Πενταετές πλάνο

του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Αυτή η σημερινή ομιλία Σαμαρά στην Πορτογαλία περί ανάπτυξης και απασχόλησης το 2014-2019 θυμίζει λίγο ΓΑΠ, που τον φωνάζουν να δώσει διαλέξεις ως ειδικός για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Και τον πληρώνουν κι από πάνω…


Μελέτησα μετά μεγάλης προσοχής το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο τουριστικό θέρετρο της Αλμπουφέιρα στην Πορτογαλία, για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το μόνο που δεν προκύπτει από το πρόγραμμα είναι η συνάντηση με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε που διατυμπανίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Το πρωί ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έπειτα θα συμμετάσχει σε γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ. Στο γεύμα θα είναι και ο κ. Σόιμπλε αλλά δεν τους βλέπω να κάθονται δίπλα δίπλα, οπότε πώς να μιλήσουν;

Το απόγευμα έχει προγραμματισμένες τετ α τετ συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Ντολ και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Χλωμό να χωρέσει κι εδώ συνάντηση με τον Γερμανό.

Το βράδυ πάλι θα βρεθούν και οι δύο στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

(Οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη συνάντηση μειώνονται έτι περαιτέρω αν λάβει κανείς υπόψη του τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα δύο τραπεζώματα σε όλα ανεξαιρέτως τα ρεπορτάζ: Με απολύτως πανομοιότυπο τρόπο αναφέρεται εμφατικά ότι οι ηγέτες «θα παρακαθίσουν», τόσο στο γεύμα όσο και στο δείπνο. Εμ, με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, αν είναι να παρακαθίσουν κιόλας, όπως θα βρίσκονται χαλαροί στο τουριστικό θέρετρο, πού καιρός για να κάνουν και καμιά σοβαρή δουλειά…)

Το βέβαιο πάντως είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει αδίκως στην Πορτογαλία. Ακόμα κι αν φάει πόρτα από τον κ. Σόιμπλε, αρκεί ο διεθνής αντίκτυπος που θα προκαλέσει η ομιλία του.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης έκαναν διάνα. Ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά να εκφωνήσει ομιλία με θέμα τη «Στρατηγική για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2014-2019». Εκεί λοιπόν θα έχει την ευκαιρία ο έλληνας πρωθυπουργός να εξηγήσει στους ομοϊδεάτες του πώς κατόρθωσε να βγάλει την Ελλάδα από το τούνελ, διατηρώντας την ανεργία στο 26%! Θαυμάζουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτό το επίτευγμα, αλλά πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει τις παραμέτρους του ώστε να ξέρουν πώς θα κινηθούν την ερχόμενη πενταετία. Θα τους αναπτύξει επίσης ο κ. Σαμαράς πώς μπορείς να βγάλεις πρωτογενές πλεόνασμα ενώ τα ασφαλιστικά σου ταμεία χρωστούν 3 δισ. ευρώ σε νέους συνταξιούχους που οι συντάξεις τους δεν τους έχουν αποδοθεί επί διετία ή τριετία. Ενδέχεται να παρουσιάσει και άλλες κυβερνητικές αλχημείες: Πώς εξαερώνεις σε χρόνο dt το 30% του ΑΕΠ, πώς κατασκευάζεις ένα success story με ευτελή υλικά, πώς πουλάς τη δημόσια περιουσία σε τιμές πολύ κάτω του κόστους, πώς ανατρέπεις τις ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα ώστε να πληρωθεί η ρήσις του Ευαγγελίου «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», πώς γίνεται να βγαίνεις δεύτερος στις εκλογές αλλά να είσαι ο μεγάλος νικητής, ποια είναι η… νικηφόρα συνταγή απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς. Έχει πολλά να μάθουν και να ωφεληθούν από τον κ. Σαμαρά οι ομόλογοι και ομοϊδεάτες του, εκεί στη μαγευτική Αλμπουφέιρα.

Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι κατά πόσον θα έχουν την οξυδέρκεια να τον ρωτήσουν πώς σκοπεύει να προαγάγει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Γιατί άλλος τρόπος ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση την κρίσιμη πενταετία 2014-1019 δεν υφίσταται…

http://www.thepressproject.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!