Στο θηλυκό σύμπαν του Βασίλη Τσιτσάνη.

«Σερσέ λα φαμ», από το ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών.

Με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, το σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη αποκαλύπτεται στο έργο του Στρατή Πασχάλη, «Σερσέ λα φαμ - Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη», που παρουσιάζεται  από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία - χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Μαγευτική ύπαρξη, αλλά και μοιραία καταστροφική

Πρόκειται για ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο, με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε, σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία και, άλλοτε, σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Το «Σερσέ λα φαμ», που γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ,  επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη, τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα.  
Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση, πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν, επί σκηνής, τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ.

Χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό

Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό, με χαρακτήρες και περιστατικά φανταστικά, μα και βασισμένα στα λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη, αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό. Αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό, για να δομήσει μια ονειρική πλοκή, με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η παράσταση αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.

Μετέωρος και μοναδικός

«Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, δημιουργώντας γι’ αυτό όλες τις μετέπειτα προοπτικές ανάπτυξης και διάδοσής του σε όλο τον κόσμο. Πέτυχε πρώτος την τομή. Αλλά δεν την καρπώθηκε. Έμεινε μετέωρος και μοναδικός. Γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντικός, σε βαθμό που να μας θυμίζει τον Παπαδιαμάντη και τον Καβάφη, στον τομέα του. Οι γυναίκες, στο έργο του, είναι άλλοτε σωτήριες οπτασίες και άλλοτε καταστροφικοί πειρασμοί. Αινίγματα και αλληγορικές ενσαρκώσεις. Σύμβολα και φαντασιώσεις. Ιδέες αλλά και πραγματικές καλλονές.

Προσπαθήσαμε σε αυτό το μικρό δρώμενο να δώσουμε μερικές εικόνες, πορτρέτα, καταστάσεις, ατμόσφαιρες γύρω από κάποιες γυναίκες, που τις φανταστήκαμε περισσότερο μέσα από τα τραγούδια του, τη ζωή του. Με σεβασμό και δέος» εξηγεί ο συγγραφέας του έργου.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης, ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος, μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής -Μαυρογέννης, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά, βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού, οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης. Διανομή (με αλφαβητική σειρά):  Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Λεωνίδας Κακούρης, Στέλιος Καλλιστράτης, Δημήτρης Καραβιώτης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρήστος Σιμαρδάνης, β’ διανομή: Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Λιζέτα Καλημέρη, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Διονυσίου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου. Χορεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Βαγιωνάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Γιάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουκιανή Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας. Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Ατρείδου (φλάουτο), Ηλίας Γυλλός (ακορντεόν), Ανδρονίκη Δονουκαρά (βιολί), Κώστας Ιακώβου (μπουζούκι), Γιάννης Καρακαλπακίδης (μπάσο), Δημήτρης Κριτσίμης (κλαρίνο, μπαγλαμάς), Νικόλας Παπακωνσταντίνου (κιθάρα), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).

Πληροφορίες
Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός: Κολοκοτρώνη 25 - 27, Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 20.00, Κυριακή: 19.15. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητές - άνω των 65: 10 ευρώ, λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη και Πέμπτη): γενική είσοδος: 10 ευρώ, ομαδικές κρατήσεις (20 άτομα και άνω) για την ίδια παράσταση: 9 ευρώ, ειδική τιμή για ανέργους: 5 ευρώ, «2 + 2 = 3» στα 4 εισιτήρια το ένα δωρεάν (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο των 15 και 10 ευρώ), ενώ η έκδοση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και μία ημέρα πριν την προσέλευση στο θέατρο (δεν ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής). Επίσης, ισχύουν η Πολιτική Συγκοινωνούντων Θεάτρων και η Κάρτα Πολιτισμού. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ,  καταστήματα Γερμανός, Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS), τηλεφωνικά: 2315 200200, ηλεκτρονικά: tickethour.com.
naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!