Ο προεκλογικός ανασχηματισμός της επετηρίδας

του Στέλιου Κούλογλου


Ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη άσκηση ακροβασίας: οι Σαμαράς και Βενιζέλος έπρεπε να δώσουν την εντύπωση πως έλαβαν το μήνυμα μετά την εκλογική ήττα, αλλάζοντας την καταστροφή που λεγόταν Στουρνάρας. Και συγχρόνως έπρεπε να διαβεβαιώσουν τον Σόιμπλε και τους άλλους δανειστές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό η επαχθής πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε ο εκλεκτός τους υπουργός Οικονομικών.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι άλλαξε ο Στουρνάρας και έγινε... Γκίκας. Άνθρωπος των τραπεζών με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις, έχει άλλωστε διατελέσει σύμβουλος σε σειρά από αυτές, στο επιτελείο Σημίτη και Παπαδήμου παλιότερα, ο κ. Χαρδούβελης ήταν ότι καλύτερο βρισκόταν στην πιάτσα για να καθησυχάσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα, δηλαδή την αίσθηση ότι το μήνυμα ελήφθη και κάτι αλλάζει, θα αναλάβουν να τα περάσουν τα φιλικά τηλεοπτικά παράθυρα, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Γιατί στην πραγματικότητα τίποτα το καινούργιο δεν φέρνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτός από την αίσθηση ότι η υπάρχουσα συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχει μετρημένες μέρες ζωής και γι' αυτό έπρεπε να υπάρξει και κάποιος σεβασμός την επετηρίδα: να προλάβουν δηλαδή να χρηματίσουν υπουργοί και κάποιες σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες και φανατισμένες τηλεοπτικές περσόνες, από τον Ντινόπουλο και τον Κικίλια μέχρι την Άντζελα Γκερέκου.

Τις ίδιες προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο απίθανος αριθμός υφυπουργών, η απομάκρυνση του Αδώνιδος που έχει δημιουργήσει μέτωπο με συμπαγείς εκλογικές ομάδες ή του καταστροφέα της ΕΡΤ Σίμου Κεδίκογλου, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς αφού μετέτρεψε από κεντροδεξιό σε ακροδεξιό, πετάει σαν στημένη λεμονόκουπα. Κατά τα άλλα το κεφάλι του Αρβανιτόπουλου ο πρωθυπουργός το είχε υποσχεθεί στον Β. Μιχαλολιάκο λόγω της υποστήριξης του αποχωρούντος υπουργού Παιδείας στον Μώραλη στον δήμο του Πειραιά, ο Μιχελάκης πληρώνει τις εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη λόγω κατηγοριών για χρηματισμό ή την διαμάχη του με τον Σγουρό ενώ οι υπόλοιποι αποχωρούν στην απλή λογική, «φύγε συ, έλα εσύ». Στα επίσης κρίσιμα υπουργεία που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν τις «μεταρρυθμίσεις» των δανειστών, οι Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Εργασίας (Γ.Βρούτσης) παραμένουν αμετακίνητοι.

Απομένει να δούμε τις αντιδράσεις από την ΝΔ που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ του 8% να διατηρεί τους υπουργούς του στη κυβέρνηση Σαμαραζέλου, την ίδια ώρα που οι γαλάζιοι υπουργοί πηγαίνουν σπίτι τους. Το βέβαιο είναι ότι ανασχηματίζοντας και τον Στουρνάρα, οι Σαμαράς - Βενιζέλος δίνουν την χαριστική βολή στο καρκινοβατών success story: πως αλλιώς μπορεί να φεύγει από την κυβέρνηση ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας της;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!