Κάλπικη λίρα...

του Κώστα Καίσαρη
Πριν από περίπου 25 χρόνια ταξίδευα με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για ένα φιλικό παιχνίδι στη Μόσχα. Με Μπάλκαν μέσω Σόφιας και Τουπόλεφ που στην απογείωση και στην προσγείωση ήταν σαν Στούκας. Κάποια λίγα που δεν έχουν πέσει κάνουν ακόμα εσωτερικές πτήσεις στη Ρωσία . Στη Σόφια, λοιπόν, μπαίνει μια γυναικάρα δύο μέτρα και κάθεται στη διπλανή θέση. Ρωσίδα. Τα εγγλέζικα της ελάχιστα αν όχι μηδαμινά. Πως να συνεννοηθείς: όταν βέβαια υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται.
 Κάποια στιγμή προσπαθώ να τη ρωτήσω τι δουλειά κάνει., Προσπαθώντας να μου απαντήσει βάζει και τα δύο της χέρια και κλείνει τα μάτια της. Που να πάρεις χαμπάρι; Σε σχολή τυφλών; Τελικά ήταν δικαστίνα και επειδή σου λέει μιλάω (τρόπος του λέγειν) με Έλληνα, κλείνω τα μάτια για να του δείξω τη Θέμιδα. Τη θεά της Δικαιοσύνης!
Πράγματι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή. Δεν βλέπει ποιον έχει απέναντι του, ποιον δικάζει ο δικαστής. Την υπόθεση κρίνει. Τις πράξεις που έχει κάνει ο κατηγορούμενος. Έτσι πρέπει να είναι κι έτσι οφείλει να λειτουργεί η δικαιοσύνη. Είναι έτσι όμως; Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκρινε την αίτηση του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες και την απέρριψε. Κάνοντας δεκτή την απορριπτική (επίσης) εισήγηση του εισαγγελέα. Να δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια κάποιες άλλες περιπτώσεις σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
- Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ένας 57χρονος στην Πάτρα: με 32 γραμμάρια χασίς και 33 γραμμάρια κοκαΐνης. Την ποσότητα κοκαΐνης μάλιστα την είχε μοιράσει σε 22 "φιξάκια" έτοιμα προς διάθεση. Κάτι σαν πλασιέ να πούμε. Ένα δικηγόρο που ρώτησα μου είπε ότι η προβλεπόμενη ποινή είναι από οκτώ ως είκοσι χρόνια. Απόφαση Ανακριτή; Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Προφανώς ο συλληφθείς θα τον έπεισε ότι κάθε Κυριακή πρωί θα πηγαίνει στην εκκλησία και θα ψέλνει και τα Χριστούγεννα θα ντυθεί Άγιος Βασίλης για να διασκεδάσει τα μικρά παιδιά.
- Γνωστή είναι η υπόθεση με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας Άντζελο Φιλιππίδη. Το ζεύγος Γριβέα είχε πάρει δάνειο 17 εκατομμυρίων γιούρο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο χωρίς εγγυήσεις, ενώ τα 15 απ' αυτά τα διάθεσαν στην εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιριών. Το ζεύγος Γριβέα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο είχε συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και εκδόθηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα. Απόφαση του Ανακριτή: Ελεύθεροι και οι δύο με περιοριστικούς όρους. Έτσι πάει. Για όποιον μπουκάρει σε τράπεζα και κάνει ληστεία δεν υπάρχει έλεος. Αν παίρνεις τα 17 εκατομμύρια μέσω "δανείου" η μεταχείριση είναι εντελώς διαφορετική. Και πολύ περισσότερο μάλιστα αν είσαι του "καλού κόσμου" κι έχεις καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου (σ.σ πρόκειται για τον ίδιο ανακριτή, που είχε χειριστεί την υπόθεση της Ζίμενς, με Χριστοφοράκο-Καράβολα να του "φεύγουνε" στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα του ανατεθεί η υπόθεση με την "εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο").
- Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για όποιον κι όποιον.
- Κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών είναι ο Αντ. Καντάς. Έχοντας ομολογήσει ότι είχε εισπράξει 14 εκατομμύρια Γιούρο, προκειμένου να "προχωρήσει" η δουλειά. Τα λεφτά βρέθηκαν στους λογαριασμούς του τα επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο και βγήκε από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους. Τόσο εύκολα και τόσο απλά.
- Γυρίζοντας 30 χρόνια πίσω θα θυμηθούμε τη δολοφονία Καλτεζά. Τον αστυνομικό Μελίστα που τον πυροβόλησε να αθωώνεται από το δικαστήριο.
Δεν λέμε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είναι ίδιες. Δεν λέμε ότι οι παραπάνω που αφέθηκαν ελεύθεροι έπρεπε να είναι ντε και καλά μέσα. Την ευκολία διαπιστώνουμε και σχολιάζουμε. Πόσο εύκολα κλείνουμε ένα "τσογλάνι" ακόμα πιο μέσα και δεν του δίνουμε άδεια που δικαιούται βάσει του Νόμου να σπουδάσει. Πόσο εύκολα βγάζουμε έξω εμπόρους ναρκωτικών και αξιότιμους κυρίους της καλής κοινωνίας, που δεν κατηγορούνται ότι έκλεψαν με καλάζνικοφ, αλλά δια της "απιστίας".
Με βάση αυτή τη λογική η κοινωνία κινδυνεύει μόνο από τον Ρωμανό και τους συντρόφους του. Ούτε από τους εμπόρους ναρκωτικών, ούτε από τα λαμόγια με τα λευκά κολάρα. Ο καλός ο κόσμος άλλωστε πρέπει να είναι ελεύθερος και να απολαμβάνει το καλοκαίρι τη Μύκονο και το χειμώνα την Αράχωβα. Ενώ ο Ρωμανός ακόμα κι αν σπουδάσει "τρομοκράτης" θα παραμείνει. Άρα επικίνδυνος. Συμπέρασμα: η Θέμις είναι τόσο τυφλή, όσο ο Μίμης Φωτόπουλος, όταν φώναζε "αόματος" στην "Κάλπικη Λίρα" και μπάνιζε τα μπούτια της Σπεράντζας Βρανά.
http://www.sport24.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!