Αγνοήθηκε η Ευρώπη και τα προβλήματα της

του Π. Κ. Ιωακειμίδη
Η Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα της αγνοήθηκαν πλήρως. Δύο τηλεοπτικά debates τρίωρης διάρκειας περίπου το καθένα, κι  όμως μέσα στις έξι αυτές ώρες δεν τέθηκε ούτε μια ερώτηση για την Ευρώπη και τα γενικότερα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ούτε φυσικά έγινε και καμιά τοποθέτηση όπως άλλωστε  δεν έγινε και καμιά ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το θέματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα συζητηθηκαν κάπως ( μετανάστυση/πρόσφυγες, κλπ) και αυτά μέσα από μια στενή ελληνική προσέγγιση Ως εάν να μην είμαστε μέλος της ευρύτερης οικογένειας, της  Ευρώπης και το γενικότερο θεματολόγιό της  (agenda) να μη μας ενδιαφέρει. Ως εάν το ενδιαφέρον μας να εξαντλείται μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου, όσο κορυφαία προτεραιότητα κι αν είναι για τη χώρα. Κι όμως τόσο η εφαρμογή του μνημονίου όσο και μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα όπως  της ανάπτυξης ,  απασχόλησης,  μετανάστευσης,κ.α  εντάσσονται στη γενικότερη ευρωπαϊκή ατζέντα των προσεχών μηνών. Και η ατζέντα αυτή όπως παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνγκερ, είναι ιδιαίτερα πλούσια και,  το σημαντικότερο,  άμεσου και καθοριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Είναι ως εκ τούτου επιβεβλημένο για τις πολιτικές δυνάμεις που την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στην κυβέρνηση να γνωρίζουν τουλάχιστον  τί θα αντιμετωπίσουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο .
Πρώτα απ’όλα θα αντιμετωπίσουν  τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και κοινής πολιτικής ασύλου. Οι υπό εξέταση  πτυχές πάνω στο μείζονος σημασίας αυτό θέμα είναι πολλές και περίπλοκες. Περιλαμβάνουν την προοπτική αναθεώρησης των ρυθμίσεων του κανονισμού Δουβλίνο-ΙΙΙ για τη χορήγηση ασύλου που ως έχουν σήμερα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες για τη χώρα μέχρι την προστασία και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων (σύσταση Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, κ.λπ.). Και βεβαίως την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες μέλη με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και «δίκαιης κατανομής των βαρών» (burden sharing). Το άλλο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης θα είναι η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) με βάση τη σχετική έκθεση που παρουσίασαν οι πρόεδροι των πέντε θεσμών της Ένωσης . Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνγκερ δίνει προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση ενός «Ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων». (Τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα  στηρίζονται  σε εθνικούς πόρους).  Το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύστημα στηρίζεται στην «αμοιβαιοποίηση του κινδύνου» και για το λόγο αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, από τη Γερμανία.
Εκτός απ’ αυτά τα δύο κεντρικά θέματα, υπάρχουν σειρά άλλων (στρατηγική ανάπτυξης, σχέσεις με Ρωσία, αμυντική πολιτική, κ.λπ.). Όλα αποβλέπουν στην υπέρβαση της Ευρωπαϊκής κρίσης και η επίλυσή τους συνεπάγεται κάποια νέα εκχώρηση κυριαρχίας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αυτή τη φορά έτοιμη για την Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση έστω κιαν δεν έχει προηγηθεί  σχετική προεκλογική συζήτηση……
http://metarithmisi.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!