Ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα;


του Κώστα Καίσαρη
«Η συντεχνία των ταξί έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη». Ποιος μπορεί να το είπε αυτό; Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης; Η ξαδέλφη του Αννα Νταλάρα-Ραγκούση, βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, για να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και να αποδείξει ότι δεν κρατάει κακία που την καθαρίσανε από υφυπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό; Χάσατε, κύριοι.
Ο Ραγκούσης, που καλεί την κίτρινη φυλή των ταξιτζήδων σε διάλογο, είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του. Αναφέρεται μόνο στο κοινωνικό κόστος και στον τουρισμό. Οσο για την κ. Νταλάρα, ανάθεμα κι αν ξέρει αν κάνουνε απεργία οι ταξιτζήδες. Αυτός λοιπόν που είπε ότι «η συντεχνία των ταξί έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη» δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μανώλη Καψή.
Ανευ περαιτέρω σχολίων. Η εικόνα του κάθε βράδυ στο δελτίο ειδήσεων να διαβάζει τα SMS που του έχουν στείλει στο κινητό είναι χίλιες λέξεις. Και προς Θεού, μην του δώσουνε άδεια και φύγει τον Αύγουστο. Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές η ενημέρωση τον έχει ανάγκη.
Οι ταξιτζήδες, όμως, δεν βυζαίνουνε το δάχτυλο. Παιδιά της πιάτσας είναι. Ξέρουνε ότι ο κόσμος έτσι ή αλλιώς δεν τους γουστάρει. Οπως ξέρουνε ότι τώρα με την απεργία έχουνε δημιουργηθεί προβλήματα. Το παίζουνε λοιπόν Ρομπέν των Δασών. Δεν κλείνουνε μόνο λιμάνια και αεροδρόμια. Κάνουνε και κοινωνικό έργο: πηγαίνουνε στα διόδια κι ανοίγουνε τις μπάρες για να περνάει ελεύθερα ο κόσμος.
Τις προάλλες είχανε πάει στην Ακρόπολη κι επιβάλανε δωρεάν είσοδο. Μπορεί, σου λέει, να ταλαιπωρούμε τον τουρίστα στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι, αλλά του δίνουμε τη δυνατότητα να δει την Ακρόπολη τσάμπα.
Για να απαντήσουνε έτσι έμμεσα και στον Μανώλη Καψή. Οχι μόνο δεν προκαλούμε την κοινή γνώμη, αλλά βοηθάμε και τον κόσμο με τις πρωτοβουλίες μας. Τέλος πάντων. Να μιλήσουμε λοιπόν σοβαρά. Πράγματι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα. Ποιος είπε όμως ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα; Επειδή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι έχει για νόμισμα το ευρώ;
Μόνο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ελπίζουν
ΣΕ ποια χώρα της Ευρώπης η άδεια ταξί πουλιέται χέρι με χέρι, με τα λεφτά κάτω από το τραπέζι; Στις διακόσιες χιλιάδες γιούρο είχε φτάσει η άδεια και τώρα με το αναμενόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος είχε πέσει στις εκατό. Οι ταξιτζήδες φταίγανε γι' αυτό το μπαλαμούτι ή οι δημοκρατικές κυβερνήσεις από το 1974 και μετά, που κρατήσανε στα ταξί το καθεστώς της Χούντας;
Οταν σαν κράτος λοιπόν αφήνεις να περάσουν σχεδόν σαράντα χρόνια, μοιραίο είναι ότι θα δημιουργηθούν αναταράξεις και προβλήματα. Και πολύ περισσότερο όταν σαν υπουργός Ραγκούσης δεν έχεις να πεις τίποτα το χειροπιαστό και καλείς σε διάλογο αέρα πατέρα. Θα μου πείτε τώρα, ρε συ Καίσαρη, εδώ πέσανε Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα κι εσύ ασχολείσαι με τους ταξιτζήδες;
Πράγματι. Η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός. Στις πέντε το πρωί είπανε τα ραδιόφωνα την απόφαση. Λες κι έγινε πραξικόπημα ή επιτέθηκε για δεύτερη φορά η Ιταλία στην Ελλάδα μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Αυτά, όμως, σε πρώτη φάση γιατί έπεται και συνέχεια. Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Υπάρχει και δεύτερος βαθμός. Κι όχι για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, που δεν τις σώζει ούτε ο Γερουλάνος.
