Να το παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ;

του Νίκου Σαραντάκου

Αρχίζει αύριο στη Βραζιλία το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ που λέμε στα ελληνικά, και το ιστολόγιο δεν μπορεί να μη συζητήσει το γεγονός. Και επειδή εδώ λεξιλογούμε, αύριο λογαριάζω, αν προλάβω, να ανεβάσω κι ένα άρθρο με τα λεξιλογικά του Μουντιάλ, όπως είχα κάνει πριν από τέσσερα χρόνια.

Όμως, εδώ και καιρό, και περισσότερο όσο πλησιάζει η έναρξή του μεθαύριο, ακούγονται στο Διαδίκτυο καταγγελίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα έργα και θα γίνει η διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ, μαζί και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Για παράδειγμα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: Αυξήσεις στις τιμές των δημοσίων αγαθών, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους, εκδίωξη των ήδη εξαθλιωμένων κατοίκων των παραγκουπόλεων, εκτοπίσεις ιθαγενών πληθυσμών, παιδική και καταναγκαστική πορνεία, εργατικά ατυχήματα για χάρη της επιτάχυνσης των έργων συνθέτουν την πραγματική εικόνα πίσω από την πολυδιαφημισμένη φιέστα και καλεί, μαζί με άλλες οργανώσεις, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη 12 Ιουνίου, μέρα έναρξης του Μουντιάλ δηλαδή, στις 6 μ.μ., έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας (Βασ. Σοφίας 23).
Από πολλές απόψεις η κατάσταση στη Βραζιλία μπορεί να παραλληλιστεί με όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς του 2004, τουλάχιστον όσον αφορά το πάρτι των εργολάβων, την υπέρβαση του προϋπολογισμού, τον πακτωλό που διατέθηκε για να χτιστούν στάδια που σήμερα αραχνιάζουν, τις προσπάθειες ευπρεπισμού, τα μέτρα ασφαλείας. Yπάρχουν όμως και διαφορές στην κατάσταση, και μια από αυτές είναι η στάση των ντόπιων, αφού στη Βραζιλία γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ στην Ελλάδα το 2004 μόνο κάτι περίεργοι, απειροελάχιστη μειοψηφία, είχαν τολμήσει να πάνε κόντρα στο ρεύμα.
Μια συγκροτημένη παρουσίαση των επιχειρημάτων των Βραζιλιάνων που αντιτίθενται στη διοργάνωση του Μουντιάλ έτσι όπως υλοποιήθηκε, υπάρχει σε ένα σύντομο βίντεο εδώ, που το βρήκα χάρη σε ένα άρθρο στη gazzetta.gr. Προσέξτε όμως ότι το βίντεο των Βραζιλιάνων είναι φτιαγμένο πέρσι τέτοιον καιρό, όχι πριν από λίγες μέρες. Ένα ακόμα βίντεο, εκτενέστερο αυτό, παρουσιάζει την κατάσταση στις περιοχές που χτίστηκαν τα στάδια, όπου οι κάτοικοι έπεσαν θύματα της κερδοσκοπίας στη γη.
Πέρα από την ενημέρωση για τις συνέπειες που έχει το Μουντιάλ για τους φτωχούς της Βραζιλίας, κάποιοι στο Διαδίκτυο κάνουν έκκληση και για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ, κάτι που το ζητούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες και πολλοί Βραζιλιάνοι διαδηλωτές, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν “Μην έρθετε στο Μουντιάλ”. Τι σημαίνει όμως μποϊκοτάζ; Σε ένα πρώτο επίπεδο, σημαίνει να μην επισκεφτεί κάποιος τη Βραζιλία για να δει τους αγώνες -αλλά οι διαδικτυακές εκκλήσεις ασφαλώς δεν αφορούν αυτή τη μορφή μποϊκοτάζ, διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν το χρόνο και το χρήμα για τέτοιο ταξίδι και, όσοι είναι, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους προ πολλού και ήδη βρίσκονται στη Βραζιλία ή είναι υπ’ ατμόν. Σε ένα πιο πραχτικό επίπεδο, η έκκληση για μποϊκοτάζ μας ζητάει να μην παρακολουθήσουμε τους αγώνες από την τηλεόραση ή, όπως το θέτει ο Θ. Γιούργας:
Είναι σαν να γνωρίζουμε πως για την κατασκευή ενός μπαρ δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους οι φτωχοί της γειτονιάς και εμείς να πηγαίνουμε χωρίς να τρέχει τίποτα για να πιούμε το μοχίτο μας.
Πως μπορούμε να αντισταθούμε στο έγκλημα που συντελείται στην Βραζιλία του Μουντιάλ;
Απάντηση: Απέχοντας από κάθε επαφή με το προιόν, και διαδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα με σκοπό να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.
Και τι θα καταφέρουμε αν τα κάνουμε αυτά; Και πάλι κάποιοι θα πάνε στο αιματοβαμμένο μπαρ, θα πιούνε τα ποτάκια τους και θα φύγουνε σαν κύριοι. Τι θα αλλάξουμε εμείς εδώ από την Ελλάδα αν δεν δούμε την μπαλίτσα μας;
