για να συνεισφέρει με τον οβολό του. Και πολύ περισσότερο δεν χωρίζονται οι supporters σε άλφα διαλογής των 10.000 γιούρο ετησίως, βήτα διαλογής των 5.000, γάμα διαλογής του δίφραγκου και δέλτα διαλογής του χιλιάρικου. Κι αν ο supporter του δεκαχίλιαρου μπορεί να κάνει προπόνηση με τον Χιμένεθ και να παίζει στο διπλό, γιατί δεν κάνανε και supporters των 50.000 που θα τους βγάζουνε δελτίο και θα μπαίνουνε σαν αλλαγή στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων όταν το σκορ είναι 3-0; Αφού το ζητούμενο για τον Αδαμίδη είναι τα λεφτά, μπορούσε να βάλει μπροστά την Πρεζεράκου και τον Βούρο και να κάνει έρανο όπως γινότανε παλιά για τη φανέλα του στρατιώτη. Χωρίς supporters και περικοκλάδες.
Με ψέματα και με δανεικά κυβερνούσε
ΠΑΝΟ σηκώσανε έξω από τη Βουλή ο Δημαράς (φωτό) κι ο Οικονόμου: «Η Ελλάδα δεν πωλείται». Είναι ένας τρόπος κι αυτός για να τους δείξουνε τα κανάλια. Να γίνει ντόρος. Τι παραπάνω σου λέει έχει ο Καρατζαφέρης που έκανε κόμμα και είναι στη Βουλή; Θα το παλέψουμε κι εμείς να γίνουμε το ΛΑΟΣ του ΠΑΣΟΚ: υπέρ της πατρίδας και κόντρα στο επάρατο μνημόνιο. Και δεν μηδενίζω την ενέργειά τους να το καταψηφίσουνε.
Τι διαφορετικό όμως περίμεναν; Δεν ήξεραν δηλαδή τόσα χρόνια σε ποιο κόμμα ανήκουν; Τώρα το καταλάβανε; Αν το ΠΑΣΟΚ ήτανε πατριωτικό κόμμα, θα το είχε αποδείξει τα είκοσι τόσα χρόνια που κυβέρνησε. Δεν χάλασε τώρα το ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο. Πάντα το ίδιο ήταν. Και επί Ανδρέα και επί Σημίτη. Με ψέματα και με δανεικά κυβερνούσε. Οπως ακριβώς κάνει και σήμερα ο Γιωργάκης. Δεν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο που ήταν είναι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να μην περάσουμε στην ιστορία σαν σπιθαμιαίοι ηγέτες.
-Γ.Α. Παπανδρέου
www.sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!