Άλλο Πορτογαλία, άλλο Ελλάδα...

του Γιώργου Κούρου

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, πέρα από τις αρνητικές μέχρι σήμερα εμφανίσεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχουν σίγουρα πολλά κοινά. Με βασικότερο ότι βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων!
Και οι δυο κάνουν βέβαια τα αδύνατα δυνατά για να απεγκλωβιστούν από τα «νύχια» της τρόικας, αφού οι αντοχές των κοινωνιών και στις δυο μεσογειακές χώρες είναι κοντά στο σημείο… βρασμού! Οπως στις χύτρες ταχύτητας, η βαλβίδα έχει αρχίσει να «σφυρίζει», που σημαίνει ότι η «φωτιά» θα πρέπει να χαμηλώσει. Κάπως έτσι και οι κοινωνίες των δύο χωρών δεν αντέχουν άλλο την πίεση. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αποφάσισε να κάνει επιτέλους την κοινωνική στροφή, όμως είναι κίνηση… βραδείας απόδοσης.
Αντίθετα, η Πορτογαλία έκανε κίνηση ματ στους δανειστές. Αρνήθηκε να πάρει την τελευταία δόση, γιατί πολύ απλά μπορεί να το κάνει και επομένως μπορεί να μην προχωρήσει στην υλοποίηση δεσμεύσεων που απορρέουν από την εκταμίευσή της.
Δυστυχώς όμως, η χώρα μας δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες και δεν μπορεί να προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις, όσο κι αν η κυβέρνηση το επιθυμεί για ευνόητους λόγους. Και δεν έχει τις δυνατότητες της Πορτογαλίας διότι, ανεξάρτητα από το εάν θα πάρουμε ή όχι τα χρήματα που υπολείπονται, η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ!
Θα πρέπει, δυστυχώς, να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι κεραίας, ώστε στην τελευταία αξιολόγηση, Θεού θέλοντος, να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα!
Επομένως, κάθε προσπάθεια να υιοθετήσει η κυβέρνηση το πορτογαλικό «μοντέλο» είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα στεφθεί με παταγώδη αποτυχία και θα έχει μεγάλο «κόστος» για όλους.
Τα προαπαιτούμενα για μας, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι μονόδρομος. Δυστυχώς, ο «λογαριασμός» έχει εκδοθεί και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Ούτε φυσικά αποτελεί λύση η καθυστέρηση στην υιοθέτησή τους, διότι μπούμερανγκ θα γυρίσει πολύ σύντομα.
Ακόμη και η σκέψη που υπάρχει στα κυβερνητικά γραφεία να μην πάρουμε τώρα τις δύο υποδόσεις της Κομισιόν, αλλά να βγούμε στις αγορές να αντλήσουμε κεφάλαια, για να αποδείξουμε τις δυνατότητές μας και ότι δεν έχουμε ανάγκη την τρόικα, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα καταστροφική.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι οι αγορές μάς δάνεισαν πρόσφατα διότι, σύμφωνα με τα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τηρείτο κατά κεραία! Αν επομένως οι αγορές αντιληφθούν το αντίθετο, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα ξανακλείσουν τις «πόρτες», άγνωστο μέχρι πότε αυτή τη φορά, ενώ οι επιθέσεις δεν θα έχουν τέλος. Και, δυστυχώς, η άμυνά μας «μπάζει»…
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!