«Ετσι, χωρίς πρόγραμμα…»

Του Νίκου Κιάου

«Ετσι, χωρίς πρόγραμμα…» ήταν ο τίτλος της εκπομπής της αγαπημένης και αξέχαστης Μαρίας Ρεζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Α’ Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Βεβαίως και πρόγραμμα είχε και χιούμορ και ακροαματικότητα. Και «τσάκιζε» κόκαλα, καθώς δύο φορές κόπηκε, το 1980 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και το 1982 επί ΠΑΣΟΚ.

Με δάνειο τον τίτλο αυτής της ιστορικής εκπομπής μπορεί να γίνει σταχυολόγηση ορισμένων γεγονότων και ειδήσεων, κυρίως σε τηλεοπτικά κανάλια, την προηγούμενη βδομάδα, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Στις 11 Ιουνίου στο δελτίο ειδήσεων των 8 μ.μ., οι παρουσιαστές του Mega αναφέρονται στον αιφνίδιο θάνατο του σκηνοθέτη του καναλιού Γιάννη Κοτσώνη, με συγκίνηση, με αγάπη, με σεβασμό στη μνήμη.

Στις 12 Ιουνίου, την επαύριο, δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία» ανταπόκριση του Μάκη Νοδάρου για τον θάνατο του Γιάννη Κοτσώνη σε παραλία της Ηλείας. Για το ίδιο θέμα μιλάει στο ραδιόφωνο «105,5 στο Κόκκινο» ο ίδιος δημοσιογράφος. Και λέει ότι ο άτυχος σκηνοθέτης είχε βγει στην παραλία από τη θάλασσα, αισθάνθηκε δυσφορία, κατέρρευσε και η ναυαγοσώστρια τον επανέφερε στη ζωή. Είχαν τηλεφωνήσει για ασθενοφόρο επειγόντως, έφυγε από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ένα αλλά χάλασε στον δρόμο. Χάλασε και δεύτερο και έφυγε τρίτο ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο του Πύργου. Αυτό έφτασε στην παραλία για τον σκηνοθέτη σε μία ώρα και 10 λεπτά. Δεν είχε όμως τον απαραίτητο εξοπλισμό (απινιδωτή κ.λπ.), ήταν «λειψό». Και ο άτυχος Κοτσώνης δεν επέζησε.

Την ίδια μέρα στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κεντρικός σχολιαστής του καναλιού Γιάννης Πρετεντέρης εξεθείαζε το έργο στο υπουργείο Υγείας του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν ώς πριν από δύο ημέρες υπουργός. Το «έργο» ήταν, φυσικά, οι «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας από τον κ. Γεωργιάδη.

Την ίδια μέρα δεν είπαν τίποτα στο δελτίο των 8 μ.μ., για το πώς πέθανε ο προσφιλής τους συνεργάτης. Σιώπησαν. Εως σήμερα κρατάει η σιωπή για τις «μεταρρυθμίσεις», που αφήνουν χαλασμένα ή ακατάλληλα ασθενοφόρα. Ποιοι ευθύνονται για τον θάνατο του Κοτσώνη;

(Λίγο καιρό πριν από τις δημοτικές εκλογές, κανάλια, ραδιόφωνα, «ευαίσθητοι» κ.λπ. είχαν πέσει «να φάνε» τον τότε δήμαρχο Ελληνικού Κορτζίδη για τον θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ…).

Επίσης, την ίδια μέρα στα δελτία ειδήσεων ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ανακοίνωνε πως θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο «επιτυχημένος» Αδ. Γεωργιάδης! Πρώτη φορά πρωθυπουργός ανακοίνωνε ο ίδιος τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο!

Παράλληλα, την ίδια ημέρα 12/6, η ΝΕΡΙΤ παρουσίαζε στις ειδήσεις ότι έξω από το υπουργείο Οικονομικών «καθαρίστριες κινήθηκαν κατά των ΜΑΤ» και «επεισόδια και λιποθυμίες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου». Μ’ άλλα λόγια, οι καθαρίστριες επιτέθηκαν (;) και «λιποθύμησαν» (από τι αυτό;). Αυτό από τη νέα δημόσια τηλεόραση, ενώ και τα άλλα κανάλια και οι φίλα στην κυβέρνηση προσκείμενες εφημερίδες μιλούσαν για την καταστολή των ΜΑΤ και καταδίκαζαν τη «συμπεριφορά» τους.