Ετσι λέγανε προπολεμικά για τους φυματικούς. Με τον Γερουλάνο να θεωρείται ο καλύτερος γιατρός. Δεν ξέρω αν ο συνεπώνυμος υπουργός Πολιτισμού έλκει την καταγωγή του από το ίδιο σόι, αλλά θα έχει να λέει ότι επί των ημερών του έγινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πολυπόθητη κάθαρση. Βόλος και Καβάλα, λοιπόν, τετέλεσθαι. Στα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια δεν έχουνε καμιά τύχη. Μόνο στα ευρωπαϊκά μπορούν να ελπίζουν. Οπως πήγε δηλαδή ο Τσοχατζόπουλος για τη δική του υπόθεση να πάνε κι αυτοί στο CAS. Χαίρετε.
Ασπρο ο ΚΑΠ, μαύρο η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής
ΔΕΝ είναι μόνο το ότι με την απόφαση που βγήκε πέφτουνε Βόλος και Καβάλα. Ταυτόχρονα σώζονται Πανσερραϊκός και Λάρισα. Δεν το είπε άμεσα αυτό η Πειθαρχική Επιτροπή. Το είπε έμμεσα. Αναφέροντας ότι οι δύο που υποβιβάζονται καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Super League. Ετσι όπως διατυπώσανε την απόφαση σώζονται αυτόματα Σέρρες και Λάρισα.
Στον ΚΑΠ, όμως, υπάρχει άλλη ειδική διάταξη που αναφέρει ρητά: Οι ομάδες που υποβιβάζονται καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της αμέσως κατώτερης κατηγορίας. Ασπρο λοιπόν ο ΚΑΠ, μαύρο η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Κι ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να ανέβουν στη Super League οι δύο επιλαχόντες από τα πλέι οφ της Football League μένουν Σέρρες - Λάρισα.
Να κατεβάσουν ξανά τα ρολά στην ΕΠΟ
ΕΧΕΙ δρόμο, λοιπόν, ακόμα η βαλίτσα. Θα μου πείτε τώρα φτουράνε σαν μεγέθη οι δύο επιλαχόντες της Football League Λεβαδειακός - Δόξα Δράμας μπροστά σε Λάρισα και Πανσερραϊκό; Δεν πάει έτσι όμως. Οι κανονισμοί είναι που μετράνε κι όχι τα ονόματα των ομάδων. Με βάση λοιπόν όλες αυτές τις εκκρεμότητες αλλά και με την αναμενόμενη άφιξη των τριών εμπειρογνωμόνων της UEFA, δεν θα ήταν κακή ιδέα ο Σοφοκλής Πιλάβιος να κατεβάσει για δεύτερη φορά τα ρολά της ΕΠΟ.
Από τη Δευτέρα, πρώτη του μηνός, και για όλο τον Αύγουστο. Για να λειτουργήσουν τα όργανα χωρίς την πίεση της καθημερινότητας. Να έρθουν οι τεχνικοί σύμβουλοι της UEFA στα θέματα της διαφθοράς, της βίας και της διαιτησίας και να δώσουν τα φώτα τους χωρίς την πίεση του χρόνου. Κι από 1η Σεπτεμβρίου και μετά, όταν θα έχουν φύγει οι ζέστες, θα έχουν έρθει τα μελτέμια και θα έχει τελειώσει και η απεργία των ταξιτζήδων, ξαναβάζουν μπρος.
Εχουν διαλυθεί ομάδες
ΕΛΕΓΑ τις προάλλες ότι, αν πέσει η Καβάλα για την υπόθεση των «στημένων», πέφτουν αυτόματα και οι τιμές των ποδοσφαιριστών της: Ονουάτσι, Ντουγκλάο, Καρντόσο, Αμπντούν. Λάθος. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές μένουν ελεύθεροι. Για «σπουδαίο λόγο». Κι αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό Βόλου και για τον Ηρακλή. Υπάρχει ειδικό άρθρο στον ΚΑΠ που δίνει αυτήν τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές, αν οι ομάδες τους υποβιβαστούν με υπαιτιότητα της διοίκησης κι όχι αγωνιστικά. Κι έχουν γίνει δεκτές τέτοιες προσφυγές στο παρελθόν. Κι έχουν διαλυθεί ομάδες.
Μεγάλος πολιτικός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.
-Αχιλλέας Μπέος
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς γίνεται να υποβιβάζονται Βόλος - Καβάλα και να γίνεται σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Πάτρα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!