Τι γύρευες Κάκη στα πεύκα; Κάμπια ήσουνα;

γράφει ο ΜΕΤΕΩΡΟΣ


Μεσοβέζικα πράματα, που 'λεγε ο αμίμητος Μίμης Φωτόπουλος στην ξεκαρδιστική κωμωδία «Ο Θόδωρος και το δίκαννο». Τι να περιμένει κανείς από άτομο που το βαφτιστικό του θυμίζει επώνυμο και το επίθετό του παρατσούκλι; Τα 'χω γράψει σε ανύποπτο χρόνο, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα επαναλαμβάνω από την επαύριο κιόλας του ανασχηματισμού, οπότε ουδεμίαν φέρω ευθύνη. Για τον Γκίκα Χαρδούβελη ο λόγος, τον οποίο ζαλωθήκαμε στην πλάτη ως απότοκο του χαρίσματος ΘΑμαρά να επιλέγει συνεργάτες. Τρομάρα του! Τιτίβισε προχθές στην τιβί ο Κάκης -εκ του Γκικάκης- και τα 'κανε μαντάρα. Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά φύλλα τον κράξανε. Του 'ρθε νταμπλάς του Καλαματιανού. Τον έπιασε απ' τ' αυτί και τον έβαλε να κάνει τον πελαργό στη γωνία. «Τι γύρευες στα πεύκα, Ρούλα; Κάμπια ήσουνα;». Χρησιμοποίησε την εμβληματική ατάκα της αθάνατης ταινίας για να μην παραφράσει τον ποιητή: «Τσάρε τι ζητούσες στη Μεσογείων συ ένας υπόγειος».
Νταμάρι το δίκιο του. Βουνό. Και τρέχουν εις μάτην δοκησίσοφος Σοφί και Αννούλα - Μιχαλάκης να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και τι δεν ξεφούρνισε ο στόμας του. Θα γίνουν, λέει, φοροελαφρύνσεις αλλά μόνον όταν η ανάπτυξη τρέξει με ρυθμό 3,5%. Δηλαδή του αγίου πο...τέ. Αφοπλιστικές ήταν όλες οι απαντήσεις του: Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία ώσπου να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Τουτέστιν φέξε μου και γλίστρησα. Υπογράμμισε επίσης ότι το Μαξίμου συζητά για νέο μνημόνιο, στο οποίο το ΔΝΤ θα έχει καθοριστικό ρόλο. Από μικρό κι από ζαβό μαθαίνεις την αλήθεια, επιμένει η παμπάλαη κινεζική ρήση. Μαρτυριάρη τον αποκαλεί με πηχυαίο τίτλο εφημερίδα που λιβανίζει τον ΘΑμαρά, καταλογίζοντάς του πως αποδομεί την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν είπε είναι πως με τα μυαλά που κουλαντρίζουν επιστρέφουμε οσονούπω, όχι στη δραχμή, αλλά στη μνα και τον οβολό.
Ακατάσχετη λογοδιάρροια τον έπιασε τον ερίφη. Βγήκε στο γυαλί· λίγο το 'χεις; Θα τον αναγνωρίζουν εφεξής ο ξερακιανός περιπτεράς, η τροφαντή φουρνάρισσα κι ο χασάπης με το τσιγκελωτό μουστάκι. Τόνισε σε σπαραξικάρδιο τόνο πως είναι τάχα μου αυτοδημιούργητος. Εφυγε απ' το σπίτι στα έντεκα. Εβγαλε το γυμνάσιο οικότροφος και σπούδασε στις ΗΠΑ υπότροφος. Κι έφυγε για τη Δυτική Ακτή με 1.500 ντόλαρς στην τσέπη, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα της ανεργίας. Πόσο άγαρμπα, αλήθεια, παριστάνουν τους λαϊκούς όλοι τούτοι οι χλεχλέδες των θώκων; Τι πά' να πει πιθανότητα, ρε Καραμήτρο, όταν η παρέα σου έχει καταδικάσει στην ανέχεια τον μισό πληθυσμό της χώρας; Και το αποκορύφωμα: «Υπήρξα σύμβουλος τριών κυβερνήσεων» κόμπασε. «Δύο. Σ' αυτήν είστε υπουργός» τον διόρθωσε ο παρουσιαστής. «Συγγνώμη, μπερδεύτηκα» τον κατακεραύνωσε. Σύμβουλος θαρρεί πως είναι ακόμα. Φανταστείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα και να πάτε να σας ορμηνέψει ο Κάκης. Κακήν κακώς θα εξελιχθεί ο βίος σας. Με σκόνη από την Αφρική και σποραδικές βροχές τον περιλούζουν τα μετέωρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!