Το αποψινό ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη βγάζει πρωθυπουργό

της Νικόλ Λειβαδάρη
Εάν το ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης απλώς καταγράφηκε στην ιστορία της πολιτικής και τηλεοπτικής πλήξης, το δεύτερο αποψινό ντιμπέιτ κορυφής μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να βγάζει και πρωθυπουργό.
Η δίωρη αναμέτρηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη απόψε το βράδυ στην ΕΡΤ, εάν και εφόσον το lifting της διαδικασίας το επιτρέψει, μπορεί να αποτελέσει και την καθοριστική εκείνη φάση του παιχνιδιού που θα λήξει το ντέρμπι των δημοσκοπήσεων και θα ανοίξει τον δρόμο για τον κινητή της Κυριακής.
Η σύγκρουση των δύο προσώπων, άλλωστε, και των πολιτικών κόσμων που εκπροσωπούν, αναδεικνύεται σε κεντρικό δίλημμα των εκλογών της Κυριακής. Το διακύβευμα, ασχέτως ρητορικής, δεν είναι ποιος θα εφαρμόσει καλύτερη ή διαφορετική πολιτική – ουδείς μπορεί να το υποσχεθεί και να το πράξει όσο υπάρχει το Μνημόνιο – αλλά ποιος μπορεί να σηκώσει στο εξής το βαρύ, πολιτικό και κοινωνικό φορτίο, με όρους καθαρότητας και εντιμότητας.
Με αυτό το δεδομένο, αμφότερα τα στρατόπεδα χτίζουν την τακτική τους και ενισχύουν τα διλήμματα τόσο για την αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση, όσο και για το επόμενο πενθήμερο της τελικής προεκλογικής μάχης – ένα πενθήμερο, που είναι δεδομένο πως θα επικεντρωθεί στην κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που το μεγάλο του στοίχημα παραμένει η αύξηση της συσπείρωσης και η επαναπροσέλκυση των αναποφάσιστων, απογοητευμένων ψηφοφόρων, τα τελικά καθαρά διλήμματα συμπυκνώνονται στα εξής:
*Ποια κυβέρνηση (και ποιος πρωθυπουργός) θα εφαρμόσει πιο δίκαια το Μνημόνιο και θα διαπραγματευτεί καλύτερα το χρέος
*Ποια κυβέρνηση θα χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή
*Ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη
Στην άλλη όχθη, στη ΝΔ, που στοχεύει κυρίως τους κεντρώους ψηφοφόρους και τις γυναίκες, η τελική μάχη θα δοθεί με τρία βασικά ερωτήματα:
*Ποια κυβέρνηση (και ποιος πρωθυπουργός) θα εγγυηθεί την σταθερότητα και τις αναγκαίες συναινέσεις στη χώρα
*Ποια κυβέρνηση θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία
*Ποια κυβέρνηση θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης με τους ευρωπαίους εταίρους
Με αυτά τα όπλα ως βάση και αφετηρία – και με υπέρτατο στόχο να μην διαπράξουν το μοιραίο λάθος - , στόχος αμφοτέρων είναι να φύγουν απόψε τα μεσάνυχτα από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με το χρίσμα του «καταλληλότερου πρωθυπουργού». Το πρωθυπουργικό status, άλλωστε, είναι κομβικό σημείο του εκλογικού ντέμρπι, καθώς μέχρι στιγμής τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξακολουθούν να δίνουν διακριτό προβάδισμα ηγετικού προφίλ στον Αλέξη Τσίπρα.
Εξ ου και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άλλαξε τακτική, άφησε τα ανοίγματα περί πιθανής πρωθυπουργίας Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» και διακήρυξε χθες ότι εκείνος θα είναι ο πρωθυπουργός εάν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Για να τονώσει, δε, ακόμη περισσότερο αυτό το νέο «ηγετικό προφίλ» έραψε και… κοστούμι Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως εάν το θέλει (ο Τσίπρας) μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεϊμαράκη. Θα έχει ενδιαφέρον, δε, εάν η εν λόγω πρόταση επαναληφθεί στο αποψινό ντιμπέιτ σε face to face εκδοχή…
http://tvxs.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!