Τσίπρας, Αβραμόπουλος, ΥΕΘΑ και εθνική πολιτική

του Γεώργιου Π. Μαλούχου


Ένα πολλαπλά σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα χθες το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την πολύωρη, εις βάθος και απολύτως ολοκληρωμένη εθνική ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος σύντομα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη αυτή ήταν πραγματικά ιστορική, για πολλούς λόγους:
Πρώτον, επειδή πραγματοποιήθηκε σε μία πάρα πολύ λεπτή και σημαντική στιγμή για την Κύπρο και την Ελλάδα, με την τουρκική προκλητικότητα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την έντονη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Η περιφερειακή ρευστότητα είναι πάρα πολύ αυξημένη και, μέσα σε ένα ούτως ή άλλως αρκετά ηλεκτρισμένο γενικότερο κλίμα, ουδείς μπορεί πια να αποκλείσει οτιδήποτε.
Με τις εξελίξεις να είναι συνεχείς και απρόβλεπτες, η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν σήμερα να είναι πιο έτοιμες από ποτέ και το πράττουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν στα πλαίσια μιας τρομερής κρίσης. Πλευρές αυτής της ετοιμότητας αποτελούν τόσο η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που, παρά την κρίση, διατηρείται, όσο και οι συμμαχίες της.
Εξίσου όμως σημαντικό στοιχείο ισχύος είναι και η εσωτερική πολιτική συνεννόηση για την εθνική θέση της Ελλάδας που πρέπει να διαμορφωθεί πέρα από κομματικές διαφορές και από στερεότυπα του παρελθόντος. Αυτό το τελευταίο, που είναι πολύτιμο, υπηρέτησε πολύ αποτελεσματικά η χθεσινή επίσκεψη.
Δεύτερον, πέρα από τα γεωπολιτικά και τα «παραδοσιακά» εθνικά θέματα, η επίσκεψη είναι ιστορική γιατί βρισκόμαστε σε μία πολιτική συγκυρία που οι επαφές ανάμεσα στους ψύχραιμους και εθνικά σκεπτόμενους ανθρώπους όλων των κομμάτων πρέπει να εντείνονται, να γίνονται όσο το δυνατόν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές: είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη εποχή, η οποία δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με μεγιστοποίηση της εθνικής ομοθυμίας. Οσοι υπηρετούν αυτή την κατεύθυνση βοηθούν, σε αντίθεση με εκείνους που εκβιάζουν και βλάπτουν. Ο διχαστικός και φοβικός λόγος πρέπει να ηττηθεί κατά κράτος για να μην ηττηθεί η χώρα.
Τρίτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η επίσκεψη αυτή συνέβαλλε πολύ αποφασιστικά στην καλύτερη γνωριμία δύο φαινομενικά ίσως απόμακρων αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αντιθετικών κόσμων: της Αριστεράς και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κόσμοι που είναι πολύ πιθανό να υπηρετήσουν από κοινού σύντομα τη χώρα και, ως εκ τούτου, πρέπει να έχουν ανοίξει ισχυρούς διαύλους αξιόπιστης επικοινωνίας. Και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό...
ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!