Όσο δεν υπάρχουν κανόνες θα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας

του Κώστα Καίσαρη


ΑΓΝΟΩ όσα είπε χθες ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Γι' αυτό, άλλωστε, ξεκίνησα όπως κάθε μέρα να γράφω από τις 10 το πρωί. Δύο ώρες πριν αρχίσει η πρες κόμφερανς. Οπως είχα αγνοήσει αυτά που είχε πει στη Σουπερλίγκ ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτό που έχω να πω είναι τούτο: Οτι Μαρινάκης-Μελισσανίδης είναι πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπως είναι πάνω από το μπάσκετ ο Γιαννακόπουλος και οι Αγγελόπουλοι. Οσο, λοιπόν, οι παράγοντες είναι πάνω από τους θεσμούς δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Οσο δεν υπάρχουν κανόνες θα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Απλά πράματα.
Και δεν έγινε αυτό χθες. Αυτό υπάρχει εδώ και 35 χρόνια. Από το 1979, όταν το νταραβέρι στην μπάλα έγινε επαγγελματικό. Σαφώς και ήταν πάνω από το ποδόσφαιρο ο Γιώργης ο Βαρδινογιάννης. Αυτός κανόνιζε αν οι ξένοι θα είναι δύο ή τρεις και ποιοι κανονισμοί θα ισχύουν κάθε φορά στις μεταγραφές. Το αν πήρε λίγα ή πολλά πρωταθλήματα είναι άλλου είδους συζήτηση και ελάσσονος σημασίας. Βαρδινογιάννης ήταν κι ο Τζίγγερ, αλλά δεν θέλησε ποτέ να είναι πάνω από το ποδόσφαιρο. Δηλαδή να κάνει κουμάντο. Ως μέγεθος, ωστόσο, ήταν πολύ πιο δυνατός από όλους τους θεσμικούς παράγοντες: Ποδοσφαιρικούς και πολιτικούς.
Πάνω από το ποδόσφαιρο ήταν για λίγα χρόνια, τη δεκαετία του '90, ο Μελισσανίδης. Για δεκαπέντε σχεδόν χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης έπαιζε με το ποδόσφαιρο όπως με τις χάντρες του κομπολογιού του. Για μια σεζόν κατάφερε να κάνει το ίδιο ο Νικόλας Πατέρας. Σαφώς πιο εύκολο το έργο του Βαγγέλη Μαρινάκη: Γόντικα και Αδαμίδη είχε απέναντί του όταν έκανε το μπάσιμο στο ποδόσφαιρο. Και για να τα λέμε όλα, όταν η Ελλάδα έμπαινε στο Μνημόνιο αυτός έβαλε μια πενηντάρα για τον Ολυμπιακό. Κι επειδή όλοι ψάχνουνε για αφεντικά, του ανοίξανε τις πόρτες, του κάνανε υπόκλιση και του είπανε «περάστε».
Ποιος να μπει στη μέση σήμερα για να σταματήσει τον πόλεμο Μαρινάκη-Μελισσανίδη; Ο Σαρρής ως πρόεδρος της ΕΠΟ, της ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής; Πάμε παρακάτω. Ο Τάκης Αγραφιώτης ως πρόεδρος της Σουπερλίγκ; Εδώ γελάνε. Ο Ιωάννης Ανδριανός ως υφυπουργός Αθλητισμού; Εδώ ξεκαρδίζονται. Κι αφορμής δοθείσης, ο Ανδριανός γιατί δεν πήγε στη χθεσινή πρες κόμφερανς του Μελισσανίδη; Οπως είχε πάει όταν ο Μελισσανίδης παρουσίασε την έκδοση του βιβλίου για την ιστορία της ΑΕΚ. Οπως όφειλε ο Ανδριανός να πάει στη Σουπερλίγκ όταν έμαθε ότι κάνει καταγγελίες ο Μαρινάκης. Οπως είχε πάει στο «Καραϊσκάκης» στην προεκλογική συγκέντρωση του Μώραλη, σε αθλητική εκδήλωση μαθητών που είχε οργανώσει ο Κούβελος ως ΕΟΕ.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Οτι τα αφεντικά των ομάδων είναι τόσο ισχυρά ως μεγέθη, που κάτι Υπουργούς σαν τον Ανδριανό όχι δεν τους υπολογίζουνε, αλλά δεν τους βλέπουνε καθόλου. Τους σπρώχνουνε και τους προσπερνάνε σαν να μην υπάρχουνε. Τόλμησε ο αρμόδιος Υπουργός να βγάλει έστω και μια λέξη από το στόμα του; Συμπέρασμα: Οταν οι ποδοσφαιρικοί και πολιτικοί θεσμοί είναι της πλάκας, εύλογο είναι να επικρατούν συνθήκες Σικάγου την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Και χωρίς να έχει εμφανισθεί ακόμα ο ομοσπονδιακός πράκτορας Ελιοτ Νες (φωτό), που θα επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα κάστανα από τη φωτιά έχουν κληθεί να βγάλουν ο Κορέας για την «εγκληματική οργάνωση» και ο Σιμιτζόγλου για τον Ζωγράφο. Αυτά.
