Οι αναποφάσιστοι του «Όχι», οι νέοι και η αποχή κρίνουν τις εκλογές

Tvxs Ανάλυση

Με τους - περισσότερους - δημοσκόπους να έχουν πετάξει λευκή πετσέτα και με τους αναποφάσιστους (προέλευσης ΣΥΡΙΖΑ) να παραμένουν ο μεγάλος ρυθμιστής της κάλπης, κλείνει απόψε η πιο βουβή και αμήχανη προεκλογική περίοδος της μνημονιακής πενταετίας.
Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δηλώνει ουσιαστικά πλήρη αδυναμία πρόβλεψης, οι δε οριακές διαφορές υπέρ του ενός ή του άλλου γίνονται απλώς το μέσο διαχείρισης των τελευταίων πολιτικών εντυπώσεων. 
Πίσω από αυτή την εικόνα, ωστόσο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων και τα στοιχεία που επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία έχουν καταστήσει πλέον εντελώς προφανείς τους 3 παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τον νέο πολιτικό χάρτη της Δευτέρας: Είναι το τελικό ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων, οι αναποφάσιστοι του «Όχι», η αποχή και οι νέοι ψηφοφόροι.
Το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων: Μετά και το τελευταίο κύμα μετρήσεων, στα εκλογικά επιτελεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάται ότι το εύρος μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων διαμορφώνεται ανάμεσα στο 27% και το 33% με 34%. Οι τελικοί αριθμοί θα εξαρτηθούν από το πόσο θα ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που, έως χθες, τουλάχιστον, κινείτο πάνω μεν από το 60% αλλά χωρίς ιδιαίτερη ορμή. Οσο ανεβαίνουν οι συσπειρώσεις των μεγάλων, πάντως, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για λιγότερα κόμματα στη νέα Βουλή – ακόμη και για επτακομματική Βουλή. Ηδη, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται «ξεφούσκωμα» στα ποσοστά τόσο της Λαϊκής Ενότητας όσο και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ ελάχιστες είναι οι μετρήσεις που δείχνουν τους ΑΝ.ΕΛ. να πιάνουν, ακόμη και οριακά, το 3%.
Οι αναποφάσιστοι του «Όχι»: Είναι η κατηγορία εκείνη των αναποφάσιστων που εμφανίζει και τις πιο αντιφατικές, μη ενιαίες, τάσεις και προθέσεις. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το δίλημμα Τσίπρα για το «παλιό» και το «νέο» βρίσκει πλέον έδαφος σε ένα τμήμα ψηφοφόρων που τον Γενάρη είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είναι απογοητευμένοι και δήλωναν αναποφάσιστοι μέχρι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, αλλά πλέον οδεύουν προς επαναπατρισμό αρνούμενοι την «αριστερή παρένθεση» και την παλινόρθωση του «παλιού συστήματος».
Το ίδιο δίλημμα όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί σε μια άλλη κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, των αναποφάσιστων με λιγότερο συμπαγείς ιδεολογικές καταβολές που προέρχονται από τη δεξαμενή του «Όχι». Όπως περιγράφουν πολιτικοί αναλυτές που επεξεργάζονται καθημερινά τα στοιχεία, οι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται κυρίως από τη μεσοαστική τάξη και το προφίλ τους παραπέμπει σε μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ανήκουν στα στρώματα εκείνα που αποσταθεροποιήθηκαν πλήρως από την κρίση, απέρριψαν κατηγορηματικά ένα νέο σκληρό Μνημόνιο, και τώρα είτε αναζητούν μια ελάχιστη πολιτική διασφάλιση σταθερότητας, είτε στρέφονται στην πλήρη αποδοκιμασία. Αναλόγως του τι επιλέγουν από τα δύο, οι ψηφοφόροι αυτοί δείχνουν να κινούνται είτε προς τη ΝΔ και – λιγότεροι – προς το Ποτάμι, είτε προς το ΚΚΕ.
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πόσοι τελικά από αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων θα κατευθυνθούν στη ΝΔ», λέει έμπειρος πολιτικός αναλυτής που παρακολουθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία, προσθέτοντας: «Εάν, δε, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι εκτός από «Όχι» στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη, τότε στην πράξη για κάθε μία ψήφο τους που κερδίζει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δύο».
Η αποχή και οι νέοι ψηφοφόροι: Η αποχή μπορεί μεν, μαθηματικά, να λειτουργεί υπέρ του πρώτου κόμματος, στην προκειμένη όμως και εντελώς ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση μπορεί εν τέλει και να καθορίσει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Και τούτο διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που προσανατολίζεται στην αποχή προέρχεται από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, η οποία έδειξε ότι ο όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες φτάνει στο 28,5%, έναντι μόλις 8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ.
Οι περισσότεροι από αυτούς, δε, είναι νέοι ψηφοφόροι που είθισται, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, να κάνουν επιλογές περισσότερο παρορμητικές και λιγότερο πολιτικές και που μετά την διπλή απογοήτευση Ιανουαρίου και Ιουλίου στρέφουν την πλάτη τους και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα.
Γι' αυτούς τους ψηφοφόρους η Κουμουνδούρου δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να φθάσουν κατ’ αρχήν έως την κάλπη και κατόπιν να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ήταν ανάμεσα στους βασικούς αποδέκτες και του χθεσινοβραδυνού μηνύματος Τσίπρα από το Ηράκλειο ότι «η αποχή και η σπατάλη της ψήφου διασώζει το παλιό καθεστώς»…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!