Στην Ιθάκη...

του Γιώργου Μαυρωτά
Έγραφα προχθές ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας της ομάδας πόλο των γυναικών που έφτασε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Σήμερα, δεν έχω να προσθέσω κάτι, ξέροντας πλέον ότι πήραν το χρυσό μετάλλιο. Κάποιος, πιο γλαφυρός μπορεί να έλεγε ότι «…σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα τα κορίτσια μας κράτησαν ψηλά τη σημαία μέσα στην λαοθάλασσα της Κίνας, δείχνοντας την ελληνική δύναμη και ψυχή!». Όχι εγώ πάντως. Τα κορίτσια έδειξαν τι μπορεί να κάνει μια καλοκουρδισμένη παρέα, με την δουλειά, την ομαδικότητα και το μεράκι της. Μέχρι την κορυφή του κόσμου μπορεί να φτάσει. Μας συγκίνησε και μας έκανε να χαρούμε γιατί είδαμε την προσπάθεια στα πρόσωπά τους, την αγωνία τους στον πάγκο, τον ενθουσιασμό τους στους πανηγυρισμούς. Κι ήταν σαν να ήμουν κι εγώ μαζί τους στην πισίνα.
Η νίκη ή η ήττα σε έναν τελικό είναι για μένα ήσσονος σημασίας, το έλεγα και προχθές. Το ταξίδι προς τον τελικό είναι που μετράει, που μαρτυράει τις δυνατότητές σου κι εκεί πήραν άριστα τα κορίτσια. Η Ιθάκη του χρυσού μεταλλίου μπορεί να έρθει μπορεί και όχι. Το ταξίδι είναι πάντα εκεί κι είναι αυτό που τελικά αξίζει. Το χρυσό όμως ήρθε για να επιβραβεύσει ακόμα περισσότερο τους κόπους. Σε άλλες εποχές ίσως έλυναν το πρόβλημα της ζωής τους, τώρα απλώς θα έχουν να το λένε με υπερηφάνεια: « Ήμουν κι εγώ εκεί». Κι αυτό είναι που τελικά μένει, αυτό είναι που πρέπει να φυλάξουν στην ψυχή τους.
Κι όμως, αυτή η ομάδα μπορεί να λείψει από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αν κάνει μια “στραβή” στο προολυμπιακό τουρνουά τον προσεχή Απρίλιο. Τότε όλοι θα τους γυρίσουν την πλάτη και θα τις ξεχάσουν, ή, θα τους ζητήσουν και τα «ρέστα». Δυστυχώς στον αθλητισμό είσαι τόσο καλός, όσο την τελευταία φορά. Γι αυτό ας αφήσουμε τα κορίτσια να απολαύσουν την επιτυχία τους χωρίς εθνικιστικές κορώνες. Ας μην τρέξουν να βγουν φωτογραφία -μπροστά κι από τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες - οι διάφοροι παράγοντες. Ας δούμε την επιτυχία στην πραγματική της διάσταση και ότι αυτή διδάσκει. Ας ελπίσουμε ότι ο αθλητισμός έπαψε πια να είναι το εθνικό μας Viagra…
ΠΗΓΗ: www.protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!