Δεν είναι κορόιδο για να μιλήσει σοβαρά...


του Κώστα Καίσαρη
Ο φίλος μου, ο Νίκος, έχει πει μια μεγάλη κουβέντα. Οταν μαζεύεται η παρέα δηλαδή και κάποιος αρχίζει μια σοβαρή συζήτηση. Αυτόματα αγριεύει και του βάζει χέρι: «Σταμάτα αμέσως. Οταν τρώμε και πίνουμε, μόνο μαλακίες πρέπει να λέμε». Κι έτσι είναι. Πας δηλαδή με την παρέα σου να ξεσκάσεις για δυο τρεις ώρες. Τι κουβέντα θα πιάσεις; Για την οικονομία; Για την ανεργία; Για τα επαγγελματικά του καθενός, που πάνε κατά διαόλου; Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;
Κορόιδο θα πρέπει να είσαι. Στο τραπέζι στο φαΐ και στο ποτό μόνο μαλακίες πρέπει να λες. Κι όχι τώρα λόγο κρίσης, που όλα είναι στριμώκολα. Ανέκαθεν. Ιδού λοιπόν που αυτή η μεγάλη σοφία δεν συναντάται μόνο στους απλούς ανθρώπους. Τις προάλλες είχανε μαζευτεί στην Κηφισιά, στην ταβέρνα «ο Βασίλης», ο Σαμαράς με την παρέα του. Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή, μαζί με 21 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Βουλής. Δεν θα μπορούσε να λείψει άλλωστε το λεβεντόπαιδο ο Μεϊμαράκης. Οπότε κάποια στιγμή ο Σαμαράς λέει τη μεγάλη κουβέντα: «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, περάσαμε τα δύσκολα. Τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε».

Ιδού λοιπόν που μέχρι και ο πρωθυπουργός της χώρας ακολουθεί κατά γράμμα τη λαϊκή σοφία που λέγαμε: «Οταν τρώμε και πίνουμε, μόνο μαλακίες πρέπει να λέμε». Δεν επιτρέπεται να μιλάμε σοβαρά. Κάπως έτσι λοιπόν μεταξύ μια μερίδας κοντοσούβλι και γίδας βραστής να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει, ο Σαμαράς οριοθέτησε το μέλλον της χώρας για τους επόμενους οκτώ μήνες: Τα ζόρια είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Αν καβατζάρουμε το καλοκαίρι με τον τουρισμό θα τη σκαπουλάρουμε και παίρνουμε φόρα για να απογειωθούμε τον Σεπτέμβριο. Αυτό έλειπε ν' αρχίσει να μιλάει για τις αποκρατικοποιήσεις, τη στέρηση των φορολογικών εσόδων και τη μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι πάει. Δεν είναι κανένα κορόιδο ο πρωθυπουργός της χώρας, ανάμεσα στα «εις υγείαν» και στο «άσπρο πάτο» να μιλάει σοβαρά. Για να ξεσκάσουνε βγήκανε έξω οι βουλευτές. Δεν πήγανε στην ταβέρνα για να λύσουνε τα προβλήματα της χώρας. Αυτά τα λύνουνε το πρωί στις εκπομπές του Παπαδάκη και του Καμπουράκη. Μαλακίες λοιπόν λέγανε για να περάσουνε ωραία κι εκεί απάνω κόλλησε ο Σαμαράς την απογείωση. Που, ειρήσθω εν παρόδω, επαληθεύτηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι με την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού.
Για τη χώρα είναι άγνωστο αν τελικά θα απογειωθεί τον Σεπτέμβριο. Το ελικόπτερο, για να παραλάβει τον Βλαστό, απογειώθηκε. Και έφτασε τελικά στις φυλακές Τρικάλων. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η απόδραση δεν τελεσφόρησε. Αλλωστε όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ρουπακιώτης, είχανε γνώση οι φύλακες: «Είχαμε πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης». Συγκεκριμένη πληροφορία για συγκεκριμένο πρόσωπο όπως διευκρινίστηκε σχετικά. Το κράτος δηλαδή δεν κοιμάται. Εχει τα μάτια του ορθάνοιχτα. Γι' αυτό είχανε βάλει το πλέγμα στην αυλή της φυλακής. Μετά συγχωρήσεως όμως προκύπτουν κάποιες απορίες: Αν έχεις δηλαδή την πληροφορία ότι ο Βλαστός πάει να την κάνει α λα Παλαιοκώστας, πώς ξηγιέσαι;
Βάζεις το πλέγμα στο προαύλιο και περιμένεις το ελικόπτερο για να παίξουνε οι φύλακες το παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» με πραγματικά πυρά κι όποιον πάρει ο χάρος; Αν όντως έχεις αυτήν την πληροφορία μεταφέρεις τον Βλαστό σε άλλη φυλακή και σχόλασε ο γάμος. Ή δεν την είχες λοιπόν αυτήν την πληροφορία και λες αρλούμπες ή αν την είχες έπαιξες για πλάκα κορώνα-γράμματα τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Ο ίδιος ο Ρουπακιώτης, άλλωστε, πήγε και έκανε επίσκεψη στις φυλακές Τρικάλων και είπε ότι έγινε πραγματική μάχη. Αυτά.