Απάντηση: Τον εαυτό μας θα αλλάξουμε. Θα μεγαλώσουμε την συνείδησή μας. Θα είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για την επόμενη προσπάθεια αποκτήνωσής μας.
Ενώ όμως καταγγέλλω κι εγώ τις μεθοδεύσεις της ΦΙΦΑ, ενώ συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν συμμερίζομαι την έκκληση για μποϊκοτάζ και κάτι με ενοχλεί στα επιχειρήματα που μόλις παρέθεσα. Εννοώ ότι το έγκλημα που συντελείται στη Βραζιλία του Μουντιάλ δεν συντελείται μόνο στη Βραζιλία και δεν συντελείται μόνο σε σχέση με το Μουντιάλ. Όλες οι πρόσφατες διοργανώσεις Μουντιάλ και Ολυμπιακών αγώνων, τουλάχιστον όσες έγιναν σε όχι πλούσιες χώρες (από την Ελλάδα και κάτω, ας πούμε) είναι βαμμένες στο αίμα. Τάχα ξεχάσαμε τις δεκάδες νεκρούς της Ολυμπιάδας του 2004 (ή μήπως επειδή ήταν οι πιο πολλοί αλλοδαποί δεν μετράνε;) ή τους εκτοπισμένους του Πεκίνου; ή αγνοούμε τους νεκρούς και τη στυγνή εκμετάλλευση των ξένων εργατών που χτίζουν αυτό τον καιρό τα στάδια στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022; Κάθε διοργάνωση Μουντιάλ/Ολυμπιακών αγώνων είναι μια τεράστια μπίζνα, μια επιχείρηση από την οποία ωφελημένος δεν βγαίνει ποτέ ο λαός της διοργανώτριας χώρας. Οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεχωρίζουμε τη Βραζιλία. Ή γιατί ξεχωρίζουμε το Μουντιάλ: δεν είναι τάχα μπίζνα οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αθλητική δραστηριότητα;
Αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα η Βραζιλία, είναι ότι στη Βραζιλία υπάρχει αριστερή ή κεντροαριστερή κυβέρνηση (θέμα ορισμού: σε άλλες χώρες το κεντροαριστερός δεν είναι βρισιά) που βέβαια δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ανατρέψει το κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, αλλά που πάντως απολαμβάνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται άλλωστε για συμμαχία πολλών αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, στην οποία συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας (για την ακρίβεια, το Partido Comunista do Brazil, το μόνο που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση). Άλλωστε, ο υπουργός Αθλητισμού, ο Aldo Rebelo, είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Το αν ο λαός της Βραζιλίας θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην αριστερή συμμαχία θα φανεί στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο (μαζί προεδρικές και βουλευτικές).
Θα μου πείτε, η αστυνομία της αριστερής κυβέρνησης δέρνει πιο μαλακά τους διαδηλωτές και τους απεργούς; Ασφαλώς, μια αριστερή κυβέρνηση σε ένα κεφαλαιοκρατικό καθεστώς έχει να παλέψει καθημερινά με αντιφάσεις, πολλές δυσεπίλυτες και άλλες άλυτες. Ωστόσο, νομίζω ότι διαφορά υπάρχει -και όχι μόνο επειδή η πρόεδρος της χώρας, η (πρώην αντάρτισσα) Ντίλμα Ρούσεφ (έτσι το γράφουμε, μη ρωτήσετε πώς προφέρεται) δεν θα παρευρεθεί αύριο στον εναρκτήριο αγώνα Βραζιλία-Κροατία.
Προσωπικά, δεν θα με ενοχλήσει καθόλου αν για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν γίνει ο αυριανός αγώνας ή αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι διαμαρτυρίες του λαού προκαλέσουν κάποια αναστάτωση και αλλαγή στο επίσημο πρόγραμμα. Αλλά μποϊκοτάζ δεν θα κάνω, παρόλο που δεν είμαι φανατικός φίλαθλος και παρόλο που έτσι κι αλλιώς δεν σκοπεύω να δω όλα τα παιχνίδια (ούτε καν τα μισά). Μπορεί όμως να  κάνω λάθος, το θέμα δεν είναι απλό, γι’ αυτό και περιμένω ειλικρινά να ακούσω τα σχόλιά σας.
ΥΓ Για τους φίλους τού ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ίσως κι ένα δεύτερο δίλημμα ως προς την παρακολούθηση των αγώνων, ότι θα τους μεταδώσει η ΝΕΡΙΤ, ο φορέας που αντικατέστησε την ΕΡΤ, η οποία έκλεισε πριν απο έναν ακριβώς χρόνο, πέρσι στις 11 Ιουνίου, ύστερα από μια ενέργεια οριακής νομιμότητας και συνταγματικότητας (και μάλλον απέξω από τα όρια). Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα αποφεύγει τη ΝΕΡΙΤ, αν δεν κάνω λάθος, που βέβαια έχει έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή τηλεθέαση όταν δεν δείχνει Μουντιάλ. Περιμένω να ακούσω κι εδώ απόψεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!