Τεστ κοπράνων

της Λώρης Κέζα

«Μα καλά βρε απερίσκεπτε, μα καλά βρε αθεόφοβε, πήγες κι έβγαλες τον καρκίνο κυριολεκτικά; Πήγες κι αρρώστησες πανάθεμά σε;»
Όχι, δεν πρόκειται για ατάκες από ελληνικές ταινίες, πρόκειται για στιχομυθίες του μέλλοντος σε σπίτια καρκινοπαθών. Οσοι ασθενήσουν από την επάρατο ενώ είχαν αμελήσει να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις, θα υποχρεούνται να πληρώνουν το ήμισυ της περίθαλψης, δηλαδή το 50% στα φάρμακα και στις θεραπείες. Δηλαδή εκτός από τον πόνο τους, θα αντιμετωπίζουν και το οικονομικό ζήτημα. Τούτο προκύπτει από τα σχέδια του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Λέει λοιπόν ο υπουργός ότι οι πολίτες που θα αμελούν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ θα μοιράζονται τη δαπάνη από την τσέπη τους. Θεσπίζει δηλαδή ένα είδος ποινής, ανεξάρτητα από το ποσό που έχει καταβάλει ο ασθενής στο ταμείο του. Το σχέδιο που επεξεργάζεται και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.
Σε μια πρώτη ανάγνωση η επιβολή εξετάσεων και το ποινολόγιο ακούγονται ακραία. Είμαστε ελεύθεροι να αρρωστήσουμε, εάν το θέλουμε, είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την αγυμνασιά και την απερισκεψία. Είναι δικαίωμα να αποστρεφόμαστε την ιατρική επιστήμη. Απλώς αυτές οι επιλογές έχουν ένα κόστος και πέρα από το επώδυνο, προσωπικό κόστος, πέρα από τη σωματική κατάρρευση, πέρα από τον φόβο και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση, υπάρχουν οικονομικά δεδομένα.
Εάν απομονώσουμε την εικόνα και φανταστούμε έναν φτωχό, άνεργο καρκινοπαθή, ο οποίος πεθαίνει επειδή δεν αντέχει τον επιμερισμό της δαπάνης και βάλουμε δίπλα του έναν υπάλληλο της δημόσιας διοίκησης να κουνάει το δάχτυλο επιτιμητικά λέγοντας «όχι, δεν θα έχεις δωρεάν περίθαλψη επειδή ήσουν αμελής», ναι τότε μιλάμε για ακραίο σύστημα.
Ας το δούμε όμως από την ανάποδη. Κάθε ασφαλισμένος, κάθε ανασφάλιστος έχει, δυνητικά, την δυνατότητα να εξεταστεί για τις συγκεκριμένες ασθένειες. Η εξέταση κοστίζει λιγες εκατονταδες ευρώ, η εγχείριση, τα φάρμακα, οι εξετάσεις κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Η πρόληψη σώζει ζωές και εξοικονομεί χρήμα. Ο απερίσκεπτος ξοδεύει χρήμα από κοινό ταμείο όπερ σημαίνει ότι την απερισκεψία του, τη βαρεμάρα του, την ξεγνοιασιά του την πληρώνουν οι υπόλοιποι. Αυτά βεβαίως ισχύουν θεωρητικά.
Πρακτικά υπάρχει ανοργανωσιά του κράτους και οι αρμόδιοι φορείς κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν όσους επιθυμούν να κάνουν δωρεάν, προληπτικές εξετάσεις. Εν ολίγοις η ιδέα του Παναγιώτη Κουρουμπλή για επιμερισμό εξόδων του αμελούς ασθενή είναι πολύ ωραία εάν εφαρμοστεί σε κάποια χώρα που είναι οργανωμένη στα πάντα, σε κάποια χώρα όπου τα ασφαλιστικά ταμεία αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα της πρόληψης για όλους. Εδώ είναι Βαλκάνια.
http://www.tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!