Η Δημοκρατία και οι...αλήτες

του Σήφη Πολυμίλη
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της διαπλοκής που κυριαρχεί σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια από την αγαστή σύμπλευση που επιδεικνύουν με τις ανακοινώσεις τους κατά του νέου νόμου οι πρυτάνεις και οι φοιτητικές παρατάξεις, ιδιαίτερα αυτές που πρόσκεινται στα δύο κόμματα εξουσίας. Πρυτάνεις και Σύγκλητοι των περισσότερων πανεπιστημίων ομοθυμαδόν με τους φοιτητοπατέρες της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ εξαπολύουν μύδρους κατά των αλλαγών που επέρχονται και επί της ουσίας συνασπίζονται σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής μήπως και μπορέσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή του νέου νόμου.

Με περισσή υποκρισία πρυτανικές αρχές, όπως αυτές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αφού κατακεραυνώσουν το νέο νόμο με τις γνωστές αοριστολογίες περί αποδόμησης του δημόσιου και δημοκρατικού (!) πανεπιστημίου με την απαραίτητη σάλτσα περί αντισυνταγματικότητας αφού εμποδίζει την ...ελεύθερη, δημοκρατική ακαδημαϊκή λειτουργία του, γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τη βασική αρχή της δημοκρατίας, για την οποία τόσο κόπτονται και αρνούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά επί της ουσίας κλείνουν το μάτι στις φοιτητικές παρατάξεις, κρατώντας κλειστό το πανεπιστήμιο, για να προλάβουν να αρχίσουν τις καταλήψεις ... Φροντίζουν όμως να έχουν και ένα άλλοθι, αφού καλούν φοιτητές και πανεπιστημιακούς να στηρίξουν - με κλειστό επί της ουσίας το πανεπιστήμιο -τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο. Η υποκρισία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο...

Από την άλλη πλευρά οι αντιδράσεις των φοιτητοπατέρων καταδεικνύουν με σαφήνεια το εύρος των συμφερόντων που ανατρέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Εκεί που σφάζονταν κυριολεκτικά, οι φοιτητικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ομονοούν απολύτως μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα προνόμια που είχαν κερδίσει με τους ...αγώνες τους οι συνδικαλιστές τους. Γιατί δεν νομίζω ότι κανείς από αυτούς που βγάζουν τις βαρύγδουπες καταγγελτικές ανακοινώσεις έκανε τον κόπο να ρωτήσει τους φοιτητές, αυτούς τουλάχιστον που τους ψηφίζουν, αν συμφωνούν με αυτά που καταγγέλλουν. "Αυτοί που μαζί τα έφαγαν συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ότι είχε μείνει από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε" καταγγέλλει χωρίς αιδώ η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει επίσης κανένα πρόβλημα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έρχεται να πλήξει με τον πιο ...χυδαίο τρόπο τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση του πανεπιστημίου... Από κοντά, για να μην υστερήσει σε υβρεολόγια και η ΔΑΠ που ...προειδοποιεί τους G.Papandreou και An.Samara - ναι έτσι για να δείξει προφανώς την εξάρτηση τους από την Ευρώπη...- «όχι ρε αλήτες δεν θα επιτρέψουμε να αλώσετε και το πανεπιστήμιο, αρκετή ζημιά προκαλέσατε...»

Αυτή προφανώς είναι η δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο και για την οποία... αγωνίζονται για να μην την χάσουμε. Να τους χαίρονται και οι πρυτάνεις που στηρίζονται σ' αυτούς για να κυβερνούν το πανεπιστήμιο, αλλά και τα κόμματα που τους εκτρέφουν και τους χαϊδεύουν.
αναδημοσίευση απο εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!