Οποιος είναι κόντρα με τον Αλαφούζο, είναι εχθρός τους
ΓΝΩΣΤΟ είναι ότι το σκυλί όπου τρώει γαβγίζει. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα τετράποδα. Ουδεμία έκπληξη λοιπόν για το πανό που σηκώθηκε το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από εισιτήρια στο ματς, ούτε τρεισήμισι χιλιάρικα. Οι οργανωμένοι όμως πιστοί στο καθήκον. Οχι σχετικά με το τι θα κάνει η ομάδα στο γήπεδο. Το αγωνιστικό κομμάτι γι' αυτούς είναι το έλασσον. Το μείζον είναι τα δικά τους νταραβέρια. Αφού ξεμπερδέψανε λοιπόν με Βύντρες, Σπυρόπουλους και τον Λάζαρο που τους έκανε μαγκιές με το μαλλί, βάλανε στο σημάδι τον Βγενόπουλο (φωτό). Και με ορολογία Γκόντζου, μάλιστα, που θα τον πείραξε ακόμα πιο πολύ. Το γνωστό «Μπαινω-Βγενόπουλος». Κι ιδού λοιπόν η απορία: Μύγα τους τσίμπησε;
Προφανώς και όχι. Πώς ξαφνικά τους ήρθε λοιπόν να τα βάλουνε με τον κύριο Ανδρέα; Που όλα αυτά τα χρόνια τον είχανε κορώνα στο κεφάλι τους; Ο Βγενόπουλος άλλωστε τους είχε ξεσηκώσει στο συλλαλητήριο που ήταν η αρχή για την πολυμετοχικότητα και το τέλος του Βαρδινογιάννη. Γι' αυτό και ποτέ η «Θύρα 13» δεν είχε καταφερθεί εναντίον του. Τι έχει προκύψει λοιπόν; Προέκυψε αυτό που λέγαμε την περασμένη βδομάδα. Αυτό που επέμενα να λέω δηλαδή παρά τη διάψευση του Αλαφούζου: Οτι ο Ανδρέας με τον Γιάννη τα έχουνε σπάσει οριστικά και αμετάκλητα. Εξ ου λοιπόν και η καταρχήν επίθεση των οργανωμένων με το πανό. Οποιος είναι κόντρα με τον Αλαφούζο, είναι εχθρός τους.
Ο τελευταίος που θα μπορούσε να είναι πίσω από την επίθεση
ΔΕΝ μου αρέσουνε οι γενικολογίες και οι αφορισμοί. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, οι συντεχνιακές λογικές και νοοτροπίες. Η βία είναι βία και δεν τονίζεται ή μεγεθύνεται όταν αφορά μόνο δημοσιογράφους. Η καταδίκη λοιπόν είναι αυτονόητη και δεν προσθέτει απολύτως τίποτα. Ούτε οι υπερβολές όπως το ότι είχανε σκάσει τις προάλλες γκαζάκια έξω από την πόρτα της πολυκατοικίας που μένει ο Χρήστος Κώνστας είχε θεωρηθεί πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Από που οφείλεις να τονίσεις για το τελευταίο κρούσμα είναι ότι η επίθεση στα δημοσιογραφικά έγινε μέσα στο «Καραϊσκάκης». Κι αυτό οφείλει να προβληματίσει τον Ολυμπιακό.
Τα περί ηθικών αυτουργών όμως στο πρόσωπο του Σάββα Θεοδωρίδη είναι υπερβολές. Οτιδήποτε μπορείς να πεις για τον φανατισμό και την Ολυμπιακοφροσύνη του Σάββα. Τίποτα όμως για το επίπεδά του ως άνθρωπος και την προσωπικότητά του. Ο Σάββας είναι υπερβολικός ως οπαδός. Οπως όλοι οι οπαδοί άλλωστε. Δικαιώματα όμως σχετικά με το ήθος, την εντιμότητά του και την αξιοπρέπειά του δεν έχει δώσει ποτέ και σε κανέναν. Από τη δεκαετία του '50 που έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο τελευταίος που θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτήν την επίθεση είναι ο Σάββας.
Ο Πλατανιάς δεν θα είναι μόνος του του χρόνου. Ερχονται και τα Ψαχνά.
-Observer
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκεί που έχει φτάσει η αμόλυβδη, πού θα βρει λεφτά για βενζίνα ο Σαμαράς για να απογειωθεί τον Σεπτέμβριο;
www.sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!