Αυτό που δεν μας λένε


του Κώστα Γιαννακίδη
«Κακώς μιλάτε για μέτρα. Αναζητούμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο με βασικό στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, να ανασχεθεί η ύφεση, να προωθηθούν η ανάπτυξη και οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.» Ακόμα και αν δεν ξέρεις ποιος έκανε τη δήλωση, πηγαίνεις και την κουμπώνεις στο πέτο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό επιβεβαιώνει μεν το ευδιάκριτο του πολιτικού του λόγου, αλλά, μεταξύ μας, μάλλον δεν είναι θετικό για τον ίδιο. Το «κακώς μιλάτε για μέτρα» το σπέρνεις καλοκαιριάτικα στο Δελφινάριο και το θερίζεις στις επιθεωρήσεις του χειμώνα.
Ο Κουβέλης ήταν πιο προσεκτικός αν και είπε ακριβώς τα ίδια. Στην ουσία κανένας τους δεν είπε τίποτα. Και οι δύο κομίζουν στο τραπέζι της συζήτησης μία πρόταση για τη λήψη των μέτρων σε δύο φάσεις-η δεύτερη θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί. Σύμφωνα με την πρόταση, την επόμενη διετία 2013-2014 να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ με αποκρατικοποιήσεις και περικοπές σε δαπάνες του Δημοσίου. Επίσης να γίνουν περικοπές στους Δήμους, στην Υγεία και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ. Τη διετία 2015-2016 να εφαρμοστούν τα επιπλέον μέτρα 5,5 δισ. ευρώ μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Και ,εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, να προωθηθούν τα μέτρα περικοπής των συντάξεων και μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο. Καλό; Το λες και φιλανθρωπία. Όμως όσο και αν ταιριάζει στον Κουβέλη, τόσο εκθέτει τον Βενιζέλο-χρειάζεται χρόνο ακόμα για να πάρει το ίδιο «χρώμα» με τον εταίρο του από την Αριστερά.
Έχει λογική αυτή η πρόταση; Ελάχιστη ως καθόλου. Ο Στουρνάρας ακόμα και αν τη θεωρούσε λογική, λέει ότι δεν μπορεί να την ακουμπήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως πειστικό επιχείρημα. Και ο Σαμαράς δεν μπορεί να βγει στην Ευρώπη μόνο με ιδέες. Χρειάζεται κάτι χειροπιαστό. Είναι και το άλλο: η διαπραγματευτική διάθεση της κυβέρνησης δεν βγάζει δόντια προς τους συνομιλητές στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Η πρόταση των Βενιζέλου-Κουβέλη προϋποθέτει σκληρή διαπραγμάτευση, στις παρυφές της ρήξης. Θα απορριφθεί. Πιθανότατα από την τρόικα και όχι από τον Σαμαρά, έτσι για να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή. Το πολύ να γίνουν κάποιες διαρροές εις βάρος του Στουρνάρα και οι τρεις εταίροι θα συναντηθούν εκ νέου με την πραγματικότητα.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να ανακοινώσουν μέτρα που ήδη γνωρίζουν και ως προς το μέγεθος και ως προς τη φύση τους. Πιθανότατα να το κάνουν αργότερα, όταν οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε διακοπές. Και σίγουρα όταν έχουν υποβληθεί περισσότερες φορολογικές δηλώσεις. Διότι αν ανακοινώσουν τώρα μέτρα, ο αέρας θα γεμίσει από μικρά μπλε χαρτάκια σκισμένων φορολογικών εντύπων.
www.protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!