Θεσσαλονίκη: Η παρανομία βλάπτει σοβαρά την παραλία


του Τάσου Τασιούλα

Ευτυχώς οι δήμοι που έχουν στην αρμοδιότητά τους το παραλιακό μέτωπο έβαλαν μπροστά τις αναπλάσεις επενδύοντας σε ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης. Πρώτα όμως πρέπει να συγκρουστούν με συμφέροντα και να κάνουν τα (δύσκολα) αυτονόητα…

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, πέραν της κεντρικής παραλίας (παλιά και νέα), αρχίζει να μπαίνει σε μια σειρά. Ακόμη είναι νωρίς για να μιλήσουμε για έργα, όμως τουλάχιστον οι δήμοι αποφάσισαν να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες, να διεκδικήσουν τις χρηματοδοτήσεις και μέσω συγκεκριμένων σχεδίων να προχωρήσουν στη βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης σε αυτόν τον «παράδεισο».

Επιμένω στην κατάσταση κι όχι τόσο στην εικόνα, διότι αυτό που προέχει είναι η εξυγιάνση των εδαφών.

Στην ανατολική πλευρά, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής (ορθότερα ως την οδό Αργοναυτών της Καλαμαριάς επειδή το υπόλοιπο κομμάτι ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης κι έχει το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον) ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που «τραυμάτισαν» το έδαφος είναι οι εδώ και δεκαετίες αυθαίρετες ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες. Εκεί απαιτείται εξυγίανση, όπως άλλωστε και κατά μήκος της παραλίας μπροστά από το παλιό «ΒΙΑΜΥΛ» και σε ορισμένα άλλα –μικρότερης έκτασης- τμήματα.

Στη δυτική πλευρά, από το λιμάνι (δεν περιλαμβάνω το χώρο του ίδιου του λιμανιού, που έτσι κι αλλιώς παραμένει ως δραστηριότητα) μέχρι το Καλοχώρι τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η περιοχή στις εκβολές του Δενδροποτάμου είναι σήμερα μια χαβούζα. Στη συνέχεια υπάρχουν τα παλιά βυρσοδεψεία, ένας χώρος, που αφού έφυγαν οι ρυπογόνες μονάδες (η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης της Μεσογείου είχαν χαρακτηριστεί), παρέμεινε με όλα τα τοξικά κατάλοιπα στο έδαφός του να ξεπλένονται ακόμη και σήμερα στο Θερμαϊκό. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, που παράγουν ρύπανση, όπως και τα προβλήματα με τους ανυπολόγιστους by pass αγωγούς από –κυρίως- αυθαίρετες παραγωγικές, αποθηκευτικές ή άλλες μονάδες ή τα προβλήματα με τις αυθαιρεσίες στο Δέλτα μέχρι το Καλοχώρι (σκουπίδια, καμένα λάστιχα, απόβλητα, νιτρικά, λιπάσματα κτλ.). Και επιπλέον υπάρχει και η ρύπανση από τα ποτάμια και τα κανάλια της περιοχής.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι των περιοχών και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι μόνο το ξέρουν, αλλά τους προβληματίζει και αναζητούν οριστικές λύσεις.

Σοβαρή εξυγίανση του εδάφους χωρίς να δαπανηθούν ποσά εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτό επίσης το γνωρίζουν όλοι. Όμως, όσο παραμένει αυτή η κατάσταση τα προβλήματα επιδεινώνονται και για το Θερμαϊκό και για το παραλιακό μέτωπο.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση για να σταματήσει αρχικώς η ρύπανση και στη συνέχεια να γίνει σταδιακή αποκατάσταση και εξυγίανση.

Για παράδειγμα στην ανατολική πλευρά, τα ναυπηγεία θα πρέπει να απομακρυνθούν ως αυθαίρετα. Το ερώτημα –μέχρι στιγμής μένει αναπάντητο- είναι πού μπορούν να μεταφερθούν; Προφανώς και κανείς δε θα ήθελε να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους οι συγκεκριμένες μονάδες. Υπάρχουν όμως λύσεις νόμιμες και λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Τα παλιά βυρσοδεψεία δείχνουν το δρόμο. Η μεταφορά τους εντός της ΒΙΠΕ στη Σίνδο έβαλε επιτέλους μια τάξη. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει (το συντομότερο) και για τα ναυπηγεία.

Στη δυτική πλευρά, ορθώς εξοργίζεται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με την κατάσταση που επικρατεί στο χείμαρρο Δενδροποτάμου. Ζητάει ελέγχους και βαριά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν. Όχι μόνον αυτό, αλλά πρέπει να είναι και συνεχείς οι έλεγχοι από υπηρεσίες που μόνο κατ’ όνομα είναι σήμερα ελεγκτικές. Όταν δεν έχουν το προσωπικό για τις στοιχειώδεις αυτοψίες, έστω και σε επείγουσες καταστάσεις, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των κρουσμάτων ρύπανσης. Με αυτή τη λογική όμως ο Δενδροπόταμος θα συνεχίσει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για το Θερμαϊκό και τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αστυνόμευση πρέπει να υπάρξει και στο υπόλοιπο δυτικό παράκτιο μέτωπο, ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει όλη αυτή η τριτοκοσμική αυθαιρεσία που έχει δημιουργήσει ένα γκέτο ανομίας.

Και επίσης, οι δήμαρχοι οφείλουν να καταγγείλουν όλες τις αυθαιρεσίες στο παραλιακό μέτωπο και να επιδιώξουν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και την απομάκρυνσή τους ή έστω τη νομιμοποίηση εάν κάτι τέτοιο το θεωρούν σε όφελος του συλλογικού συμφέροντος. Εξάλλου, τα «παρανόμως νόμιμα» στον αιγιαλό και στην παραλία είναι μια ευμετάβλητη έννοια, όπως έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

Κακοποιούμε τους όρους, νομιμοποιούμε απίστευτου μεγέθους αυθαίρετα και μετά γκρεμίζουμε παράγκες. Οι νόμοι –ακούγεται- ισχύουν για όλους…

Όπως και να έχει για να γίνουν σοβαρές αναπλάσεις, για να βελτιωθεί η εικόνα και η κατάσταση του παραλιακού μετώπου, για να αποκτήσει η παραλία της Θεσσαλονίκης την επιθυμητή συνοχή και να γίνει πραγματικά κτήμα των Θεσσαλονικέων απαιτούνται ρήξεις και συγκρούσεις.

Τώρα θα φανεί εάν και ποιοι είναι διατεθειμένοι να τις κάνουν, όπως και εάν και ποιοι θα βαφτίσουν ανάπλαση το… κουκούλωμα και τα… φτιασιδώματα.

voria.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!