Οι κροκόδειλοι της Κρήτης

«…Μια Κυριακή πρωί ο Γρυλής ανακοίνωσε ότι οι κότες, που ήταν ο καιρός τους να γεννήσουν πάλι, έπρεπε να παραδώσουν τα αυγά τους.
Ο Ναπολέων είχε υπογράψει, μέσω του κυρίου Ουάιμπερ, ένα συμβόλαιο βάσει του οποίου έπρεπε να παραδίδει τετρακόσια αυγά τη βδομάδα…»
Τζορτζ Οργουελ,
Η φάρμα των ζώων, εκδόσεις «γράμματα»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣΤου Αλέξανδρου Μαυρικάκη*

Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ένα πρωτοφανές γεγονός: την παρουσία ενός, τουλάχιστον, κροκόδειλου σε περιοχή της Κρήτης. Οι κάτοικοι έχουν θορυβηθεί, οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχει κληθεί ειδικός επιστήμονας στο πλαίσιο επιχείρησης σύλληψης του ερπετού(1). Υπάρχουν όμως κι άλλοι κροκόδειλοι που έχουν περικυκλώσει το νησί: το πλοίο που θα καταστρέψει τα χημικά με τη διαδικασία της υδρόλυσης στη Μεσόγειο και οι επίδοξοι επενδυτές που σχεδιάζουν να «αγοράσουν», με μεσίτη το ΤΑΙΠΕΔ, πέντε παραλίες του νησιού.

Στη φάρμα των ζώων «…μια Κυριακή πρωί, τα ζώα μαζεύτηκαν να πάρουν εντολές, κι ο Ναπολέων τους ανακοίνωσε πως αποφάσισε να εφαρμόσει καινούργια τακτική… Οι κότες, πρόσθεσε ο Ναπολέων, έπρεπε να δεχτούν με χαρά αυτή τη θυσία ως μια προσωπική τους συμβολή στο χτίσιμο του μύλου». Ο δικός μας Ναπολέων ενημέρωσε πως έτριξε τα δόντια στους εταίρους μας σε ό,τι αφορά την καταστροφή των χημικών και πως παρακολουθεί το «ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, ιδίως στην Κρήτη, σε σχέση με την ανάγκη να προστατευτεί πλήρως το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου … ότι οι υπεύθυνοι φορείς της Κρήτης δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προσπάθειές γύρω από το ζήτημα αυτό και τις διασφαλίσεις… Η Ελλάδα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, επιδίωξε ευθύς εξαρχής -με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών- να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο… Αφ’ ης στιγμής δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η πραγματοποίηση της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο, εστιάσαμε την προσοχή μας στην ύπαρξη όλων των εγγυήσεων ασφαλείας… Οι εγγυήσεις οι οποίες μας παρέχονται είναι, πρώτον, πολιτικές και θεσμικές… Εκτός, όμως, από τις πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις, παρέχονται και τεχνικές και πρακτικές εγγυήσεις: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μακρά τηλεδιάσκεψη, παρουσίασε τα τεχνικά στοιχεία τής εν πλω υδρόλυσης… Η χώρα μας ενημερώνεται για τις τηλεδιασκέψεις που οργανώνει ο ΟΑΧΟ με διεθνείς περιβαλλοντικές ΜΚΟ για την επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας….(2)».

Εμείς οι ανόητοι «που δείχνουμε ενδιαφέρον (!!!) για τα χημικά» και δεν γνωρίζουμε από υψηλή πολιτική και «εγγυήσεις πολιτικές και θεσμικές» δεν πρέπει να φωνάζουμε γιατί θα κάνουμε κακό στον τουρισμό και ίσως στενοχωρήσουμε και τους εταίρους μας. Τώρα αν υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί λίγο η θάλασσα, να μολυνθούν τα αλιεύματα, να κάνουμε μπάνιο σε μολυσμένη νερά, δεν πειράζει. Μπροστά στο γενικό καλό ας κάνουμε προσωπικές θυσίες. Και αν τα λεξικά γράφουν πως θυσία σημαίνει «θεληματική στέρηση υλικού ή ηθικού αγαθού»(3), δηλαδή κάτι που δεν επιβάλλεται με κυβερνητικές εντολές, οι συγγραφείς μάλλον λανθασμένα ερμηνεύουν τη λέξη και ίσως να είναι, και αυτοί, εχθροί της ανάπτυξης.

Στη φάρμα των ζώων πάλι «… ο Γρυλής έκανε ένα γύρο … και καθησύχασε τα ζώα… Τα διαβεβαίωσε πως δεν είχε παρθεί ποτέ απόφαση, ούτε είχε προταθεί κάτι τέτοιο [δηλαδή] να μην ασχοληθούν με το εμπόριο και να μην πιάσουν χρήματα στα χέρια τους. Ηταν αποκυήματα φαντασίας, πιθανότατα μια από τις ψευτιές που διέδιδε ο Χιονής». Ψευτιές βέβαια όπως αυτές που διαδίδουν για το ΤΑΙΠΕΔ και για την πώληση των παραλιών στις πανέμορφες Κυκλάδες (και στην Κρήτη). Το ΤΑΙΠΕΔ μας καθησυχάζει και μας «τονίζει ότι οι παραλίες αυτές δεν είναι όλες προς πώληση και η τοποθέτηση των εκτάσεων αυτών στη λίστα και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο γίνεται για λόγους διαφάνειας, προκειμένου να γνωστοποιηθεί δημόσια η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ». Τώρα, αν κάποια από αυτές που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα πωληθεί, δεν βαριέσαι, η διαφάνεια να ‘ναι καλά.

Ο κροκόδειλος στην Κρήτη θα συλληφθεί, μάλλον, τις επόμενες ημέρες και θα μεταφερθεί ίσως σε κάποιο ενυδρείο. Το ερώτημα είναι πότε θα συλληφθούν οι άλλοι κροκόδειλοι που ενίοτε χύνουν και κροκοδείλια δάκρυα για τις ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού.
(1) Από Candia news
(2) Από iKriti
(3) Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης
* Οικονομολόγος – Msc Διοίκηση Μονάδων Υγείας
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!