Το δράμα των προσφύγων

Του Μωυσή Λίτση 
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μόνο την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου έφθασαν μέσω θαλάσσης στη χώρα μας 20.483 μετανάστες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες από τις 43.500 αφίξεις για ολόκληρο το 2014.
H Frontex, η «συνοριακή αστυνομία» της Ε.Ε., ανακοίνωσε επίσης ότι μόνο τον Ιούλιο επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ε.Ε. 107.500 παράτυποι μετανάστες, αναφέροντας μάλιστα ως κύρια πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Σχεδόν 340.000 παράτυποι μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής φέτος φθάσει στην Ε.Ε., κυρίως σε Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 175% μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και κατά πολύ μεγαλύτερος των 280.000 αφίξεων που καταγράφηκαν πέρυσι όλη τη χρονιά. Τα διεθνή ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα από ρεπορτάζ, μαρτυρίες και τραγικές εικόνες διάσωσης στο Αιγαίο.
Μόλις την περασμένη Κυριακή ανοικτά της Λιβύης, καθ’ οδόν για την Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι, οι οποίοι, όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, μεταφέρονταν στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, φέρνοντας στο νου τη «χρυσή εποχή» του δουλεμπορίου του 18ου αιώνα.
Εικόνες ντροπής μεταδίδονται επίσης από τη Γευγελή, στη μεθόριο με την πΓΔΜ και τους εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να μπουν στα λιγοστά απαρχαιωμένα τρένα, για να πάνε στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία, πριν προλάβει να αναγείρει φράχτη με τον οποίο επιχειρεί να ανακόψει την πλημμυρίδα των προσφύγων.
«Η Ε.Ε. θα πρέπει να περάσει από τη “φάση διακοπές” στη “φάση έκτακτης ανάγκης”» έγραψε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει ένας Ευρωπαίος επίτροπος για τους Πρόσφυγες.
Αυτό όμως που χρειάζεται πρωτίστως η Ευρώπη δεν είναι ένας ακόμη επίτροπος, αλλά η βούληση να αντιμετωπιστούν οι θεμελιώδεις αιτίες που έχει προκαλέσει το πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα. Αιτίες που δεν είναι άλλες από τους πολέμους και τη διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου, λόγω της απροθυμίας να αντιμετωπιστεί η χρόνια υποανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Οι ίδιες άλλωστε οι πολιτικές της Ενωσης πολλαπλασιάζουν τους «Τρίτους Κόσμους» εντός της επικράτειάς της, με τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και περικοπών που επιβάλλουν.
http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!