Αποσιωπήθηκε όμως από όλους το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας «International New York Times», που πρόβαλε φωτογραφία με την αστυνομική βία κατά καθαριστριών, ενώ κι άλλα ξένα ΜΜΕ μιλούσαν για μάχη Δαβίδ κατά Γολιάθ.

Επίσης όλα αυτά τα εγχώρια ΜΜΕ αποσιώπησαν (ή απέκρυψαν) την επίθεση ΜΑΤ σε φωτογράφο που κάλυπτε τα γεγονότα και τον τραυματισμό της. Και βέβαια δεν ανέφεραν το όνομα Τατιάνα Μπόλαρη κι ότι για δεύτερη φορά υπέστη παρόμοια… μεταχείριση.

Προθύμως όμως όλα, αναφερόμενα στα γεγονότα και τις «συγκρούσεις» διαδηλωτών και εκεί ΜΑΤ στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, πρόβαλαν (και καλά έκαναν) ότι τραυματίστηκε ελληνικής καταγωγής Αμερικανή τηλεοπτική παραγωγός (Αρβανιτίδη, μάλλον, το όνομά της).

Σ’ αυτό το «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», δεν έγινε αναφορά σε «μεγάλα» γεγονότα, σε «μεγάλα» ρεπορτάζ, σε «σημαντικές» ειδήσεις, αλλά σε πράγματα μάλλον «συνηθισμένα», «τρέχοντα». Ούτε βεβαίως έγινε αναφορά σε βαρύγδουπες εξαγγελίες πολιτικής ή εξόφθαλμες αποκρύψεις και παραποιήσεις δηλώσεων και θέσεων των πολιτικών αντιπάλων.

Είναι, απλώς, άλλο ένα δείγμα πώς γίνεται η ενημέρωση, τι προβάλλεται, τι αποσιωπάται και πώς μπορεί να αξιολογηθεί ο βαθμός αξιοπιστίας των παρουσιαστών.

Υστερόγραφα:

1. Σχετικά με την επίθεση και τους ξυλοδαρμούς των ΜΑΤ στις καθαρίστριες, μια αναδρομή στην ιστορία. Στις 5/1/76, ο Γεώργιος Σταμάτης, ως τότε α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, γίνεται υπουργός Δημόσιας Τάξης, στη θέση του Σόλωνα Γκίκα. Δεν προλαβαίνει να αναλάβει τα νέα καθήκοντα όμως, διότι υφίσταται σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και εισάγεται στο νοσοκομείο. Σε λίγες ημέρες τα τότε ΜΑΤ επιτίθενται σε διαμαρτυρόμενους απεργούς της εταιρείας «Πίτσος» και τραυματίζουν πολλούς. Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στα τότε ΜΜΕ. Η ηγεσία των ΜΑΤ και της Αστυνομίας είχε φροντίσει να ενεργήσει, όπως ενήργησε, για να φέρει τον νέο υπουργό προ τετελεσμένων γεγονότων. Για να τον αναγκάσει να τους καλύψει, όπως είχε επισημάνει τότε ο αγαπημένος και αξέχαστος φίλος και συνάδελφός μας δημοσιογράφος Αντώνης Κορόβηλας.

2. Στις 12/6 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές κι ευρωβουλευτές). Αναφερόμενος στη «συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας, που θα κερδίσει αυτοδύναμα τις επόμενες εκλογές…», πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί όσο δεν παίρνει στην κοινωνία, στον κόσμο που στενάζει. Είμαστε ανοιχτοί, όσο δεν παίρνει, σε συμμαχίες και συμμάχους που προωθούν, έστω και ένα βήμα, την υπόθεση της ανατροπής». Και κάλεσε τα στελέχη να έχουν στο μυαλό τους ότι «το πολιτικό ήθος και η αριστερή ανιδιοτέλεια πρέπει να συνυπάρχουν το επόμενο διάστημα με την πολιτική ωριμότητα αλλά και την αριστερή μαχητικότητα». Σ’ αυτά δεν αναφέρθηκαν καθόλου τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, εκτός της «Εφ.Συν.» και του Ν. Σβέρκου στις 13/6. Τα άλλα ΜΜΕ μπορεί να μην τα αξιολόγησαν (ή απλώς τα αποσιώπησαν) αλλά η «Αυγή» γιατί δεν ανέφερε τίποτε ούτε στις 13/6 ούτε την Κυριακή 15 Ιουνίου;
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!