Bραδιά ποίησης

του Ανδρέα Πετρουλάκη

Σαν βραδιά ποίησης. Κάθε αρχηγός απήγγειλλε το ποίημα που είχε ετοιμάσει από πριν, προσθέτοντας απλώς στην αρχή ένα στίχο-γέφυρα με την δημοσιογραφική ερώτηση. Για αυτό περάσαμε μία πληκτική βραδιά που δεν βοήθησε ούτε την πολιτική ούτε την Τέχνη. Λέει κανείς μήπως ήταν καλύτερα που είχαμε αποφύγει τα προηγούμενα έξι χρόνια αυτήν τη μίμηση διαλόγου, σαν ομολογία ότι δεν είχαμε τη ικανότητα για κάτι καλύτερο.
 
Και καλά οι αρχηγοί βρήκαν ένα βολικό πλαίσιο ασύμπτωτων, παράλληλων μονολόγων και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησαν να βρούν μια διαδικασία πιο δημοσιογραφική  για να δυσκολέψουν τη ζωή τους. Άλλωστε αν είχαν να πουν καμιά σοφία που δεν κατόρθωσαν να εκμαιεύσουν οι δημοσιογράφοι θα την είχαμε μάθει με άλλη ευκαιρία. Τα debates γίνονται για τον ακριβώς αντίθετο λόγο- για να αποκαλύψουν τα σκοτεινά σημεία και τις αντιφάσεις των πολιτικών.Και αυτό δεν συνέβη. 
 
Ήταν Ηλίου φαεινότερο ότι ένας λόγος που πολλαπλασίασε την έλλειψη ευελιξίας στη συζήτηση ήταν και το πολυπληθές του πάνελ. Είναι εύκολο να κατηγορούν οι δημοσιογράφοι τους πολιτικούς ότι δεν έχουν κουλτούρα συνεργασιών και συναινέσεων, αλλά τι συμβαίνει όταν το ερώτημα τίθεται στους ίδιους; Γιατί η συζήτηση εξ αρχής θεώρησε ασυμπίεστο το  νούμερο των έξι  δημοσιογράφων- ήταν τόσο δύσκολο να συμφωνηθεί μία ομάδα των 2-3; Τι παραλογισμός είναι αυτός ότι έπρεπε να εκπροσωπηθούν όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας λες και πρόκειται για αντιπροσωπευτικά ή εκλεγμένα όργανα της  κοινωνίας; Και γιατί να μην εκπροσωπούνται ας πούμε εφημερίδες ή ραδιόφωνα; Πώς έχουμε δεχτεί, και αυτήν και όλες τις προηγούμενες φορές, αδιαμαρτύρητα, την αναγόρευση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε θεσμικούς παίκτες ώστε να ίδιοι να ορίζουν και τη σύνθεση των debates;
 
Με τούτα και με κείνα οι αρχηγοί πέρασαν αλώβητοι, χωρίς βέβαια να κερδίσει και τίποτα κανείς τους, αλλά οι δημοσιογράφοι δέχτηκαν μια διπλή ήττα. Πρώτον επέτρεψαν στους πολιτικούς να διαμορφώσουν το πλαίσιο μιάς καθαρά δημοσιογραφικής διαδικασίας με τρόπο που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Αλήθεια, σκέπτεται κανείς σε οποιοδήποτε άλλο πάνελ να κατηγορεί ευθέως ο ένας αρχηγός τον άλλον για διαφθορά και ο παρουσιαστής να μη μπορεί να ζητά διευκρινίσεις; Και δεύτερον, το μόνο λίγο ζωντανό κομμάτι  της τηλεοπτικής βραδιάς ήταν αυτό που δεν συμμετείχαν οι ίδιοι.

http://www.protagon.gr/
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!