Επανεμφανίστηκε το φάντασμα των «58»

Του Τάσου Παππά
Η κίνηση των «58», αφού απέτυχε να προκαλέσει έναν ευρύτατο διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και τις διάφορες ομάδες που περιφέρονται στην περιοχή της Κεντροαριστεράς, ανέστειλε λόγω των ευρωεκλογών τη λειτουργία της, περιμένοντας να ξημερώσει μια καινούργια μέρα.
Προχθές επανεμφανίστηκε για να απευθύνει συστάσεις προς ναυτιλλομένους. Αφήστε, είπε στα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τις μαγκιές και τις παλαιοκομματικές πρακτικές και εφαρμόστε όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ενώ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη δυσφορία της επειδή προβάλλεται (μάλλον την ηγεσία εγκαλεί) εμφατικά η εθελούσια υποταγή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δίκη προθέσεων κάνει εδώ, αλλά ας εμπιστευθούμε τη διαίσθηση των συντακτών της ανακοίνωσης. Η λογική της κίνησης των «58» βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αντίληψη της ομάδας Βενιζέλου και την κριτική που ασκεί η εσωκομματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΑΡ στην ηγεσία. Δηλαδή, και αυστηρά μνημονιακή και φανατικά αντιΣΥΡΙΖΑ. Ουδεμία έκπληξη.Γύρω απ’ αυτούς τους δύο άξονες κινήθηκε η πρωτοβουλία των «58» από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της. Γι' αυτό και στηρίχτηκε με ενθουσιασμό από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που είδαν στην προσπάθεια μια ευκαιρία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα σκορπισμένα στους πέντε δρόμους ράκη της παράταξης και κυρίως για να στηθεί ένα «προοδευτικό» ανάχωμα στον επελαύνοντα «λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μαγική λέξη που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της είναι «αυτοπροσδιορισμός». Σωστό. Πρώτα τοποθετείς τον εαυτό σου στο πολιτικό περιβάλλον, κατοχυρώνεις μια θέση και στη συνέχεια ψάχνεις για σημεία επαφής με τους άλλους. Ωστόσο, ακόμη και στη βασανιστική φάση της αναζήτησης ταυτότητας και ρόλου, μπορείς να δώσεις ορισμένα δείγματα γραφής, ώστε να καταλάβει κάποιος προς τα πού θέλεις να πορευτείς. «Εξ όνυχος» τον λέοντα που λένε.
Στην περίπτωση των «58» τα πράγματα είναι καθαρά και στα δύο επίπεδα. Για να σωθεί η πατρίδα επιβάλλεται να υλοποιηθούν χωρίς περιττούς αστερίσκους οι εντολές της τρόικας και για να συγκροτηθεί μια «σοβαρή και υπεύθυνη Αριστερά» πρέπει να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοπροσδιοριζόμενη, λοιπόν, επιλέγει οιονεί σύμμαχο τη Δεξιά, αφού αυτή αγωνίζεται για να προωθηθεί το πρόγραμμα, και περιγράφει ως επικίνδυνο αντίπαλο τη ριζοσπαστική Αριστερά γιατί αυτή έχει καταλάβει τον ζωτικό χώρο.

http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!