Telegraph: Το μόνο που μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία είναι ένα... θαύμα

Μόνο εκ θαύματος μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, με δεδομένη την ύπαρξη των σκληρών μέτρων του νέου μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναλύονται και τα δεδομένα των επικείμενων εκλογών.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ικανό ποσοστό των ψήφων ώστε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προέλθει παρά από συνεργασία κομμάτων, με την Telegraph, πάντως, να μην τολμά να κάνει προβλέψεις για το ποια μπορεί να είναι αυτά.
Το σίγουρο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγής των όρων του Μνημονίου, με δεδομένο άλλωστε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, τονίζουν ότι βασικός τους στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Πάντως οι όροι του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου χαρακτηρίζονται ως «επιθετικοί και τιμωρητικοί», με αναφορά στο ειδικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ αλλά και την «παράδοση» μέρους της νομοθετικής διαδικασίας στις Βρυξέλλες.
Όσο για την ελληνική οικονομία, η μόνη ελπίδα της – πάντα κατά την Telegraph – είναι ένα θαύμα, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί οι εκλογές να φέρουν, τελικά, πολιτική σταθερότητα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να επιτύχει τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους.
«Οι όροι της συμφωνίας μπορεί να επιτευχθούν μόνο εκ θαύματος», υποστηρίζει ο Ashoka Mody, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.
Η επιβολή των capital controls, η ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες με το ποσό των 25 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις δαπανών, εκτιμάται ότι θα επιτείνουν το σπιράλ της ύφεσης.
«Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες συμφωνίες, οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται», συνεχίζει ο κ. Mody και προσθέτει ότι «οι στόχοι ανάπτυξης δεν θα επιτευχθούν και ο αποπληθωρισμός θα είναι πιο επιθετικός απ' ότι εκτιμάται, λόγω και της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας. Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει και όλοι στο τέλος θα κατηγορούν τους ίδιους τους Έλληνες».
Υπάρχει, άραγε, τέλος σε όλο αυτόν τον διαφαινόμενο φαύλο κύκλο; «Όχι και τόσο σύντομα», σπεύδει να υπογραμμίσει η Telegraph, καθώς υπάρχουν και ορισμένα θέματα που αφορούν τη συμφωνία που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, με σημαντικότερη τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.
Το ΔΝΤ ζητά μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι πρώτα θα πρέπει να δουν την Αθήνα να φέρει σε πέρας μέρος της συμφωνίας πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Η πρώτη αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, αλλά εξαιτίας των πρόωρων εκλογών αναμένεται ότι θα μετατεθεί.
Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς οι προτάσεις του για τη μείωση του ελληνικού χρέους – εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ φέτος – είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές από αυτές που μπορούν να «αντέξουν» οι Ευρωπαίοι.
Ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι χρειάζεται κεφάλαια ύψους 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν χάσει τεράστιο αριθμό καταθέσεων, ενώ τα επισφαλή δάνεια συνεχώς αυξάνονται.

Newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!