«Αναπότρεπτη» κατά Εντι Ράμα η ένωση Αλβανίας - Κοσόβου

του Γιώργου Δελαστίκ

Ειλικρινή, φαιδρή ή προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Κλαν Κοσόβα: "Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου... είναι αναπότρεπτη και αδιαμφισβήτητη", δήλωσε ο Ράμα χωρίς περιστροφές και συνέχισε: "Το ζήτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό. Θα συμβεί στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσική διαδικασία, αντιληπτή από όλους, ή θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση ή την οκνηρία της ΕΕ"! Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν δισταγμό να υποδείξει στους ηγέτες της ΕΕ τη... στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν: "Να απαιτήσουν τα Βαλκάνια να γίνουν τμήμα της ΕΕ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τότε, φυσικά, όλες οι εθνότητες στα Βαλκάνια θα βρίσκονται μαζί, χωρίς την ανάγκη να έχουν να κάνουν με σύνορα", υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ταυτίζοντας προφανώς τα Βαλκάνια με την... Αλβανία! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Εντι Ράμα υποκρίθηκε πως αγνοεί το γεγονός ότι πάνω από... 45 εκατομμύρια Βαλκάνιοι συγκαταλέγονται ήδη στους πολίτες της ΕΕ! Είναι πάνω από δέκα φορές τους κατοίκους της Αλβανίας (3,7 εκατομμύρια) και πάνω από οκτώ φορές από το σύνολο των Αλβανών των Βαλκανίων, αν συμπεριληφθούν και τα 1,8 εκατομμύρια των κατοίκων του Κοσόβου, εκ των οποίων τα 1,6 εκατομμύρια είναι Αλβανοί! Η Ρουμανία (22 εκατ. κατοίκους), η Ελλάδα (10,8 εκατ.), η Βουλγαρία (7 εκατ.), η Κροατία (4,5 εκατ.) και η Σλοβενία (2 εκατ.) είναι χώρες-μέλη της ΕΕ και μάλιστα οι τρεις από αυτές (Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία) είναι και μέλη της Ευρωζώνης. Μόνο αφελείς πάντως δεν ήταν οι δηλώσεις του Ράμα. Αποσκοπούσαν στην αύξηση της πίεσης πάνω στην κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία εκβιάζεται τεχνηέντως από την ΕΕ προκειμένου να εγκαταλείψει κάθε απαίτηση το Βελιγράδι επί του Κοσόβου.
Παρόλο που το τελευταίο αποτελεί κοιτίδα του σερβικού έθνους, έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά εκκαθαριστεί από Σέρβους, οι οποίοι αποτελούν πλέον μόνο το 7% του πληθυσμού του Κοσόβου εγκλωβισμένοι σε θυλάκους, με το 88% του πληθυσμού του Κοσόβου να είναι Αλβανοί. Η ΕΕ έχει ουσιαστικά εξαγοράσει τη Σερβία υποσχόμενη την ένταξή της στην ΕΕ. Ενώ, όμως, επισήμως οι υποτιθέμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ άρχισαν τον Ιανουάριο του 2014, πριν από 15 μήνες, στο διάστημα αυτό η Κομισιόν για να εκβιάσει το Βελιγράδι δεν έχει ανοίξει ούτε... ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις!!! Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ είναι δηλαδή ανύπαρκτες επί 15 μήνες! «Υπάρχει κάποια δουλειά να γίνει εδώ, υπάρχει κάποια δουλειά να γίνει στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες, αλλά νομίζω ότι μοιραζόμαστε μια κοινή υποχρέωση να το κάνουμε πριν από το τέλος του χρόνου», είπε αναφερόμενη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι στις 27 Μαρτίου.
«Συνιστά προτεραιότητα για την ΕΕ να ανοίξουμε διαπραγματευτικά κεφάλαια φέτος, αλλά σε αυτήν τη φάση δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε και ποια κεφάλαια θα είναι έτοιμα να ανοίξουν», έσπευσε να προσθέσει, καθιστώντας αβέβαιο αν θα αρχίσουν ακόμη και μετά δύο χρόνια σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014 οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Η σερβική κυβέρνηση είναι πλέον τόσο υποτελής ώστε ο πρωθυπουργός της δεν έκανε κανενός είδους επίσημη δήλωση για τις σίγουρα προκλητικές για το Βελιγράδι δηλώσεις του Εντι Ράμα. Ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς αρκέστηκε να κάνει ένα σχόλιο στο... Τουίτερ, το οποίο έλεγε: «Ζητώ από τους Αλβανούς ηγέτες να παύσουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή»! Ο Σέρβος πρωθυπουργός πάντως ανέφερε στο σχόλιό του ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, το οποίο είναι επτά χρόνια πλέον ανεξάρτητο κράτος που το έχουν αναγνωρίσει πάνω από 100 κράτη (και τα 23 από τα 28 κράτη της ΕΕ), κατά τη γνώμη του «δεν θα ενωθούν ποτέ».
Η άποψη αυτή είναι εξόφθαλμα ανόητη και ανεδαφική, απευθυνόμενη μόνο στο εσωτερικό της Σερβίας. Οταν 3,7 εκατομμύρια Αλβανοί ζουν στην Αλβανία και 1,6 εκατομμύρια Αλβανοί ζουν στο Κόσοβο, το οποίο συνορεύει με την Αλβανία, είναι προφανέστατο ότι υφίσταται σοβαρότατο αλβανικό εθνικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο αλβανικά κράτη το ένα δίπλα στο άλλο. Μόνο ο πόλεμος και η υποδούλωση του Κοσόβου από τους Σέρβους θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ένωση των δύο κρατών μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα - κάτι για το οποίο η Σερβία δεν δείχνει ικανή σήμερα.

http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!