Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αδιέξοδά μας


Νίκος Μανιός*
Η μέρα εκδήλωσης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η 8/7/15, με την καταψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων, αλλά η ημερομηνία γέννησής τους είναι πολύ νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 2012, όταν διαφάνηκε η πιθανότητα εκλογικής νίκης και διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η έκφραση των δύο γραμμών «συμβιβασμός» ή «ρήξη», όσο και αν φαίνεται παράδοξο, έχει κοινή μήτρα. Η μήτρα αυτή ήταν η ταύτιση του εκλογικού αγώνα με τον ταξικό αγώνα για την υλοποίηση του προγράμματός μας, αγνοώντας ότι και μόνο η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αιτία πολέμου για τους «θεσμούς». Αυτή η εκτίμηση για τη σημασία της εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής Αριστεράς γέννησε προσδοκίες για αποτελέσματα που μόνο μέσα από επαναστατικές διαδικασίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν.
Επίσης, εξηγεί γιατί η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν μπόρεσε να κυβερνήσει στοιχειωδώς όπως θα ήθελε. Τα παραδείγματα είναι πολλά, η ώρα της απαρίθμησης δεν είναι τώρα. Η μετάβαση της Αριστεράς από τη φάση των διακηρύξεων και διεκδικήσεων στο επίπεδο της υλοποίησής τους ανέδειξε τις λάθος εκτιμήσεις για το ποια ήταν τα ταξικά χαρακτηριστικά του αντιμνημονιακού μας αγώνα.
Με αυτό το τεράστιο κενό πήγαμε στη μάχη με τους εταίρους, όπου συρθήκαμε σ’ αυτή τη μακρόσυρτη φθοροποιό διαπραγμάτευση, την οποία γνώριζε μόνο το κυβερνητικό επιτελείο. Ετσι, βρεθήκαμε στο μοναδικό φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όπου μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος καταψήφισε την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι ταυτόχρονα τη στηρίζει.
Φαινόμενο που επαναλήφθηκε σε 7 μέρες. Τώρα, βέβαια, λύθηκε ο παραλογισμός έτσι ώστε η καταψήφιση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συνοδεύεται από τη δήλωση στήριξής της, αλλά και από την καταγγελία ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ταυτισμένη με τις λοιπές μνημονιακές δυνάμεις. Το ζητούμενο της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε μέρα που περνά, απομακρύνεται. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στο γεγονός ότι κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μακροημερεύσει.
Δεύτερον, το συνέδριο δεν πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύση στην ενότητα του κόμματος, γιατί ο διάλογος δεν θα έχει στοιχεία συναίνεσης και ουσιαστικής αυτοκριτικής και γιατί καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπακούσει τις αποφάσεις που θα διαμορφωθούν από την πλειοψηφία του σώματος.
Επομένως, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με στόχο την αναζήτηση της «καθαρής» πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Βέβαια και η άλλη πλευρά, της «ρήξης», κάνει ήδη κινήσεις συνολικής αντιπαράθεσης, όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς την πλειοψηφία του κόμματος.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματος, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν θα γίνει ουσιαστικός διάλογος, γεγονός που υποδεικνύει ότι ένας νέος κύκλος διασπάσεων και δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών θα ξεκινήσει. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά στο ιστορικό στοίχημα, εάν θα μπορέσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς να κυβερνήσει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όσων έχουν πληγεί περισσότερο από τη λαίλαπα των μνημονίων.
*Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!