Αν η ενδυματολογική αλλαγή του Θεοδωράκη έγινε αντικείμενο σχολιασμού και συζητήσεων, ο πολιτικός του λόγος συγκλόνισε
ΠΛΗΡΗΣ ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Νέα δεδομένα σε όλα τα μείζονα εθνικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα: Ο Σταύρος Θεοδωράκης άλλαξε λουκ. Πέταξε το σακίδιο και πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου κρατώντας καφέ δερμάτινο χαρτοφύλακα (το αν ήταν γνήσιος ή μαϊμού, η αρμόδια ν' αποφανθεί είναι η Φωτεινή Πιπιλή). Ταυτόχρονα έβγαλε το τι σερτ, το μπλου τζιν και το μπουφάν κι εμφανίστηκε με σκούρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο (χωρίς γραβάτα, δηλαδή, αλά Τσίπρας). Τέλος, έβγαλε την ελβιέλα και πήγε με τα σκαρπίνια που φόραγε όταν είχε ντυθεί γαμπρός.
Ο ανασχηματισμός στην εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν σαρωτικός. Και προάγγελος σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων. Αν, λοιπόν, η ενδυματολογική αλλαγή του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε αντικείμενο σχολιασμού και συζητήσεων, ο πολιτικός του λόγος συγκλόνισε. Η τοποθέτησή του σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας τσάκισε κόκαλα: «Πρέπει να αναζητηθεί σαν υποψήφιος ένα πρόσωπο που θα ενώνει όλους τους Ελληνες». Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρέπει να βρεθεί μια «πατριωτική λύση» για το χρέος. Πράγματι. Τέτοια πρωτοτυπία, τέτοιες τολμηρές τομές μόνο ένας Σταύρος Θεοδωράκης θα μπορούσε να βάλει πάνω στο τραπέζι.
Το καλύτερο επάγγελμα είναι πολιτικός
ΓΙΑ τρία κακουργήματα τον στέλνουνε τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Κι αν ήσουν χαιρέκακος, θα μπορούσες να πεις «καλώστονε κι ας άργησε». Προσωπικά, πάντως, κάθε φορά που έπεφτε μπροστά μου (στην τηλεόραση) ο Καρατζαφέρης, θυμόμουν αυτό που είχε πει ο Αγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζάκσον: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Το αν βέβαια και κατά πόσο είναι απατεώνας ο Καρατζαφέρης θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Λέμε τώρα για την εντύπωση που σου δίνει με τη συμπεριφορά του. Την ευκολία, δηλαδή, με την οποία επικαλούνταν όλα αυτά τα χρόνια την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Οπως ακριβώς ο Παπαδόπουλος της 21ης Απριλίου.
Οπως ακριβώς οι ταγματασφαλίτες και λοιποί συνεργάτες των Γερμανών επί Κατοχής και των Εγγλέζων στη συνέχεια. Οπως ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και οι λοιποί «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής. Κι επειδή ο πατριωτισμός πουλάει, έφτασε ο Καρατζαφέρης να έχει ένα Ε9 σαν τηλεφωνικό κατάλογο. Στα είκοσι εκατομμύρια γιούρο υπολογίζεται η ακίνητη περιουσία του. Την κινητή την ψάχνουνε στις οφ-σορ. Και δεν είναι βέβαια μόνο ο Καρατζαφέρης το χαλασμένο δόντι του πολιτικού συστήματος. Οπως είπε πρώτος ο Λαζόπουλος, αν παντελόνιασε ο Καρατζαφέρης 1,65 εκατομμύρια γιούρο για να κάνει επερωτήσεις και να πιέζει, πόσα αρπάξανε αυτοί που είχανε δικαίωμα υπογραφής. Συμπέρασμα: Το καλύτερο επάγγελμα είναι πολιτικός. Στη διαιτησία π.χ. τ' αρπάζουνε αυτός που σφυράει και οι λάινσμαν. Στην πολιτική τα παίρνει μέχρι και ο τέταρτος που κρατάει τα μπόσικα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα αντέξει το ελληνικό ποδόσφαιρο την απώλεια του Τάκη Αγραφιώτη;
Εγώ δεν σας είπα ότι είμαι ψάλτης στην εκκλησία.
-Δ. Μελισσανίδης
sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!