Πανεπιστήμια στα σκουπίδια

του Γεώργιου Π. Μαλούχου

Ουδείς μπορεί να επικροτήσει τη χθεσινή πράξη φοιτητών οι οποίοι αποφάσισαν ότι μπορούν να πάρουν σακούλες με σκουπίδια και να τις αδειάσουν στα πρυτανικά γραφεία – κάθε άλλο μάλιστα.
Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν είναι ευθύνη των φοιτητών η αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί σε τόσα πανεπιστήμια τα οποία έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς σκουπιδότοπους, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, αλλά εδώ και καιρό.
Οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν προχθές ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με τους νέους προυπολογισμούς – και ένας κύριος λόγος που τόσα ελληνικά ΑΕΙ έχουν καταστεί πλέον χωματερές είναι ακριβώς αυτός, ότι οι πόροι πια δεν αρκούν.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η δραματική υποβάθμιση που συντελείται σταδιακά σε τόσα ΑΕΙ και που δυστυχώς πολλοί μοιάζει να αρχίζουν ήδη να τη συνηθίζουν, δεν είναι τίποτα άλλο από τον υλικό καθρέφτη μιας άλλης, ακόμα πιο ουσιαστικής υποβάθμισης της ίδιας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.
Εξαιρέσεις ασφαλώς υπάρχουν και ενίοτε λαμπρές. Όμως, η γενική εικόνα είναι κάθε μέρα όλο και πιο αποκαρδιωτική και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.
Κακά τα ψέματα: τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν πέσει εδώ και χρόνια θύματα όλων των γνωστών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος (αναξιοκρατία, κομματοκρατία όλων των αποχρώσεων, διαφθορά, συνδικαλιστική κυριαρχία κοκ), τώρα, με την κρίση, χτυπήθηκαν και από τη χαριστική βολή που μετέτρεψε πολλά εξ αυτών σε σκουπιδότοπους με όλες τις έννοιες του όρου.
Μπορεί λοιπόν οι φοιτητές να μην έπραξαν ορθά που χθες πέταξαν τα σκουπίδια στα πρυτανικά γραφεία, όμως, αν θέλει να είναι κανείς δίκαιος, δεν είναι εκείνοι που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε σκουπιδότοπους.
Αλλοι είναι εκείνοι που έχτισαν ποικίλες καριέρες και περιουσίες από αυτή την κατρακύλα και οδήγησαν τόσα ελληνικά πανεπιστήμια στα σκουπίδια.

http://www.tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!