Εσωσαν την τράπεζα, έριξαν οι ολιγάρχες την... κυβέρνηση!

του Γιώργου Δελαστίκ

Χαμός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλγαρία. Ορδές πανικόβλητων πολιτών στέκονταν επί ώρες σε ατελείωτες ουρές μπροστά στις βουλγαρικές τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους πριν τους φάνε τα λεφτά οι τραπεζίτες. Αποκορύφωμα την Παρασκευή, μπροστά από τα υποκαταστήματα της τράπεζας FΙB. Μέχρι το μεσημέρι έχουν αποσυρθεί από την τράπεζα αυτή καταθέσεις ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το απομεσήμερο η τράπεζα σταματάει να δίνει χρήματα. Τα θησαυροφυλάκιά της έχουν αδειάσει. Ξυπνούν οι αναμνήσεις του 1996-1997, όταν και πάλι ο κοσμάκης είχε χάσει τις καταθέσεις του, καθώς οι βουλγαρικές τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει. Η FΙB είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας. Μία εβδομάδα νωρίτερα, έχει ήδη περάσει από τις 20 Ιουνίου 2014 υπό κρατικό έλεγχο και παραμένει έκτοτε κλειστή η τέταρτη βουλγαρική τράπεζα, η ΚΤΒ. Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, υπό το κράτος της εφόδου των καταθετών στη FΙB, η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας βγάζει ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «απόπειρες αποσταθεροποίησης του κράτους τις τελευταίες ημέρες μέσω οργανωμένων επιθέσεων εναντίον βουλγαρικών τραπεζών». Η κυβέρνηση συνεργασίας όμως των σοσιαλιστών με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας δεν αντέχει την πίεση. Καταρρέει. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ ανακοινώνει την Παρασκευή την επικείμενη παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, ύστερα από συμφωνία των αρχηγών των κυριότερων βουλγαρικών κομμάτων.
Την Κυριακή, ο Βούλγαρος πρόεδρος ανακοινώνει τις λεπτομέρειες: θα διαλύσει το κοινοβούλιο στις 25 Ιουλίου, θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές στις 5 Οκτωβρίου. Μόλις και μετά βίας άντεξε έναν χρόνο η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ανίκανου Ορεσάρσκι! Το ότι αυτή η τραπεζική κρίση στη Βουλγαρία ήταν απολύτως τεχνητή, είναι εξόφθαλμο. Ξαφνικά, σε όλους τους υπολογιστές της Βουλγαρίας στάλθηκε ένα μήνυμα την περασμένη εβδομάδα με το εξής περιεχόμενο: τρέξτε αμέσως να πάρετε τα λεφτά σας από την τράπεζα FΙB γιατί καταρρέει από στιγμή σε στιγμή! Αυτή ήταν η αιτία που προκάλεσε τις αναλήψεις από τη FΙB! Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το έσωσε μόνο η παρέμβαση της ΕΕ, η οποία τη Δευτέρα δάνεισε κατεπειγόντως στη Βουλγαρία 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι έτσι κι αλλιώς οι βουλγαρικές τράπεζες έχουν δευτερεύουσα σημασία στη Βουλγαρία, καθώς το 70% (!) του τραπεζικού συστήματος της χώρας βρίσκεται στα χέρια ξένων τραπεζιτών. Η ιταλική τράπεζα Ουνικρέντιτ και η αυστριακή Ραϊφάιζεν ηγούνται των ξένων επικυριάρχων της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς. Τις ξένες τράπεζες που ελέγχουν το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα δεν τις άγγιξε καθόλου το κύμα απόσυρσης καταθέσεων.
Αντιθέτως, τεράστια ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκαν από βουλγαρικές σε ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι αποδίδουν την τραπεζική αναταραχή στη σύγκρουση δύο κορυφαίων ολιγαρχών -του Τσβετάν Βασίλιεφ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται η προαναφερθείσα τράπεζα ΚΤΒ που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του κράτους και έχει κλείσει, και του Ντελιάν Πεέφσκι, ο οποίος είναι μόνο 33 χρόνων και κατέχει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, όντας παράλληλα και βουλευτής του κόμματος της... τουρκικής (!) μειονότητας για να έχει βουλευτική ασυλία.
Σύμμαχοι μέχρι πρότινος, βρίσκονται τώρα σε πόλεμο. Ο Πεέφσκι, λένε βουλγαρικές πηγές, οδήγησε σε χρεοκοπία την τράπεζα ΚΤΒ του Βασίλιεφ, όταν απέσυρε τεράστια ποσά που είχε κατατεθειμένα σε αυτήν. Βέβαιο είναι επίσης ότι ο Πεέφσκι προσπάθησε να πιέσει ανεπιτυχώς πέρυσι το καλοκαίρι τη μόλις σχηματισθείσα κυβέρνηση σοσιαλιστών - τουρκικής μειονότητας οργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της με διάφορα προσχήματα, παρόλο που ο ίδιος ήταν και είναι βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με στόχο η κυβέρνηση να τον διορίσει αρχηγό της... μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών!!! Κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε παντοδύναμο, γιατί μέσω των εφημερίδων του και με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να εκβιάζει τους πάντες που στέκονταν εμπόδιο στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες! Υπάρχουν φυσικά και βαθύτερα αίτια ανατροπής της κυβέρνησης των σοσιαλιστών, για τα οποία θα μιλήσουμε σύντομα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!